Передплата 2024 «Добра кухня»

Маски-шоу чи «геморой» для путінського кума?

Обшуки у конторі особистого охоронця Медведчука викликали різнобій версій

За останні п’ять років путінському куму Вікторові Медведчуку стільки сходило з рук (від публічних «сєпарських» випадів до проросійських замашок «Українського вибору» і медіа з медведчуківської обойми), що звістка про обшуки у будівлі, де розміщений його офіс, здалася черговим пусканням інформаційного диму в очі. Але, судячи з того, як забідкалися «потривожені», цього разу маски-шоу були не лише заради шоу.

«Офіс зачинений. Двері мені відчинили озброєні автомата­ми люди, з написами на грудях «СБУ», — примчав із алярмовою новиною в ефір «112"-го нар­деп від медведчуківської «Опо­платформи — За життя» Ренат Кузьмін. Причину появи «без­пеківців» назвати не зміг, зая­вивши лише «про якісь слідчі дії». Але це не завадило Кузь­міну сходу «підтягнути» версію про політичне переслідування опозиції і помсту нардепам з «ОПЗЖ» за те, що розсекрети­ли цілу схему незаконного сте­ження за Медведчуком і його соратниками.

Від Кузьміна «караул!"-естафету підхопили штатні ру­пори „ОПЗЖ“. Підключилися Рабінович, Шуфрич… Вивісили гнівну заяву і на партійному сай­ті. „Опозиційна платформа — За життя“ розцінює дії СБУ як полі­тичну розправу і помсту за прин­ципову і послідовну позицію де­путатів „ОПЗЖ“, які виступають за мирне врегулювання конфлік­ту на Донбасі та захищають кон­ституційні права і свободи укра­їнських громадян», — заявили в «Опоплатформі».

Поки медведчуківські ка­нали накручували градус, з’явилися подробиці щодо об­шуку у будівлі на Васильківській від Служби безпеки. Спер­шу речниця СБУ Олена Гітлян­ська написала на своїй сторінці у Facebook, що слідчі дії відбу­ваються не в офісі Медведчу­ка. Деталі ж прояснило офіцій­не повідомлення на сайті СБУ: «Співробітники спецслужби за­документували протиправну ді­яльність працівників приватної детективної охоронної компа­нії, яка за грошову винагороду збувала інформацію з обме­женим доступом. Зловмисни­ки також проводили негласні заходи, що обмежують права і свободи людини. Роздруків­ки телефонних з’єднань та дані із закритих баз зловмисники реалізовували замовникам за грошову винагороду. У межах кримінального провадження в столиці проведено обшуки, зокрема на вулиці Васильків­ській, 23, за адресами офісних приміщень охоронної компанії, детективного агентства та міс­цями проживання фігурантів провадження».

Чому ж і після оприлюднен­ня цієї інформації «медведчу­ківці» продовжували вереща­ти про те, що проведені обшуки — це політичне переслідуван­ня? З’ясувалося, що охорон­на компанія, якою зацікавилася СБУ, — не просто офісна сусід­ка Медведчука і його депутатів, які «прописалися» у будівлі на Васильківській. Агентство на­дає послуги путінському кумові і його партконторі. А співзаснов­ник охоронної фірми, про ого­лошення підозри якому заявили в СБУ, — один з особистих охо­ронців Медведчука. За інфор­мацією журналіста Юрія Буту­сова, йдеться про Костянтина Іванова. «Йому оголосили підо­зру щодо стеження, незаконно­го збору інформації і порушен­ні недоторканності приватного життя. Під час обшуку було ви­лучено шпигунську електронну техніку, яку використовують для збору інформації», — повідомив Бутусов у Facebook, припус­тивши, що сигнал із Васильків­ської був адресований не лише Медведчуку. «Уперше висуну­то підозру особі, наближеній до кума Путіна. Це чудова антиро­сійська демонстрація, проведе­на СБУ напередодні „норманд­ського“ саміту. Сподіваюся, розслідування відбуватиметь­ся успішно, „зачистка“ структур Медведчука продовжиться, а підозри не розсипляться у суді. Невже президент почав розумі­ти правила гри?» — дописав Бу­тусов.

Версію про те, що обшуки на Васильківській не випадково збіглися у часі з наближенням «нормандської зустрічі», підігрі­ли і «воплі» Рабіновича, і комен­тарі «специфічних» (із замаш­ками «голубів миру») нардепів зі «Слуги народу» Олександра Дубінського та Макса Бужан­ського. «А цей обшук у Медвед­чука перед зустріччю у „нор­мандському форматі“ — він для чого, з точки зору дипломатії?» — випалив Дубінський у своєму Telegram-каналі. «У будь-якому разі я бачу це, як товстий на­тяк комусь і чомусь, — коменту­вав обшуки на Васильківській Бужанський в ефірі ZIK (теле­каналу з тієї ж обойми, що й «112"-й). — Мені здається, що це не найбільш вдалий формат. Ми або йдемо на «норманд­ський формат» з бажанням про­демонструвати адекватність. Або ось ці, в дусі Порошенка, дешеві фокуси — давайте наді­шлемо 25 осіб у балаклавах під офіс до Медведчука. Це на шко­ду, це неправильно».

Суть байки зрозуміла: пресуючи контори, наближені до Медведчука, президент Зе­ленський свідомо злить Путіна, сподіваючись у такий спосіб за­валити шанси на те, що «нор­мандська зустріч» у Парижі може наблизити мирне розв’язання ситуації на Донбасі. Ось тільки враховуючи, як бачать це мир­не розв’язання «медведчуків­ці» за компанію з Дубінським, Бужанським і рештою рупорів Коломойського, напрошуєть­ся запитання: якщо ця рать так синхронно забідкалася, то, може, страхи про «паризьку зра­ду» Зеленського і справді пе­ребільшені? А медведчуківське «гніздо» колупнули задля обна­дійливого сигналу тим, хто сум­нівається, що президентські обі­цянки про неперехід червоних ліній не розійдуться з ділом?

Проте, якщо «нейтралізація» Медведчука обмежиться лише підозрами наближеним до нього, доведеться відповіда­ти, чому, сказавши «А», до «М» не добралися. А це може гірко «аукнутися» «Зе!владі».

Схожі новини