Передплата 2024 «Добра кухня»

Великдень 2020: паску святитимуть лише надворі, а сповідь буде за електронною чергою

Блаженнійший Святослав пояснив, як відбуватимуться Пасхальні богослужіння

Через протиепідемічні заходи, які забороняють збиратись на церковні служби більше ніж десять вірян, у деяких храмах запровадили онлайн реєстрацію. Час на Великодню сповідь також можна забронювати через електронну чергу. Лише ті, хто зареєструвався, можуть перебувати у храмі. Всі решта стоятимуть на подвір’ї на безпечній відстані один від одного або слухати службу вдома. Прямі трансляції богослужінь тепер ведуть навіть із сільських храмів. Через продовження карантину до 24 квітня, у такому режимі відбуватимуться і Великодні богослужіння.

«Страсні й великодні служби цього року в усій Католицькій Церкві будуть служитися без участі вірян. Це зроблено заради безпеки, щоб зменшити контакт між людьми і не поширювати небезпечний вірус. Богослужіння, однак, належить правити в катедральних соборах і парафіяльних церквах, щоб створити людям можливість брати в них участь за посередництвом соціальних мереж в прямому ефірі (live streaming). Важливо, щоб ці служби зберігалися у відеоформаті, щоб вірні, які не можуть молитися в певній годині, мали змогу зробити це пізніше, — йдеться у листі-роз'ясненні глави УГКЦ Блаженніший Святослав до священників. — У Великий четвер цього року не будемо виконувати обряд вмивання ніг. У Велику п’ятницю не робити жодних процесій — ні в храмі, ні поза ним. Плащаницю можна винести зі святилища прямо до Божого гробу. Ставити бар’єр — перед самою плащаницею. Слід організувати доступ до плащаниці так, щоб люди не скупчувалися в храмі понад встановлену санітарними нормами допустиму кількість осіб. Потрібно пояснити вірянам, що способом вшанування плащаниці в цей час є не поцілунок, як ми робимо звичайно, а доземний поклін. Слід бити поклони перед нею і відходити, не торкаючись її.

У Неділю Великодня служити, по змозі, надворі. Не робити процесій — ні в храмі, ні довкола храму. Якщо архієпископи вважатимуть за можливе, відповідно до санітарних норм певної країни, служити в храмі, то в ньому мають перебувати лише священнослужителі та співці. Усі інші повинні залишитися надворі. Слід просити людей не скупчуватися, а перебувати на встановленій санітарними нормами відстані. Якщо, однак, карантин цього вимагатиме, слід брати участь у богослужіннях через трансляції, залишаючись вдома».

Освячувати лозу у Вербну неділю та паску на Великдень будуть, але лише надворі. Водночас віряни повинні дотримуватися дистанції. Освячувати страви можна у Великодню суботу стільки часу, скільки це буде потрібно. Глава УГКЦ закликав людей похилого віку не йти до церкви святити паску. Так само як і тих, чиї члени родини мають ознаки респіраторного захворювання, і тих, хто перебуває на ізоляції. Тобто якщо у сім’ї хворий хтось один, то здорові теж залишаються вдома. «Великодні кошики будуть освячені теж за посередництвом онлайн-трансляцій. Прикладом у цьому нам має слугувати Папа Римський, який благословляє людей на площі Святого Петра у Ватикані, і це благословення поширюється також на тих, хто єднається з ним за допомогою радіо і телекомунікацій. Священнослужителі повинні пояснити вірянам перед освяченням страв у неділю Пасхи, що цього дня Церква чинить сакраментальний намір для освячення страв теж і для тих, хто не є фізично присутній перед ним у храмі, але приніс великодні страви для освячення у своїх домівках у час цієї молитви онлайн, обов’язково вислухавши при цьому трансляцію Пасхальної Божественної Літургії», — пояснює архієпископ.

Схожі новини