Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Кіборги», зірки і сімейні підряди...

Хто у виборчих списках партій-важковаговиків?

У темпі вальсу — це те, чим були схожі «висувні» з’їзди більшості партій, котрі зібралися штурмувати парламентські висоти на цих виборах. Зльоти нагадували коротку пробіжку, під час якої хтось спромігся лише першу 20-ку списку озвучити, хтось — 10-ку, а хтось — і взагалі тільки коронну п’ятірку. То на кого ж зробили ставку ті, кому, за найсвіжішою соціологією, під силу переступити п’ятивідсотковий виборчий поріг? Розглянемо партійні кадри зблизька.

Як засвідчили результати дослі­дження Київського міжнародного інсти­туту соціології (опитування проводи­ли 26 травня — 7 червня), у рейтингу «твердо прохідних» — п’ять партій. Серед тих, хто ви­значився з вибором, за «Слугу народу» готові проголосувати 48,5%, «Опозиційну платфор­му — За життя» — 11,8%, оновлений «БПП» — 8,1%, «Батьківщину» — 7,8%, «Голос» — 5,6%.

«Зе!партію» очікувано веде на вибори її очільник Дмитро Разумков. За ним у першій десятці списку — збірна відомих ще з прези­дентської кампанії «Зе!експертів» (включно з представником президента у парламенті Рус­ланом Стефанчуком та керівником виборчо­го штабу «СН» Олександром Корнієнком), розбавлена «фішечками». Так, під дев’ятим номером у списку балотуватиметься генди­ректор телеканалу «1+1» Олександр Ткачен­ко (перший, але, звісно ж, не єдиний із кво­ти Коломойського в «СН»). А замикає десятку чемпіон світу з греко-римської боротьби Жан Беленюк. Вище у списку, на четвертій схо­динці — відомий волонтер Давид Арахамія.

Якщо нардеп від «Батьківщини» Олена Шкрум отримає «білосердечну» прописку й у наступному парламенті, то на роботу їзди­тиме у супроводі чоловіка. Тільки засідатиме подружжя у різних фракціях. Дмитро Ната­луха (за губернаторства Михайла Саакашві­лі очолював одну з райадміністрацій на Оде­щині) балотується до ВР у «Зе!команді», під № 14. На 15 позицій нижче від нього у списку «СН» — колишня градоначальниця Рави-Русь­кої Ірина Верещук (найпам'ятніший момент в її мерській біографії — звернення до Євро­парламенту з пропозицією укласти угоду про асоціацію між Євросоюзом та територіаль­ною громадою Рави-Руської; це була реак­ція-протест на озвучене Азаровим рішення про непідписання Асоціації з ЄС, яке спрово­кувало початок Євромайдану).

В «Опоплатформі — За життя» зекономили на ахметовській квоті. Вона автоматично об­нулилася, коли перемовини про спільний по­хід на вибори двох уламків «Опоблоку» за­кінчилися пшиком. Відсотки «Ге-збірної» (під трухановським брендом «Довіряй справам»), до якої причалили «позажиттєві опоблоківці», ще не заміряли. Збірна ж Медведчука-Рабіно­вича-Бойка не попускається другої сходинки у партрейтингах. Крім озвучених персонажів, у першій десятці «ЗаЖОПи» прописалися також Наталія Королевська, Сергій Льовочкін, Нестор Шуфрич, Тарас Козак («паперовий» власник освоєних Медведчуком телекана­лів «112» та NewsOne). Після затяжної паузи з футбольним акцентом вирішив повернути­ся у політику Григорій Суркіс. Намічається й інше повернення — одіозного Рената Кузьмі­на, який за президентства Януковича був пер­шим замом генпрокурора, а у 2014-му зробив ноги з України. Ось тільки не зрозуміло, як ви­борчий квиток для Кузьміна збираються кон­вертувати хоча б у кандидатське посвідчення, якщо проживання в Україні упродовж останніх п’яти років — обов’язкова умова для реєстрації у ЦВК. Але навіть не це стало головним сюрп­ризом від «ЗаЖОПи». Головний — Ілля Кива (ексрадник і людина міністра Авакова), який несподівано опинився в обоймі чужої партії, швиденько попрощавшись зі своєю, «прихва­тизованою» Соцпартією.

