Передплата 2024 «Добра кухня»

Роман Маселко братиме під ніготь суддівську мафію

Призначення у Вищу раду правосуддя «адвоката Майдану» живить надію, що судову реформу в Україні буде втілено

Чесному правосуддю в Україні бути! Така надія з’явилася у багатьох наших співвітчизників після того, як до паралізованої у лютому Вищої ради правосуддя Верховна Рада за своєю квотою обрала двох авторитетних правників, а серед них — адвоката, правозахисника Романа Маселка, вихідця зі Львова. З його появою у ВРП можна сподіватися, що наш суддівський корпус (а в ньому незаповненими залишаються 3 тисячі вакансій!) буде високопрофесійним, неупередженим і доброчесним. А відтак громадяни України можуть завжди розраховувати на те, що зло буде покаране, а справедливість — торжествуватиме. Саме на функціонуванні такої ефективної суддівської системи давно наполягають наші західні друзі. Цього вимагає Євросоюз, який, записуючи нас кандидатом у члени цього співтовариства, наголошував: закон і право — понад усе.

Потяг змін нарешті рушив

Вища рада правосуддя (ВРП), яка у січні 2017 року прийшла на зміну Вищій раді юстиції, по суті, є головним органом, який формує суддівські і прокурорські лави. ВРП вносить подання про призначення суддів на посаду, звільняє їх, визначає, чи порушили вони вимоги щодо несумісності, у випадку надходження і підтвердження скарг притягає їх до дисциплінарної відповідальності, надає згоду на затримання судді, утримання його під вартою, тимчасово усуває від здійснення правосуддя. Тому так важливо, щоб «екзаменаторами» суддів були принципові, кришталево порядні фахівці, у бездоганній репутації яких можна було б не сумніватися.

22 лютого цього року відразу 10 членів Вищої ради правосуддя добровільно подали у відставку. Сталося це перед тим, як їхню діяльність, зокрема доброчесність, мала оцінювати Етична рада (з них половина — міжнародні експерти). Через такий демарш ВРП втратила свою повноважність. Добір нових кандидатур через війну затягнувся… Нагадаємо, 10 із 21 члена ВРП призначає з'їзд суддів, двох президент, стільки ж — парламент, по двох своїх представників делегують у цей орган з'їзд адвокатів України, всеукраїнська конференція прокурорів, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, за посадою до складу ВРП входить і голова Верховного суду.

І ось нарешті процес оновлення розпочався. Розпочався з добрих, багатообіцяючих новин.

Кандидатка, яка ворожила на курячих ніжках…

Минулого понеділка Верховна Рада проголосувала за те, щоб до Вищої ради правосуддя увійшли доцент Харківського національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого Микола Мороз і адвокат Майдану, член правління фундації DEJURE, голова громадської ради при НАБУ Роман Маселко. Саме вони здобули найбільшу підтримку депутатів під час рейтингового голосування. У фіналі за них проголосували 258 парламентаріїв.

Іншими двома претендентами на місце у ВРП були особи, щодо яких громадськість і преса мали чимало компромату. Скажімо, сумнівалися у доброчесності адвоката В’ячеслава Талька. Той за 2016−2017 роки офіційно заробив 100 тисяч гривень, а позичив третім особам… 160 тисяч доларів. Звідки у «малоімущого» правника стільки валюти? — загадка. Також невідомо, де він взяв кошти на придбання у Києві квартири площею 81 кв. м. Найбільша претензія до Талька була у тому, що він працював дисциплінарним інспектором ВРП у Лариси Швецової, яка переслідувала незалежних суддів, зокрема тих, які давали дозвіл на прослуховування одіозного голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка.

Ще більше запитань виникало до кандидата у члени ВРП Олени Заїчко. Колишній суддя, доктор права, засновник Фонду DeeJURE Михайло Жернаков стверджує, що свого часу ця суддя своїм рішенням роздерибанила 13 гектарів землі під Харковом — і через це її неповнолітні діти отримати безплатно від Харківської міської ради квартиру площею понад 100 кв м. Згодом вона змінила своє ж ухвалене рішення, а диск із записом судового засідання знищила…

І ще один пікантний момент у біографії пані Заїчко. Ця служителька Феміди займається… окультизмом, любить ворожіння. Під час обшуку в її кабінеті знайшли курячі ніжки, які використовують у своїй практиці всякі там «шамани»… Уявляєте, які рішення могла б ухвалити потенційна членкиня ВРП після того, як підказку їй зробили б нечисті сили?

Призначення у ВРП двох кандидатів від парламенту викликало позитивні емоції у голови представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікаса: «Чудові новини для української реформи правосуддя. Верховна Рада обрала двох високопрофесійних членів Вищої ради правосуддя — органу, який керує судами. І Роман Маселко, і Микола Мороз також мають підтримку українського громадянського суспільства».

