Передплата 2024 ВЗ

Великодній проєкт «Паска Нескорених»

Кошти від продажу підуть на закупівлю дронів

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Одну тисячу пасок задекорували львів'яни і виклали у формі тризуба за 25 хвилин 17 секунд. Про новий великодній рекорд України «Паска Нескорених», який встановили у Львівському палаці мистецтв, оголосила гендиректорка Книги рекордів України Ганна Крисюк.

Унікальний волонтер­ський проєкт «Паска Нескорених» зібрав по­над 250 волонтерів, ветеранів, військових, родин Героїв Не­бесної Сотні, внутрішньо пе­реміщених осіб, представників обласної влади, народних де­путатів та небайдужих львів'ян.

Паски випікали за давнім бойківським рецептом на дро­вах без додавання штучних ін­ґредієнтів. Подбали про це бойківські ґаздині з села Біт­ля, що на Самбірщині, звід­ки один із організаторів ак­ції, засновник ГО «Нескорені» Олександр Лабецький. Части­на пасок поїде на передову для воїнів. Частину віддадуть виму­шено переміщеним особам.

Організатори хочуть на­гадати, що до святкової ак­ції «Донать на паску — збирай на пташку» можуть долучити­ся всі охочі. Упродовж тижня, до 15 квітня, цю красу та сма­коту можна придбати до вели­коднього столу у Львівському палаці мистецтв. Усі кошти від продажу пасок підуть на заку­півлю дронів для 125-ої окре­мої бригади Територіальної оборони Збройних сил Украї­ни.

Організатори акції - Львів­ська обласна рада ГО «Неско­рені», Громадська організація «Родина Героїв Небесної Со­тні», Благодійний фонд Hope. ua, ГО «Громадська Надія», Во­лонтерська Сотня Львів, Центр підтримки 125-ої окремої бри­гади ТРО ЗСУ.

Бойківська паска

1,5 кг борошна, 100 г дріжджів, 150 г масла, 10 яєць, 200 г цукру, пів літра молока, 100 г родзинок, 1 ч. ложка солі, 10 г ванільного цукру, цукрова посипка си­нього і жовтого кольорів.

Опара. У склянці теплого молока розчинити дріжджі, до­дати 300 г просіяного борошна і 100 г цукру. Усе вимішати і по­ставити на 2 години для бро­діння.

Коли опара буде готова, ви­лити її до просіяного борош­на. Додати розтерті з цукром жовтки, сіль, решту молока, ванільний цукор і замісити тіс­то.

Місити до однорідної маси, влити розтоплене масло. Про­довжувати місити, поки тісто не почне відлипати від рук. До­дати промиті родзинки. Добре вимішати.

Накрити і поставити бро­дити. Тісто має збільшитися в об'ємі удвічі. Знову вимісити і поставити, щоб підійшло.

Форми для випікання висте­лити змащеним папером.

Виброджене тісто розклас­ти у форми, заповнюючи кожну на третину заввишки. Постави­ти їх у тепле місце.

Коли форми заповняться, поверхню змастити яйцем і ви­пікати паску за температури 200°С 10 хв, а потім зменши­ти до 170−180°С і випікати ще 30 хв.

Після випікання паски змас­тити жовтком, посипати різно­кольоровим драже або суше­ними чорницями.

Схожі новини