Передплата 2024 «Добрий господар»

Штраф за «колорадську» стрічку

В Україні забороняють ще один імперський символ

Від 850 до 2550 гривень штрафу доведеться заплатити кожному, хто наважиться демонстративно носити георгіївську стрічку. Такою є норма законопроекту, що його схвалив парламентський комітет з питань законодавчого забезпечення роботи Верховної Ради. Тепер ініціатива має отримати підтримку у парламенті і “добро” від президента. Нардеп Антон Геращенко, який є автором документа, каже, що адміністративну відповідальність за носіння георгіївської стрічки буде введено, оскільки вона є “символом антиукраїнської діяльності”.

Утім, ветеранам Другої світової, які мають ордени і медалі чи “колодки” з георгіївською стрічкою, переживати нічого. Під адмінвідповідальність не підпадатимуть особи, які носитимуть отримані раніше державні нагороди, ювілейні та інші знаки, що містять символ георгіївської стрічки. Санкції не застосовуватимуть, зокрема, якщо георгіївську стрічку зображено на оригіналах бойових знамен, на надмогильних спорудах, якщо їх використовують під час реконструкції історичних подій. А також, якщо вони є на документах державних органів, органів місцевого самоврядування, закладів освіти та науки, підприємств, установ, організацій, прийнятих чи виданих до 1991 року. Обмеження не стосуватимуться експозицій музеїв, тематичних виставок, Музейного фонду України, бібліотечних фондів. Не каратимуть за георгіївські стрічки, які зображено у творах мистецтва, які створено до набуття чинності законами про декомунізацію.

Жовто-чорна георгіївська стрічка була елементом ордена Святого Георгія, що його як найвищу військову нагороду заснувала у 1769 році російська імператриця Катерина ІІ. Згодом цю стрічку використали для оформлення радянського ордена Слави. У путінській Росії почали активно пропагувати георгіївську стрічку як символ доблесті свого війська. З часом Кремль хотів утвердити ці традиції на території України. Пропагувати свої символи розпочав через проросійські організації у Севастополі. Тепер пожинаємо плоди. Георгіївські стрічки одягали і носять досі сепаратисти на Донбасі (через це їх називають “колорадами”). Недавно в одному з райцентрів Львівщини співробітники СБУ вилучили з продажу партію поштівок, на яких було зображено георгіївську стрічку...

Схожі новини