Великодній проєкт «Паска Нескорених»
Кошти від продажу підуть на закупівлю дронів
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/488133/rekord.jpg)
Одну тисячу пасок задекорували львів'яни і виклали у формі тризуба за 25 хвилин 17 секунд. Про новий великодній рекорд України «Паска Нескорених», який встановили у Львівському палаці мистецтв, оголосила гендиректорка Книги рекордів України Ганна Крисюк.
Унікальний волонтерський проєкт «Паска Нескорених» зібрав понад 250 волонтерів, ветеранів, військових, родин Героїв Небесної Сотні, внутрішньо переміщених осіб, представників обласної влади, народних депутатів та небайдужих львів'ян.
Паски випікали за давнім бойківським рецептом на дровах без додавання штучних інґредієнтів. Подбали про це бойківські ґаздині з села Бітля, що на Самбірщині, звідки один із організаторів акції, засновник ГО «Нескорені» Олександр Лабецький. Частина пасок поїде на передову для воїнів. Частину віддадуть вимушено переміщеним особам.
Організатори хочуть нагадати, що до святкової акції «Донать на паску — збирай на пташку» можуть долучитися всі охочі. Упродовж тижня, до 15 квітня, цю красу та смакоту можна придбати до великоднього столу у Львівському палаці мистецтв. Усі кошти від продажу пасок підуть на закупівлю дронів для 125-ої окремої бригади Територіальної оборони Збройних сил України.
Організатори акції - Львівська обласна рада ГО «Нескорені», Громадська організація «Родина Героїв Небесної Сотні», Благодійний фонд Hope. ua, ГО «Громадська Надія», Волонтерська Сотня Львів, Центр підтримки 125-ої окремої бригади ТРО ЗСУ.
Бойківська паска
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/04/%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D1%96%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0%20%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0.jpg)
1,5 кг борошна, 100 г дріжджів, 150 г масла, 10 яєць, 200 г цукру, пів літра молока, 100 г родзинок, 1 ч. ложка солі, 10 г ванільного цукру, цукрова посипка синього і жовтого кольорів.
Опара. У склянці теплого молока розчинити дріжджі, додати 300 г просіяного борошна і 100 г цукру. Усе вимішати і поставити на 2 години для бродіння.
Коли опара буде готова, вилити її до просіяного борошна. Додати розтерті з цукром жовтки, сіль, решту молока, ванільний цукор і замісити тісто.
Місити до однорідної маси, влити розтоплене масло. Продовжувати місити, поки тісто не почне відлипати від рук. Додати промиті родзинки. Добре вимішати.
Накрити і поставити бродити. Тісто має збільшитися в об'ємі удвічі. Знову вимісити і поставити, щоб підійшло.
Форми для випікання вистелити змащеним папером.
Виброджене тісто розкласти у форми, заповнюючи кожну на третину заввишки. Поставити їх у тепле місце.
Коли форми заповняться, поверхню змастити яйцем і випікати паску за температури 200°С 10 хв, а потім зменшити до 170−180°С і випікати ще 30 хв.
Після випікання паски змастити жовтком, посипати різнокольоровим драже або сушеними чорницями.