Перед Великоднем — майстер-клас
Навчають пекти і прикрашати паски, майстерно фарбувати крашанки
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/487722/maister-klas.jpg)
Такі кулінарні навички отримують на уроках трудового навчання старшокласниці в Івано-Франківському ліцеї № 10. До Великодня тут провели майстер-клас із виготовлення головних атрибутів свята Воскресіння Христового.
У кабінеті обслуговуючої праці і технології робота кипить завжди, старшокласниці вчаться усього, що знадобиться їм у житті. Біля кухонних плит дівчата демонструють свої кулінарні навички: замішують тісто, випікають і прикрашають паски. Школярки власноруч готують й вербові гілочки для освячення, й крашанки.
— Ці крашанки — сучасна технологія «мармурових яєць». Використовуємо лушпиння цибулі і зеленку, — ділиться рецептом фарбування крашанок учениця ліцею Діана Мацепура.
Учителька обслуговуючої праці і технології Лілія Мазуренко розповіла, що можливість проводити кулінарні майстер-класи з’явилася недавно і, окрім традиційних уроків трудового навчання, школярки на практиці почали готувати їсти:
— У нас тепер є кухня, обладнання, потрібне для цієї роботи. У новому кабінеті ми робимо майстер-класи, навчаємо національних українських традицій.
Міський голова Руслан Марцінків, який завітав на передвеликодній майстер-клас, переконаний, що кулінарні навички потрібні не лише дівчатам, а й хлопцям.
— Сьогодні, як ніколи, традиції треба зберігати. Для дітей це дуже важливо. Дякую школі за реалізацію такої хорошої ідеї. Сподіваюся, що в кожній школі буде такий простір, — каже міський голова. І подарував кабінету праці, де школярки створюють кулінарні шедеври, потрібну кухонну техніку.
Паска по-прикарпатськи
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/04/%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0.jpg)
1 кг борошна, 1 склянка молока, 200 г цукру, 2 яйця, 3 жовтки, 60 г дріжджів, 200 г масла або маргарину, пів чайної ложки солі, 70 г родзинок.
Для змащування: 1 жовток, 1 ст. ложка води.
Опара. У тепле молоко (близько 35°С) покласти дріжджі, ложку цукру і кілька ложок борошна. Залишити в теплому місці, щоб забродило.
Тісто. У миску висипати цукор, додати 2 цілі яйця і 3 жовтки. Збити все міксером до повного розчинення цукру.
В іншу глибоку миску просіяти борошно і сіль. Влити яєчну рідину. Додати опару та розтоплене масло або маргарин. Почати замішувати.
Додати запарені родзинки до тіста та вимісити його до еластичного стану. Накрити миску рушником і залишити, щоб підросло.
Форми перед випіканням змастити маслом.
Коли тісто збільшиться у 2−3 рази, пропорційно розділити на кількість форм. Тісто трохи розкачати та викласти на дно так, щоб займало не більше 1/3 об'єму форми.
За бажання залишити трохи тіста і прикрасити паску зверху різними виліпленими прикрасами.
Залишити тісто знову підростати. Форми з тістом накрити рушником.
Коли паски підростуть, змастити їх збитим із ложкою води жовтком.
Поставити паски у розігріту до 180−200°С духовку і випікати майже 1 год. Час залежить від величини пасок.
Коли паски спечуться, вийняти їх із форм і, поки ще гарячі, ще раз змастити жовтком.