Захищав і майданівців, і безхатьків

Усі, хто знає Романа Маселка, характеризують його як людину, яка здатна зламати корумповану суддівську систему, може вичистити ці авгієві конюшні. Про світогляд випускника юрфаку Франкового університету, закони його буття, норми поведінки свідчить хоча б такий факт: будучи провідним юристом банку, а згодом — успішним столичним адвокатом, він, коли побачив цинізм влади під час Революції Гідності, безкоштовно взявся захищати двадцятьох учасників Автомайдану. Довів, що всі рапорти поліцейських щодо цих активістів були сфальшованими. Кінорежисер Олег Сенцов зазначає, що за вісім років після Майдану адвокат Роман Маселко ініціював понад 400 дисциплінарних справ проти ручних, продажних суддів, які штампували незаконні рішення, домігся звільнення 60 з них.

Особливо вдячні Роману Маселку родичі загиблих героїв Майдану — адвокат захищав у судах і їхні інтереси.

Адвокат Маселко — це той, хто не побоявся стати на захист принциповоого прокурора Олександра Божка, якому з мовчазної згоди Генпрокуратури погрожував, якого шантажував, принижував одіозний «адвокат Януковича» Андрій Портнов.

Не випадково ім'я Маселка фігурує на «плівках Вовка», які доводять глибоку корумпованість українських судів. За словами колишнього члена Громадської ради НАБУ, а нині лейтенанта ЗСУ Артема Романюкова, Роман Маселко є одним з тих, хто «стоїть немов кістка у горлі суддівської мафії».

Дуже показово характеризує Романа Маселка побутова, але резонансна справа щодо «дяді Саші». Йдеться про київського пенсіонера Олександра Кучерявенка, якого з допомогою підлих поліцейських і продажного судді-алкоголіка Бобровникова квартирні крутії вигнали з власного помешкання. Упродовж двох років адвокат Маселко безкоштовно захищав безхатька. І таки виграв справу! Квартиру «дяді Саші» повернули.

Мав рацію один із громадських лобістів Романа Маселка, який охарактеризував адвоката як «правдоруба», як того, хто «вичищає всю гидоту, яка засіла у суддівських мантіях». Цей активіст сказав також, що обрання Романа Маселка членом Вищої ради правосуддя буде маркером того, що суддівська система може змінитися.

Насамкінець — про принципи життя нового члена ВРП. Претендуючи на роботу в одному з антикорупційних органів, він казав: «Я звик завжди запитувати себе: що саме я зробив, щоб зробити свою країну кращою? А ще відчуваю свій обов’язок перед полеглими на Майдані та в зоні АТО зробити усе, щоб їхні жертви не були марними. Саме це мотивує мене брати активну участь у процесах реформування».

P. S. Ще двох членів Вищої ради правосуддя у п’ятницю, 19 серпня, обиратиме з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. На черзі — заповнення інших вакансій у ВРП.

P. P. S. Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков призначив своїм заступником Андрія Вишневського. Пан Новіков відрекомендував його як такого, що «має унікальний досвід у сфері державної служби, органів юстиції та громадському секторі». Як автора реформи безоплатної правової допомоги та голову правління потужної антикорупційної громадської організації. За словами керівника НАЗК, досвід Анрія Вишневського «стане суттєвим підсиленням для результативної роботи команди НАЗК, особливо у воєнний час».

Коментарі для «ВЗ»

Микола Сірий, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, колишній фіналіст конкурсу на посаду директора НАБУ

Якщо Верховна Рада підтримала кандидатуру одного з активних правозахисників, то це доволі добра ознака, свідчення того, що наша країна рухається у демократичному напрямі. Коли у таких колегіальних органах, як Вища рада правосуддя, представлено правників з різних середовищ, тоді створюється атмосфера дискусії. Це надзвичайно важливо для торжества права. Вітаю створення умов для такої дискусії. І надалі нам треба йти цим же шляхом.

Дмитро Швець, адвокат, правозахисник, керуючий партнер юридичної фірми ELAW

Як член Громадської ради доброчесності Роман Маселко після Майдану почав активно долучатися до процесу добору судів. Ця людина з тих, хто справді вболіває, щоб судова система України очистилася від скомпрометованих суддів, доклав багато зусиль, щоб такі псевдослужителі Феміди не потрапили до суддівських лав і не здійснювали кривосуддя. Через це зіткнувся з величезним опором судової системи, тих, хто не хотів змінювати її. Коли постало питання про новий склад Вищої ради правосуддя, маніпуляції щодо призначення її членів тривали. Призначення у цей орган Романа Маселка було лакмусовим папірцем на предмет того, чи спроможна чинна влада перебороти цю тенденцію і розпочати демократичні процеси, справжні реформи у судовій системі. Призначення Романа — маленька, але не остаточна перемога у боротьбі за цю реформу. Промінчик, який дає надію на позитивні зміни.

Схожі новини