Передплата 2024 «Добра кухня»

За оренду квадратного метра — 6 тисяч гривень

У Львові стартував 25-й ювілейний Форум видавців

У вересні уже 25 років поспіль до Львова з’їжджаються книголюби — на найбільший книжковий, літературний, культурний захід України. Упродовж п’яти днів можна буде відвідати понад тисячу культурних та освітніх заходів, поспілкуватися з авторами і придбати книжкові новинки. Львів традиційно перетвориться на місто читання, адже події відбуватимуться не лише у Палаці мистецтв, а й у 50 інших локаціях. Цього року у літературному фестивалі в рамках Форуму візьмуть участь автори з 25 країн світу. На ювілейний Форум прибув і президент України Петро Порошенко.

Офіційно Форум видавців, який на 25-му році змінив назву на BookForum, відкрився 19 верес­ня. На 25-му ювілеї Cвята книжки діятиме і новий логотип, що сим­волізує розгорнуту книгу, яка кон­цептуально поєднує у собі чотири стихії: Землю, Вогонь, Воду та Пові­тря. Було змінено й назву головної книжкової премії форуму: «Найкра­ща книга Форуму видавців» пере­творилася на BookForum Best Book Award. На конкурс подано 508 ви­дань від 103 видавництв.

Як розповіла на брифінгу жур­налістам президент BookForum Олександра Коваль, на форум 250 видавництв привезуть 250 тонн книжок.

Перед тим, як розпочався бри­фінг для журналістів, я зустріла Олександру Коваль у фойє Палацу мистецтв. Відразу й не впізнала її. Олександра Андріївна змінила зачіс­ку. Замість класичного каре зробила стильну коротку стрижку. Одягнута була у джинси і футболку з логоти­пом форуму. Я не втрималася і зро­била пані Олександрі комплімент. Сказала, що у цьому стилі вона ви­глядає молодшою щонайменше на десять років. «То на скільки я тоді ви­глядаю?» — пожартувала президент BookForum. «Не більше, як на 53». — «Ну, тоді я, за вашими словами, по­молодшала лише на сім років»…

На подвір’ї Палацу мистецтв і Па­лацу Потоцьких представники ви­давництв у своїх наметах вранці у середу ще тільки розкладали свою продукцію. Цікавлюся, скільки до­водиться платити за оренду тако­го намету, але дівчатка, які крутили­ся біля своїх прилавків, не бажали розсекречувати цю «військову та­ємницю». Натомість чоловік, який представляв одне з житомирських видавництв, не приховував, що оренда одного такого намету ко­штує 4500 гривень. Але така ціна лише до «сотого» номера. Бачи­ла, що деякі видавництва винайма­ли по два «робочі місця». Намети, які трохи далі від центральної пло­щі обох палаців, тобто на задвірках, можна було винайняти за 3500.

А ось вартість квадратного метра всередині — зашкалює. Не знаю, чи впливає поверх на вартість орен­ди, бо тут також розкладалися «пар­тизани», які не хотіли розповіда­ти, а може, й справді не знали, але на другому поверсі чоловік сказав, що усе залежить, коли ці квадратні метри замовляти. Якщо задовго до відкриття форуму, то, мабуть, було дешевше. Чим ближче до події, від­повідно, і вартість оренди збільшу­ється. У середньому, каже, це 6 ти­сяч гривень за метр на усі форумні дні. Цікавлюся, скільки метрів у ньо­го. Каже, два.

Це ж скільки треба продати кни­жок, щоб «відбити» ті 12 тисяч? Але і це ще не остаточна цифра видат­ків. Бо ж ті книжки ще треба привез­ти, заплатити людині, які їх прода­ватиме…

Щоб потрапити на форум, тре­ба придбати квиток. За день пе­ребування доведеться заплатити 50 гривень. Власники цього квитка зможуть необмежену кількість разів відвідувати свято протягом одного дня (будь-якого на вибір). Якщо ма­єте намір чотири дні фестивалити, треба віддати 100 гривень. Органі­затори зробили знижку для студен­тів — для них квиток на день коштує 30 гривень.

Хто ж мріє потрапити на «Ніч по­езії та музики non-stop», має запла­тити за вхід 200 гривень.

Безкоштовно на форум змо­жуть потрапити освітяни, працівни­ки закладів культури та представни­ки громадських організацій у сфері культури та освіти (за попередньою реєстрацією на сайті Форуму видав­ців). Безоплатно відвідати форум мо­жуть військовослужбовці, діти до 16 років, пенсіонери та інваліди І-ІІ груп.

Почесними гостями на ювілей­ному Форумі стануть американські письменниці Марсі Шор та Енн Еп­плбом, французький письменник Фредерік Бегбедер, британський нейрохірург Генрі Марш та його дружина — британський антрополог Кейт Фокс.

Традиційно відбудеться Міжна­родний літературний фестиваль, який відвідають автори з 25 країн, Міжнародний бібліофорум, Благо­дійна акція для людей похилого віку «Третій вік: задоволення від читання».

Усі фото авторки

Схожі новини