Передплата 2024 «Добра кухня»

Амністія для «папєрєдніків»

«Реабілітовані» режимники Януковича вже навідуються в Україну

Режисери ролика про «доблесні заслуги» генпрокурора Юрія Луценка (рекламу ще й під соціальну закамуфлювали) трохи недопрацювали. До передфінальної репліки «Генпрокуратура захищає інтереси держави та громадян, повертає вкрадені кошти та майно» титрів бракує: «Список захищених громадян додається. Їх ГПУ теж в Україну повертає». І це, на жаль, не чорний жарт, а українські реалії після Революції гідності. Складається враження, що видачу індульгенцій режимникам Януковича поставили на конвеєр. Список тих, кому через бездіяльність Генпрокуратури вдалося оскаржити заморожування свої «нажитих непосильною працею» активів, поповнили нардеп-утікач Сергій Клюєв та екс-міністр юстиції часів Януковича Олена Лукаш (обох виключили за санкційного списку ЄС). Колишній міністр фінансів Юрій Колобов, екстрадиції якого з Іспанії так і не домоглися, тепер взагалі «вольну» отримав. А екс-очільник Мінекології та природних ресурсів Микола Злочевський, справи проти якого теж на гальмах спустили, вже встиг «засвітитися» в Україні власною персоною. Знайшлася у Генпрокуратури приємна новина і для екс-регіонала Юрія Бойка. У справі про «іменні вишки» на нього, як озвучив Луценко, нічого «тюремного» немає. Під укіс, схоже, піде і кримінальне провадження проти одеського мера зі сумнозвісною «регіонівською» біографією Геннадія Труханова. На тлі цих «реабілітаційних» хронік останнього місяця бравадний генпрокурорський піар виглядає як знущання.

Минулого тижня у ГПУ черговий піар-орден собі на груди повісили. «Ми оголосили у розшук 12 нових фігурантів злочинних оборудок тих часів (президентства Януковича. - «ВЗ») і розраховуємо на підтримку міжнародних партнерів. Є ціла низка банківських рахунків, арешту яких чекаємо», - заявив в інтерв'ю «Ліга.net» заступник генпрокурора Євген Єнін. Зі старою партією «папєрєдніків» розібралися (по-хорошому, так, щоб тюрми не перевантажувати) — ну не без діла ж сидіти!

З дюжиною новеньких працюватимуть по накатаній? Чого-чого, а напрацювань з реабілітації «колишніх» у Генпрокуратури вистачає. Можна за сценарієм, як із Колобовим. По-«ГПУшному» це називається «стати на бік закону». Так прокоментував «вольну» для Колобова від кримінальної відповідальності вже згадуваний заступник генпрокурора Єнін. Якщо збіг термін притягнення до відповідальності за конкретний злочин, треба, каже, приймати відповідне процесуальне рішення, навіть якщо воно і непопулярне. Ось тільки пан Єнін завбачливо не уточнив, чиїми стараннями пришвидшили «кончину строків» у справі колишнього головного «фінансиста Сім'ї. А схема проста: тяжку статтю (про привласнення і розтрату майна в особливо великих розмірах) переписали на легшу («Службова недбалість»). І «вуаля»: строк давності притягнення до кримінальної відповідальності скоротився удвічі, що й пришвидшило «індульгенцію» для Колобова.

Після датованого 21 лютого рішення Суду Євросоюзу щодо виключення Клюєва-молодшого зі санкційного списку ЄС прояснилися і «старання» Генпрокуратури у справі нардепа-утікача. За інформацією «Європейської правди», у судових документах є згадка про те, що у березні 2016-го розслідування у провадженні щодо Клюєва припинили. І скільки б пан Луценко не кивав на те, що ГПУ тоді очолював його попередник Віктор Шокін, на алібі не тягне. «У травні 2016 року у парламенті ухвалили закон із запровадженням спрощеної процедури заочного засудження соратників Януковича, які переховуються від слідства. Застосувати цей закон свого ж авторства Луценко обіцяв негайно після свого призначення. Але минув рік і дев'ять місяців, а спецрозслідування у ГПУ щодо Сергія Клюєва не було ініційовано і досі», - заявила виконавчий директор Центру протидії корупції Дарія Каленюк. Поховані справи проти Злочевського, каже, теж заслуга Генпрокуратури. Там, мовляв, із перекваліфікуванням постаралися: висунуті екс-міністру звинувачення у відмиванні грошей і незаконному збагаченні розчинилися у справі про несплату податків однією з компаній із газовидобувної групи Burisma Holdings Злочевського. «1 листопада 2016 року бухгалтерка «Еско-Північ» (фігурант згаданої справи про ухиляння від сплати податків. - «ВЗ») відшкодовує державі 180 мільйонів гривень, пише заяву про звільнення від кримінальної відповідальності, і ГПУ закриває справу. Burisma переможно звітує про «тісну співпраю з ГПУ», у результаті якої замість можливих 23,5 млн. доларів (гроші Злочевського, на які рішенням Лондонського суду спершу наклали арешт, а потім скасували. - «ВЗ») бюджет отримав лише третину – близько 7 мільйонів доларів штрафу», - зауважує Дарія Каленюк.

