Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Перед Великоднем — майстер-клас

Навчають пекти і прикрашати паски, майстерно фарбувати крашанки

Такі кулінарні навички отримують на уроках трудового навчання старшокласниці в Івано-Франківському ліцеї № 10. До Великодня тут провели майстер-клас із виготовлення головних атрибутів свята Воскресіння Христового.

У кабінеті обслуговуючої праці і технології робо­та кипить завжди, стар­шокласниці вчаться усього, що знадобиться їм у житті. Біля ку­хонних плит дівчата демон­струють свої кулінарні навички: замішують тісто, випікають і прикрашають паски. Школяр­ки власноруч готують й вербо­ві гілочки для освячення, й кра­шанки.

— Ці крашанки — сучасна тех­нологія «мармурових яєць». Використовуємо лушпиння ци­булі і зеленку, — ділиться рецеп­том фарбування крашанок уче­ниця ліцею Діана Мацепура.

Учителька обслуговуючої праці і технології Лілія Мазу­ренко розповіла, що можли­вість проводити кулінарні май­стер-класи з’явилася недавно і, окрім традиційних уроків тру­дового навчання, школярки на практиці почали готувати їсти:

— У нас тепер є кухня, облад­нання, потрібне для цієї робо­ти. У новому кабінеті ми роби­мо майстер-класи, навчаємо національних українських тра­дицій.

Міський голова Руслан Мар­цінків, який завітав на передве­ликодній майстер-клас, пере­конаний, що кулінарні навички потрібні не лише дівчатам, а й хлопцям.

— Сьогодні, як ніколи, тради­ції треба зберігати. Для дітей це дуже важливо. Дякую школі за реалізацію такої хорошої ідеї. Сподіваюся, що в кожній шко­лі буде такий простір, — каже міський голова. І подарував ка­бінету праці, де школярки ство­рюють кулінарні шедеври, по­трібну кухонну техніку.

Паска по-прикарпатськи

1 кг борошна, 1 склянка молока, 200 г цукру, 2 яйця, 3 жовтки, 60 г дріжджів, 200 г масла або маргарину, пів чайної ложки солі, 70 г родзинок.

Для змащування: 1 жов­ток, 1 ст. ложка води.

Опара. У тепле молоко (близько 35°С) покласти дріж­джі, ложку цукру і кілька ло­жок борошна. Залишити в те­плому місці, щоб забродило.

Тісто. У миску висипати цу­кор, додати 2 цілі яйця і 3 жовт­ки. Збити все міксером до по­вного розчинення цукру.

В іншу глибоку миску про­сіяти борошно і сіль. Вли­ти яєчну рідину. Додати опа­ру та розтоплене масло або маргарин. Почати замішувати.

Додати запарені родзин­ки до тіста та вимісити його до еластичного стану. Накри­ти миску рушником і залишити, щоб підросло.

Форми перед випіканням змастити маслом.

Коли тісто збільшиться у 2−3 рази, пропорційно розділити на кількість форм. Тісто тро­хи розкачати та викласти на дно так, щоб займало не біль­ше 1/3 об'єму форми.

За бажання залишити трохи тіста і прикрасити паску звер­ху різними виліпленими при­красами.

Залишити тісто знову під­ростати. Форми з тістом на­крити рушником.

Коли паски підростуть, змастити їх збитим із ложкою води жовтком.

Поставити паски у розігріту до 180−200°С духовку і випікати майже 1 год. Час залежить від величини пасок.

Коли паски спечуться, ви­йняти їх із форм і, поки ще га­рячі, ще раз змастити жовтком.

Схожі новини