Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Жертовне ягня чи лис в овечій шкурі?

За відставкою секретаря Раднацбезу Олександра Данилюка питань більше, ніж відповідей

На тлі так званого україноґейту, який розгорівся після витоку інформації про «пресингову» телефонну розмову очільника Білого дому Дональда Трампа з українським президентом Володимиром Зеленським, новина про відставку секретаря Раднацбезу Олександра Данилюка промайнула ледь не у телеграфному стилі. «Написав заяву. Крапка». Однак замість крапки доречнішим тут виглядав би знак запитання, і не один. Через що подав у відставку? Чому саме зараз? Чи задовольнить заяву президент? Із цих трьох запитань точна відповідь прозвучала лише на останнє: (30 вересня на президентському сайті з’явився указ про звільнення Данилюка з посади секретаря РНБОУ). Щодо інших двох — набір версій: від «підніжних» здогадок до глибокої конспірології (з репертуару «Данилюк, вхожий у „клуб реформаторів“ під егідою американських „демократів“, злив інформацію про резонансну телефонну розмову Трампа із Зеленським, через що і потрапив у немилість»).

Підозри про те, що крісло секретаря РНБОУ під Да­нилюком як максимум — захиталося, як мінімум — поскри­пує, почали закрадатися ще два тижні тому. Саме тоді, коли у ЗМІ просочилася інформація про можливе призначення Данилю­ка послом у США чи Велику Бри­танію. «Його хочуть відправити до США, бо виникли деякі непо­розуміння із членами команди Зеленського. Думаю, у США він буде більш корисним», — цитува­ла неназваного співрозмовника з Офісу президента (ОП) «Укра­їнська правда». В осад з цієї ци­тати випадає зовсім не звістка про можливу зміну місця робо­ти Данилюка, а супровідна до неї інформація. «Виникли непоро­зуміння з членами команди Зе­ленського» — тут вам не лише причина (у версії джерела з ОП) можливої портфельної рокі­ровки для секретаря РНБОУ, а й промовистий натяк на те, що, отримавши посаду у «Зе!владі», Данилюк так і не отримав статусу члена команди «Зе!президента». Слова «у США він буде більш ко­рисним» теж з підтекстом. «Да­нилюк не впорався з роллю се­кретаря РНБОУ», — прочитується між рядків.

Дипломатичного відряджен­ня Данилюка у Вашингтон не сталося. Проте ключові версії, якими обросла історія з відстав­кою Данилюка, по суті, повто­рюють усе те, про що говорив «дзвонар» з президентського Офісу.

Пройдемося по кожному пункту окремо. Те, що Дани­люк не отримав диппосади, не означає, що варіант з його при­значенням послом не розгля­дався. Можливо, на Банковій і обговорювали таку альтернати­ву для секретаря РНБОУ, але че­рез певні обставини вирішили від неї відмовитися. Проясни­ти, що насправді відбувалося і хто якою мотивацією керувався, могли б головні герої цієї істо­рії. Але ні Данилюк, ні ОП з пояс­неннями не поспішали. Мовчан­ка затягнулася, примножуючи чутки і здогадки на тему «Що трапилося, хто винен, і до чого тут рука Коломойського?».

Саме руку Коломойсько­го першою записали у винува­тиці відставки Данилюка. Зре­штою, підстав для цієї версії на інформаційній поверхні чи не найбільше. Конфлікт Данилюка з главою президентського Офі­су Андрієм Богданом, якого на­зивають ставлеником Коломой­ського, — секрет Полішинеля ще відтоді, як Богдан і Данилюк стали радниками Зеленського у президентській кампанії. Наївно було б думати, що, опинившись на одній «Зе!командній» лаві, «прокурор» і «адвокат» у досі резонансній справі щодо націоналізації дитяти Коломойсько­го, «ПриватБанку», забудуть про «навколоприватівську» дуель і розкурять люльку миру.