У ГПУ на звинувачення у «відбілюванні» Злочевського віднікуються, киваючи на те, що справи щодо екс-міністра передали НАБУ. А ту, яка стосувалася зловживань посадовців Мінекології (за часів керівництва міністерством Злочевського) щодо видачі спецдозволів на користування надрами закрила Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Передали справи НАБУ, щоб САП, керівник якої є водночас заступником генпрокурора, їх закривала?

Коментар для «ВЗ»
Андрій ЗОЛОТАРЬОВ, політичний експерт:
- Можемо лише припускати, чому так відбувається зі справами, в яких фігурують посадовці часів Януковича. Але варіантів небагато. Тут або непрофесійність правоохоронців, або ж домовленості між нинішньою владою і попередниками. Хоча одне одного не виключає, як, наприклад, у справі Труханова, обвинувачувальна база проти якого така, що розбити її досить легко.

- Домовляються, звісно ж, не за дякую? Але умови бартеру, схоже, різні: у випадку зі Злочевським чи Колобовим — одні, з Трухановим - інші?

- Щодо Труханова, тут є політичний момент. В Одесі у мера досить високий рейтинг і потужний вплив. Зважаючи на його можливості, зокрема, і щодо впливу на виборчу кампанію, Труханов потрібен владі. Саме тому в його справі навряд чи дійде до суду.

В інших випадках йдеться про дуже великі гроші - десятки мільйонів доларів і більше. Щодо персонажів, які втекли за кордон, питання, швидше за все, вирішуються за межами України, через посередників. Але довести, хто і за скільки це провернув, не можливо. Щодо Злочевського була інформація про 100 мільйонів доларів.
Свою роль міг відіграти і той факт, що до ради директорів Burisma Group входить Хантер Байден, син колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Гадаю, у пана Байдена, який є досить потужним лобістом, достатньо можливостей, аби вплинути на позитивні рішення щодо Злочевського. Попри те, що ця людина була одним із уособлень корупції часів Януковича.

- Хоча діяльності Труханова не на одне кримінальне провадження вистачить, є підозри, що «комунальна» справа, за якою йому вручили підозру, була сигналом широкої дії...

- Будь-кого з мерів в Україні можна підвісити на гачок кримінальною справою. Як людина, яка тривалий час працювала з міськими головами, скажу, що винятків не знайдеться. Тому треба хвилюватися що Кернесу, що Садовому, що Філатову... Кожен вирішує проблеми на власний розсуд. Філатов, наприклад, демонструє лояльність до Банкової. Хоча, коли працював у Верховній Раді, стосунки не склалися. Складніше буде Садовому. Але, гадаю, ключі до кожного шукатимуть.

- Примус до лояльності із прицілом на вибори?

- Так. У першу чергу — на президентські, а потім вже на парламентські. Регіоналізація української політики очевидна. У більш-менш успішного мера рейтинг у два-три рази вищий, ніж у будь-кого із політиків загальнонаціонального рівня. І позитивний баланс довіри/недовіри, чим на сьогодні не може похвалитися жоден з українських політиків. Мерів намагатимуться використати у виборчих кампаніях. Децентралізація дала великі фінансові можливості, у кожного мера є організаційний, медійний ресурси. Це те, що цікавить Банкову.

- Чи не під вибори «вишки Бойка» раптом стали «вишками без Бойка»? Враховуючи, що Бойко потрібен на волі — як зручний спаринг-партнер для Порошенка у другому турі президентських виборів.

- Швидше за все, вдалося домовитися. Розрахунок простий: без Донбасу та Криму кандидат від «Опозиційного блоку» не має шансів на перемогу.

- У Генпрокуратурі похвалилися оголошенням у розшук дюжини нових фігурантів злочинних оборудок часів Януковича. Димова завіса для прикриття «заслуг» із відбілювання «папєрєдніків»-важковаговиків?

- Цим не обмежаться. Суспільство вимагає покарання вже не лише попередників, а й представників нинішньої влади. Думаю, найближчим часом (два-три місяці) буде чергове гучне затримання. Можливо, знову за принципом спортивної риболовлі: спіймають, продемонструють, відпустять. Але гучна справа буде.

- Є припущення, хто може стати «рибиною»?

- Прізвищ не називатиму, але, думаю, це буде хтось із міністрів.

Схожі новини