Передплата 2024 «Добрий господар»

Голова Держприкордонслужби побував на кухні своєї молодості...

На українсько-польському кордоні урочисто відкрили оновлений відділ прикордонної служби «Павловичі».

Колишня прикордонна застава імені Олексія Лопатіна сяє як нова копійка. На українсько-польському кордоні урочисто відкрили оновлений відділ прикордонної служби «Павловичі» Львівського загону. Ремонтні роботи та оснащення цієї прикордонної застави проведено в рамках великомасштабного проекту міжнародної технічної допомоги «Розвиток сучасної інфраструктури відділів прикордонної служби» за програмою транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна». До презентації оновленого підрозділу долучилася журналіст “ВЗ”.

...На плацу вишикувалися прикордонники особового складу у камуфляжі. Поруч — у яскравих жовтих одностроях — юні друзі прикордонників. Це місцеві школярі, молодь, які допомагають бійцям, відзначають разом із ними свята і урочисті події. Прибув і “десант” високо­посадовців: голова Державної прикордонної служби генерал-полковник Віктор Назаренко, голова Львівської ОДА Олег Синютка, перший заступник голови Львівської облради Парасковія Дворянин, заступник Генерального консула Республіки Польща у Львові Катажина Солек. Як розповів під час урочистого відкриття голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко, загальна вартість цього проекту — 8 мільйонів 842 тисячі євро. З цієї суми Україна з державного бюджету виділила 842 тисячі євро, решта — гроші польських колег. Відтепер підрозділ «Павловичі» налічує 18 об’єктів інфраструктури, 10 з яких — споруди адміністративно-житлового та господарського призначення. Також у рамках проекту придбали 11 позашляховиків — 5 джипів Volkswagen Amarok та 6 автомобілів Dacia Duster, а також 3 квадроцикли та 1 мікроавтобус.

Настає, мабуть, найбільш урочистий момент для особового складу: голова Держприкордонслужби вручає особовому складу ключі від дев’яти службових квартир. «Торік ми здали 348 квартир і 126 кімнат, передбачених для сімей прикордонників. Цього року будемо здавати 242 квартири, 64 кімнати», — запевнив Віктор Назаренко.

Після освячення головного «офісу» прикордонного відділу провели екскурсію. Пульт управління обладнаний сучасними камерами відеоспостереження, які дозволяють контролювати пропускний режим на територію містечка, відстежувати транспортний потік у пунктах пропуску на українсько-польському кордоні в режимі онлайн. В онлайні ж можна контролювати пересування прикордонних нарядів по ділянці відповідальності. На пульт управління виведено прилади дистанційного контролю за кімнатою зберігання зброї. Виблискують чистотою комфортні кімнати відпочинку для особового складу, простора їдальня і кухня (харчоблок для безкоштовного харчування персоналу строкової служби), душові кімнати. Гостям продемонстрували виставку «плодів» підсобного господарства персоналу застави — випічку, власноруч засолене сало, яблучний та березовий сік, закрутки.

У Львівському прикордонному загоні не забули, що Віктор Назаренко починав свою кар’єру саме із цієї прикордонної застави — 37 років тому служив тут начальником (у 1981-83 роках). Київського гостя провели у Будинок особового складу, де облаштовано три квартири для офіцерів, в тому числі і його колишня квартира, де мешкав із сім’єю. Тепер тут живе нинішній командир прикордонного підрозділу. Гостей зустріла жінка офіцера із двома малими дітьми, запросила на чай… Від чаю відмовився. Лише кинув ностальгійним поглядом на кімнати: “Раніше тут було зовсім інше планування...”. Квартира хоч і трикімнатна, але дуже маленька, тож усі охочі не змогли туди потрапити... Розчуленому голові Держприкордонслужби подарували пам’ятний колаж із фотографій з часів його молодості.

«Прикордонний відділ «Павловичі» — це вже сьомий відділ із проекту дев’яти відділів, які будуємо за кошти Євросоюзу і частково за наші кошти, — розповів на брифінгу Віктор Назаренко. — Пишаюся тим, що служу у Державній прикордонній службі, що вона системно розвивається, про неї турбуються президент, уряд, народні депутати, допомагає місцева влада. Впевнений, ми повернемо собі 409,3 кілометра державного кордону, які ми зараз не контролюємо. Зробимо все, щоб і люди кордон перетинали гідно, і прикордонники почувалися тут гідно. У нас великі плани. Днями уряд затвердив п’ятирічний план впровадження Системи інтегрованого управління державним кордоном і відповідно до цього плану будемо розвиватися”.

Також голова ДПС повідомив, що від травня наші військовослужбовці отримують гідне грошове утримання — мінімальну зарплату 7 тисяч гривень. Для порівняння — торік це було 2,5 тисячі.

Та все ж таки ситуацію на українсько-польському кордоні досі псують величезні черги. Їх створюють учасники малого прикордонного руху, для яких перетин кордону став бізнесом. Журналіст “ВЗ” поцікавилася в посадовців, чи планується якось вирішувати складну ситуацію, можливо, варто скасувати угоду про Малий прикордонний рух?

“Є різні шляхи вирішення проблем людей по обидва боки кордону. Малий прикордонний рух — один із шляхів законно вирішити бажання багатьох людей швидше перетинати кордон, — сказав голова Держприкордонслужби. — Є різні шляхи підвищення пропускної спроможності пунктів пропуску. Усе залежить від інфраструктури. На жаль, інфраструктура пунктів пропуску не дуже розвинута. Якщо б їх було багато, не було б проблем із прикордонним рухом. Це питання буде поступово вирішуватися”.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка перманентно намагається вирішувати ситуацію із чергами на кордоні. Зокрема, за його ініціативи спільно із Прикордонною і Митною службами було запроваджено окремий “пас” для українських і для закордонних автомобілів. У розмові з журналістом “ВЗ” керівник області схиляється до того, що скасовувати угоду про МПР недоцільно: “Ми не можемо робити погіршення для людей, які живуть біля кордону. Угода про МПР дає для них відповідні можливості. А з іншого боку — така ситуація не може бути перешкодою для більшості жителів України (які не є учасниками МПР, але перетинають кордон. — Авт.), тому що на території Львівщини картками МПР користуються декілька сотень осіб, а все населення Львівщини — 2,5 мільйона. Тому, думаю, пропозиції, які мають Прикордонна і Митна служби про виділення в окрему полосу людей, які користуються МПР, і в окрему полосу — іноземних громадян, заслуговують на увагу. Тимчасово це буде виходом із ситуації. А взагалі, ми очікуємо введення для України безвізового режиму, і це тоді переформатує весь рух по кордону”.

- Пане голово, наскільки я знаю, митники звернулися до Нацполіції з тим, щоб вони допомагали “розрулювати” ситуацію на кордоні, коли є великі черги...

- Нацполіція працює по цьому. Працює внутрішня безпека і Митної, і Прикордонної служб. Зокрема, на цьому відтинку були затримані особи з числа працівників Прикордонної служби, які за грошову винагороду намагалися пропустити автомобілі в обхід черги.

Фото Мирослава ПАРХОМИКА (ZAXID.NET)

Сокальський район

Схожі новини