Зрештою, навіть якби цього протистояння і не існувало, на мирне співжиття Богдана і Да­нилюка під одним «Зе!дахом» годі було розраховувати. Зва­жаючи на амбіції обох, конфлікт був запрограмований ще на «передвладній» стадії. Данилюк під час президентської кампа­нії намагався зарекомендувати себе як ледь не універсального помічника-радника для Зелен­ського, місток до налагодження важливих контактів, у тому чис­лі із міжнародними партнерами та донорами України, включно з МВФ. Репутація Данилюка мала ефект не лише у тому плані, що була сигналом про готовність «Зе!команди» залучати кадри з так званої реформаторської обойми під патронатом західних «опікунів». Вже сама присутність на «Зе!орбіті» ексміністра фі­нансів, який доклався до «роз­привачування» «ПриватБанку», спрацьовувала як контраргу­мент проти страшилок про ледь не тотальний вплив на Зелен­ського олігарха Коломойського.

З репутаційної точки зору хід Данилюком був для «Зе!команди» однозначно виграшним. Але і Богдан не зби­рався залишатися у програші, мовчки спостерігаючи за тим, як «зайда» (у розумінні — людина, яка влилася у «Зе!ряди» через запасний вхід, по суті, без про­текції ключових груп впливу) Да­нилюк завойовує репутацію VIP-персонажа при Зеленському. Формулу природного відбору «виживає сильніший — вижива­ють слабшого» ніхто не скасову­вав. Питання було лише у тому, кому які ролі у цьому «акті кані­балізму» дістануться.

Зрозуміло, що Богдан добря­че приклався до того, аби «при­землити» амбітного Данилюка. І привілей глави ОП частіше за інших прикладатися до прези­дентського вуха зіграв у цьому процесі точно не останню роль. Як і можливість максимально обмежити прямі контакти із пре­зидентом «небажаних персон». Менше комунікації — більша дис­танція. Показовою у цьому плані є навіть «інтер'єрна» деталь, яку підмітили журналісти «УП»: «Ка­бінет секретаря РНБОУ на дру­гому поверсі Офісу президента, який займав Олександр Турчи­нов, у Данилюка забрали і пере­дали першому помічнику прези­дента Сергію Шефіру».

Недооцінювати хватку Богда­на не варто. Але і переоцінювати не слід. Як і роль Коломойського в історії з відставкою Данилюка. Швидше можна повірити у те, що Коломойський із Богданом знайшли «залізні аргументи» для Зеленського, чому не варто було навіть розглядати варіант «Данилюк — прем’єр», ніж схи­лятися до версії про абсолют­ний «фактор Коломойського/Богдана» у звільненні Данилю­ка з посади секретаря РНБОУ. Якби «Ко!вплив» на Зеленсько­го був настільки тотальним, як його малюють (і як намагається подати сам Коломойський), Да­нилюк навіть крісло у Раднацбе­зі навряд чи отримав би.

Можна, звісно, припустити, що спроби не допустити і цього призначення були. Але Зелен­ський, мовляв, зваживши «за» і «проти», оцінивши заслуги Да­нилюка під час президентської кампанії та прогнозовану реак­цію західних партнерів на від­торгнення «цінного реформа­торського кадра», не пішов на поводі у Коломойського. Якщо і так, тоді логічно напрошува­лося продовження: стараннями Богдана Коломойський нама­гатиметься максимально «зне­цінити» вплив і можливості Да­нилюка, звести їх до рядових, навіть попри те, що посада се­кретаря РНБОУ далеко не рядо­ва. Судячи з того, що за чотири місяці «секретарства» Данилю­ка Раднацбез нічого особливо­го не продемонстрував — ні по­казових результатів роботи, ні резонансних (у позитивному значенні) рішень, питання щодо ККД цього органу є. Але відпо­відь, чиєї і скільки у цьому «за­слуги», може бути з варіантами: а) «Ко!зусилля» з «девальвації» Данилюка дали результат; б) Данилюк був приречений на не­ефективність, оскільки РНБОУ — не та стихія, в якій він міг по­казати результат; в) обидва ва­ріанти правильні.

