Передплата 2024 ВЗ

Екс-суддя Зварич уже вдома колядує

Хоча ще два Різдва мав у поселенні для в’язнів зустрічати.

Відколи Верховна Рада ухвалила так званий закон Савченко (про зарахування одного дня у СІЗО за два дні ув’язнення), «колядник» Ігор Зварич, мабуть, новий «дембельський» календарик завів. За старим, йому до виходу на волю ще три роки залишалося. Коли ж у грудні президент підписав «закон Савченко», екс-суддя часу не гаяв — тут же почав «вольну» собі вибивати. І вибив. Вже й до рідного Львова встиг після скороченої відсидки повернутися.

Максимум, на що міг сподіватися Зварич до ухвалення згаданих поправок у Кримінальний кодекс, - умовно-дострокове звільнення (за хорошу поведінку). Хоча останні півроку йому і так гріх було на умови скаржитися: з Менської колонії на Чернігівщині, де відсидів чотири роки, засудженого за хабарництво екс-голову Львівського апеляційного адмінсуду перевели на поселення. Тут Зварич і «відмотував» решту строку, живучи в орендованому будинку (куди зі Львова перебралася і його дружина) та надаючи сусідам безкоштовні юридичні консультації. Тут і плани на «вольницю» обмірковував: чим після звільнення займатиметься. У фемідівські кабінети Зваричу — зась. І не лише через нашумілу на всю Україну «славу», а й через «надбавку» до вироку — 10 років позбавлення волі із трирічною забороною обіймати після звільнення відповідні посади. Тож надумав екс-суддя у правозахисники податися.

А тут і нагода підвернулася — випробувати свої «правозахисні таланти» у власних же інтересах. Ще чорнила у президентському підписі під «законом Савченко» не висохли, а Зварич вже строчив звернення до суду, що його, за цим законом, мають невідкладно звільнити. Арифметика проста: до судового вироку у своїй справі «колядник» провів у СІЗО майже три роки, у перерахунку на термін у колонії виходить шість років. Плюс — чотири, які Зварич провів на «менських хлібах». Разом набігає 10.

«30 грудня 2015 року рішенням Оболонського райсуду Києва (того самого, який у вересні 2011-го виніс вирок у справі «колядника». - «ВЗ») Зварич був звільнений», - повідомили у Державній пенітенціарній службі. Але з «проводами» на волю екс-судді довелося ще півтора тижня зачекати. Оскільки через новорічно-різдвяні вихідні рішення суду надійшло до Менської колонії із запізненням, з Макошиним (у цьому селищі «колядник» і жив останні півроку) Зварич попрощався лише 12 січня. Після звільнення повернувся до Львова.

Як швидко «заслужений колядник» наважиться у люди вийти — питання на засипку. Хоча, зважаючи на те, як Зварич ще в ув’язненні без зайвої скромності рекламував себе (подивіться, мовляв, який інтерес до моєї дебютної книги, а значить — і до моєї персони), довго чекати навряд чи доведеться. Гляди, ще й у титрах до касового кінотрилера його прізвище побачимо. Казав же, що розраховує на екранізацію однієї зі своїх автобіографічних книг.

Схожі новини