Передплата 2024 «Добра кухня»

Робити дива куди цікавіше, ніж чекати на них

Про теплу січневу прем’єру на телеканалі ZIK, яка є своєрідним «щепленням від черствості та байдужості» – програму «Добрий ZIK» – наша розмова з Ольгою Мовчан, керівником департаменту соціально-економічних проектів ZIKу. 

— Проект хороших справ «Добрий ZIK» — новорічно-різдвяна прем’єра в ефірі телеканалу ZIK. Хто генератор ідеї проекту? Яка концепція «Доброго ZIKу»?

— Говорити про зроблені хороші справи чи, навпаки, робити їх тихцем — мабуть, відповідь на це питання лягла в основу ідеї проекту. Команда ж «Доброго ZIKу» вважає, хороші справи потрібно робити і розповідати про це, тоді добра у світі стає більше. На ідею нас наштовхнув ведучий ZIKу Остап Дроздов. Запропонував зробити щось душевне на телеканалі, основним контентом якого є зубаті журналістські розслідування. Концепція проста. Є герой, який має мрію, і наша команда цю мрію допомагає здійснити та знімає про це відеоісторію, щоб і наші глядачі вірили — мрії здійснюються, часом потрібно тільки трошки допомогти.

— За якими критеріями відбираєте героїв програм?

— Наші герої — цікаві особистості, які розуміють, що в житті потрібно не лише брати, а й віддавати. Їх усіх об’єднує бажання допомагати іншим, внутрішнє світло і така рідкісна доброта в думках і вчинках. Вони багато пережили, навіть діти, які часто є нашими героями. Це страшно і дуже хочеться таким людям допомогти.

— Чи завжди вдається витримати інтригу і зробити справжній сюрприз, тобто раптово, без здогадок, як передбачає концепція, здійснити мрію героя?

— Наразі нам вдається здійснювати мрії наших героїв несподівано — це справжнісінький сюрприз для них! Щоправда, не завжди вдається втілити найзаповітніше бажання. Наприклад, в одній із програм ми здійснили мрію сім’ї переселенців, але разом з тим їхнє величезне бажання мати нормальне житло так і залишається нездійсненим — у Львові бояться здавати квартири переселенцям. Втім, кожен з наших глядачів може подивитись програму, зрозуміти, що її герої — порядні люди, яких нема чого боятися, і допомогти їм знайти житло.

— Що становить найбільші труднощі при зйомці кожної наступної програми?

— Насправді цей проект підтверджує тезу: якщо хочеш зробити хорошу справу, то труднощі розбігаються. Звісно, буває, що нас підводять, але часто одразу ж знаходяться і готові підтримати. Добрий ZIK — це ж наша мрія, а мрії обов’язково здійснюються.

— Чи підтримує телеканал зв’язок з екс-головними героями «Доброго ZIKу»? Яким чином?

— Ми підтримуємо зв’язок з героями, бо щиро переймаємось їхньою долею. Наші попередні учасники — одні з найбільш відданих глядачів наступних програм. Хвалять, критикують, радять. У програмі про дівчинку Марго, яка пожертвувала своєю мрією, щоб врятувати сім’ю від боргової ями, глядачі можуть переконатися — ми намагаємося відстежувати, як складаються долі наших героїв. Цей епізод ми додали до ефірної версії.

— А особисто ви вірите у диво?

— Звичайно, вірю! Таким проектом не змогла б займатися людина без мрії в серці. Тільки я вважаю, що самої віри мало, робити дива куди цікавіше, ніж чекати на них.

— Чим особливий цей проект саме для вас?

— Мене заворожує спостерігати за щастям людини, у якої здійснюється мрія. Це неймовірно, коли герой настільки жертовний, добрий і альтруїстичний, що навіть і подумати не може — усі ці люди саме йому підготували сюрприз. Коли ти маєш стосунок до чуда — це щоразу особливо.

— Ті, хто працює над проектом «Добрий ZIK», — хто вони? Мрійники, звичайні диваки, просто дітлахи в душі?

— Над проектом працюють люди, яким не байдуже. Було непросто знайти професіоналів телевізійної журналістики, які навчилися захопливо розповідати історії глядачеві і при цьому не стали циніками. Насправді за роки спілкування з людьми, для яких хтось з камерою — остання надія вирішити якусь проблему, телевізійники часто «переїдають» чужих проблем і вибудовують стіну, щоб не згоріти на роботі. На щастя, вдалося підібрати команду, яка вміє відрізняти щирих героїв, вміє розповідати їхні долі так, що не відірватись від екрана, і при цьому не перелазити у телевізійні трюки, які ловлять за ниці риси людської душі. Це команда тих, хто вміє співпереживати, а потім вже розповідати казку.

— Наскільки потрібен проект такого плану українському телепростору та глядачам зокрема, на ваш погляд?

— Звісно, потрібний. Цей проект як щеплення від черствості і байдужості для глядачів. Ті, хто дивиться «Добрий ZIK», відкривають своє серце, щоб щиро поспівчувати і потішитися за наших героїв.

Схожі новини