Версія про те, що секрета­ря РНБОУ намагалися ви­жити молитвами Коломой­ського і стараннями Богдана, не виключає й іншої: розуміючи, що попереду для нього — глу­хий кут, Данилюк вирішив дія­ти за принципом «або пан, або пропав». Спершу був виступ на програмі у Савіка Шустера — із доводами про правильність на­ціоналізації «ПриватБанку» і від­сутність механізмів його «рена­ціоналізації». Та із заявами про «позасудову розправу» над екс­очільницею Нацбанку Валері­єю Гонтаревою як виконавицею «єдино правильного» рішення про «здержавлення» «Привату». Але цей крок Данилюка вигля­дав радше як «затравка». У його «приватівській» риториці нічого нового не прозвучало. А каме­ні щодо Гонтаревої у город Ко­ломойського Данилюк закидав обережно. «Коли відбуваються позасудові розправи — це вели­кий ризик дестабілізації, ризик недовіри до нової влади. І я як секретар РНБОУ вважаю, що не маю стояти осторонь», — заявив Данилюк, додавши, що умови для звинувачень і дестабілізації були створені безпосередньо Коломойським. Але, вів далі, на даному етапі звинувачувати Ко­ломойського неправильно, бо хто у чому винен, мають встано­вити розслідування і суд.

Чи міг виступ Данилюка ста­ти приводом для примусової відставки? Сумнівно, з огля­ду хоча б на те, що Зеленський не став би так підставлятися, розуміючи: після такого кро­ку про принесення Данилюка у жертву Коломойському кри­чатимуть навіть ті, хто ділив на два чутки про «Ко!залежність» «Зе!президента». Заява на звільнення виглядає радше як наступний хід у грі «Пан або про­пав». Данилюк пішов ва-банк, вибравши максимально зруч­ні для себе обставини і час. За­яву він написав перед візитом президента до США. Психонув, дізнавшись, що Зеленський ні­бито власноруч викреслив його прізвище зі списку української делегації? Можливо. Але Дани­люк настільки «битий» і політич­но загартований посадовець (для нього знаходилося місце у владній обоймі не за одного пре­зидента, починаючи від Віктора Ющенка, і далі — за черговістю), що повірити у версію «психонув і тому написав заяву» важко. Його ризиковому кроку мало б пере­дувати не одне «психонув».

Подавши заяву на звільнен­ня, Данилюк не надав цьому розголосу (інформацію підтвер­див лише після того, як вона просочилася у ЗМІ з інших дже­рел). Не влаштував розбір по­льотів, як це було перед відстав­кою з посади міністра фінансів в уряді Володимира Гройсмана. Тоді Данилюк не лише озвучив свої претензії перед камерами, на засіданні Кабміну, а й виклав їх у листі до послів G7 (поскар­жився, зокрема, на те, що йому не дають призначити свого за­ступника, а намагалися посади­ти у це крісло креатуру «любого друзя» тодішнього президен­та Петра Порошенка Ігоря Ко­ноненка). Ба більше: заявив, що сам у відставку не подавати­ме, хай її ініціює прем’єр. А те­пер що? Подав заяву по-тихому, у той момент, коли президенто­ві було не до розбірок. Виглядає на холодний розрахунок із еле­ментами шантажу. А ля: «Даю вам, пане президенте, час по­думати і розставити усе і всіх на свої місця. Або ви достойно оці­ните мене, амбітного реформа­тора, який заслуговує більшої уваги і можливостей, або вам доведеться багато що поясню­вати після моєї відставки, від­биватися від незручних запи­тань, і про роль Коломойського з Богданом — теж».

Розрахунок не спрацював. Але і після появи президентсько­го указу про звільнення секрета­ря РНБОУ Данилюк не став вда­ватися у скандальні подробиці з називанням прізвищ. Обмежив­ся заявою (у коментарі виданню «Гордон»), що мотивацією його рішення піти було те, що йому «не цікаві підкилимні ігри, яки­ми займаються деякі персона­жі». При цьому спалювати мости із «Зе!президентом» не планує («Стосунки у нас залишилися конструктивними. Не відкидаю, що буду йому допомагати, кон­сультувати»).

Схожі новини