До оновленої назви — оновлені кадри. У списку партії Порошенка — мікс нових облич і старої, перевіреної обойми. За очільником «ЄС» у топтрійці розмістилися спікер Андрій Парубій (на минулих виборах балотувався від «Народного фронту») та перша віцеспікерка Ірина Геращенко. Далі у списку — колишній командувач сил АТО, генерал-лейтенант Ми­хайло Забродський та волонтерка, «голос львівського Євромайдану» Софія Федина. У другій п’ятірці — нардеп Мустафа Джемі­лєв, доброволиця, командир медбатальйо­ну «Госпітальєри» Яна Зінкевич, ексочільник Львівщини Олег Синютка, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ах­тем Чийгоз (один із тих, кого вдалося звіль­нити з російської неволі) та віцепрем’єрка Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Це всі прізвища, якими обмежилися на «ви­сувному» з’їзді «ЄС». Решту пообіцяли оприлюд­нити пізніше. Коли верстався номер, повного списку ще не засвітили. Тож звірити неофіційну інформацію про можливу появу під прапором «ЄС» певних персонажів (зокрема, нардепів з «Народного фронту» Тетяни Чорновол, Вікто­рії Сюмар, Андрія Левуса, Сергія Висоцько­го, Миколи Величковича) було ні з чим.

У «Батьківщини» презентаційний список був ще коротшим — лише перша п’ятірка. № 1 — зрозуміло, хто. Далі у збірній — примкнулі до Тимошенко «поводирі» «Основи» та «Спра­ведливості» Сергій Тарута і Валентин Нали­вайченко. Зважаючи на «плінтусні» рейтинги, обом довелося відкласти власні партамбіції у коробочку та скористатися давніми контак­тами з Тимошенко. Замикають топ незмін­ний рупор «Батьківщини» Сергій Соболєв та нардеп Олена Кондратюк (мабуть, ваго­му роль у її потраплянні до прохідної частини «білосердечного» списку відіграють подруж­ні узи з Олександром Богуцьким, який, буду­чи гендиректором телеканалу ICTV, у грудні минулого року став ще й президентом медіа-холдингу Віктора Пінчука StarLightMedia).

Серед солістів у виборчому «хорі» Святос­лава Вакарчука є і колишні урядовці, й ак­тивісти-антикорупціонери. № 2 після фронт­мена у списку — керівниця виборчого штабу «Голосу» Юлія Клименко, яка в уряді Яценю­ка працювала заступницею міністра економ­розвитку і торгівлі. На 10-й сходинці — Ольга Стефанишина, яка минулого тижня написа­ла заяву про звільнення з посади замміністра охорони здоров’я. Під четвертим номером — радник прем’єра Ярослав Железняк. За ним — Олександра Устінова, яка до люто­го нинішнього року входила до складу прав­ління Центру протидії корупції (інша експред­ставниця ЦПК, Анастасія Красносільська, балотуватиметься до ВР восьмим номером у списку «Слуги народу»). На сьомій сходин­ці — Ярослав Юрчишин, який до участі у пар­ламентській кампанії був головою правління Transparency International Ukraine.

У «першодесятниках» «Голосу» також екс­заступниця Михайла Саакашвілі (у час його губернаторства) Соломія Бобровська та ві­домий журналіст Сергій Рахманін. Під № 14 та № 20 у списку — «кіборги» Роман Костен­ко й Андрій Шараcкін. Під 30-им — шоумен Сергій Притула. Ще одним депутатським значком може поповнитися сімейна колекція Ключковських: донька нардепа кількох по­передніх скликань Юрія Ключковського Яри­на (спеціаліст з комунікацій) балотується 32-им номером у списку партії Вакарчука.

Схожі новини