Передплата 2024 «Добра кухня»

Навесні картопля може коштувати 35 гривень, її возитимуть з Польщі та Єгипту

Директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман каже, що головна причина подорожчання цього овоча — суттєве зменшення площ вирощування

Фото авторки
Фото авторки

Станом на 19 лютого картопля на ринках Львова коштує 25 гривень за кілограм. Подорожчання стартувало на початку січня цього року. Спершу була 20 гривень за кілограм, згодом ще дорожче. Що коїться з картоплею і чому вона така дорога? Деякі експерти агросектору кажуть, що навесні картопля може коштувати 35 гривень за кілограм. І це ще не межа?

«Картопля вже давно не другий хліб українців, бо з’явилися альтернативні варіанти споживання — крупи, макарони, інші овочі борщового набору, — наголошує у коментарі для „ВЗ“ директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман. — Картопля вважається продуктом, який зараз можна замінити. І це якраз відбувається, бо ціни на овоч зросли. Яка причина росту цін? За останніх п’ять років ціни на картоплю були стабільно низькими, особливо на фоні коливання цін на інші овочі борщового набору. У виробників відбулося певне розчарування. А населення своєю чергою вирішило: якщо картопля стабільно дешева, навіщо ж її вирощувати? Краще піти на ринок і купити по 5−6 гривень за кілограм. Населення теж скоротило площі вирощування картоплі. Оскільки і населення скоротило вирощування, і комерційний агросектор, тож ще менше робили запасів на зиму. Навіщо робити запаси подумали люди. Оскільки 98% картоплі вирощувало населення, відповідно зараз вистачає лише кількох відсотків скорочення площ, аби ми відчули як скоротилася пропозиція і зріс попит».

Друга причина здорожчання, на думку Тетяни Гетьман, через війну відійшов серйозний регіон-постачальник картоплі — Південь України. Там вирощували ранню картоплю. Сьогодні південь не бере участь у «ринку картоплі» на Західній Україні.

«Цілком можливо, що ціна картоплі надалі зростатиме, бо уже починаємо імпортувати овоч з Польщі, — продовжує розмову чиновниця Львівської ОВА. — До кінця сезону (до появи на ринках картоплі нового урожаю) може з’явитися дорога (через логістику) картопля з Єгипту.

Можливі поставки картоплі з інших країн, які вирощують ранню. До цього періоду ціни можуть зростати. Це залежатиме від умов зовнішнього ринку. Бо нашої картоплі не вистачає. І справа не в тому, що вона лежить в сховищах. Її справді значно менше в сховищах, ніж торік. Обсяг імпорту є головним маркером подорожчання нашої картоплі, якої мало".

Схожі новини