Передплата 2024 «Добра кухня»

«Якщо немає закордонного паспорта, з ID-карткою можна поїхати до Грузії та Туреччини»

Усі охочі можуть обміняти паспорт-книжечку на «пластик».

З 1 листопада 2018 р. усі охочі зможуть обміняти паспорт України у вигляді книжечки на ID-картку. Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови Кабміну від 25 березня 2015 р. № 302 «Про затвердження зразка бланку, технічного опису та порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України».

Вперше ID-картку видали у 2016 р. особам, яким виповнилося 14 років. Перший паспорт видається безкоштовно. Ті, кому виповнилося 25 років і 45 років (у цей період у паспорті змінюється фото), теж могли оформити ID-картку. Так само могли замінити книжечку на «пластик» ті, у кого паспорт був зношений. Зараз же це можуть зробити усі за бажанням. Вартість оформлення ID-картки — 279 грн. У разі термінового оформлення (протягом 10 днів) — 366 грн.

Щоправда, користувачі соцмереж, які жваво обговорюють необхідність ID-паспорта, кажуть: «Дані з ID-картки у більшості випадків не можуть зчитати. Доводиться носити з собою зайві документи — виписки з держреєстрів. Тому скажу відверто — „нафіг“ потрібно».

Міграційна служба підкреслює, що обов’язкова заміна документів законодавством не передбачена, згідно із законом, всі раніше видані документи будуть чинними до завершення строку їхньої дії.

Керівник міграційної служби у Львівській області Іванна Іваночко розповіла журналісту «ВЗ»: «Як такого ажіотажу ми не очікуємо. Можливо, динаміка росту буде, до того у нас міняли паспорти ті люди, які змінили прізвище, втратили паспорт, паспорт у формі книжечки був непридатним для користування. У таких випадках ми здійснювали обмін паспорта-книжечки на ID. Зараз за бажанням паспорт можна обміняти. Зокрема, можуть це зробити і ті особи, які мали вклеїти у паспорт нове фото по досягненню 25 чи 45 -річного віку».

«Банківська установа, наприклад, повинна мати обладнання для зчитування інформації з безконтактного електронного носія, — веде далі Іванна Іваночко. — У зоні візуальної перевірки паспорта уся необхідна інформація про особу міститься. Єдине, що не можна зчитати інформацію про сімейний стан та про місце проживання особи. Коли людині видається на руки ID-картка, видається також витяг з єдиного державного реєстру, де міститься інформація про місце проживання. Не думаю, що виникатимуть труднощі».

Зі слів керівниці міграційної служби Львівщини, паспорт у формі книжечки зразка 1994 року, якщо на ньому немає видимих пошкоджень, є цілком придатним для користування. Якщо прийшов час вклеювати нове фото (у 25 та 45 років), то людина має це зробити протягом місяця. Якщо за цей період цього не зробила, тоді буде обов'язкова заміна паспорта на ID-картку.

Іванна Іваночко каже, є різні причини звернень. Але, у першу чергу, треба сказати, що новий паспорт більш захищений. Паспорт у формі книжечки можливо підробити у домашніх умовах, яким можуть скористатися аферисти. «ID-картку зручно носити з собою, як і водійські права. Вона має рівень захисту і відповідно безконтактний електронний носій, на якому міститься вся інформація про особу. Також містяться дані про ідентифікаційний код, якого вже не треба брати з собою. Якщо немає закордонного паспорта, можна з ID-карткою поїхати до Грузії та Туреччини».