Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Замість державного кордону укріплюватимуть... Маріїнський палац

А на «Мистецький арсенал» Ющенка у кризовому бюджеті вділили учетверо більше, ніж на пропаганду позитивного іміджу України у світі

Те, як у владних коридорах ділять державну казну, нагадує кіношну сценку з Попандопулом. Пригадуєте: «Це тобі, це мені, це знову тобі... Подивимося, я себе не обділив?». Хто не «в долі», голосує за бюджет наосліп — не бачивши, не читавши. А хто ще не доділив, влаштовує сценки: якщо, мовляв, не дасте обіцяного — фіг вам, а не голоси від нашої фракції. Пам’ятаєте, як головний «вилоносець» Ляшко спершу перед камерами волосся на грудях рвав, що його «радикали» за бюджетний законопроект не голосуватимуть? А потім депутати з його фракції з таким же завзяттям натиснули кнопки «за». На всякий «пожежний», причому у прямому сенсі цього слова. «Вилоносцям» закидають, що свої голоси за бюджет обміняли на вигідну пропозицію — про закупівлю на півмільярда гривень пожежних машин у компанії з фінансової орбіти «ляшківців»... Криза кризою, а бюджет як дерибанили, так і дерибанять. У нинішньому примудрилися навіть закласти кошти на оздоровлення дітлахів в «Артеку». Ще б держпрограму під цю бюджетну статтю розробили — під гаслом «Кримваш», діти — наші!». Чи, може, Путін ще не в курсі, що вже цього року Україна «переанексує» окупований Росією півострів?

У «шоколадного» президента і ДУСя — в шоколаді

Кому з бюджетного пирога завжди щедрий кусень перепадає, то це — головному владному «завгоспу». Тому, котрий ДУСею (скорочено від Держуправління справами) називається. Ця контора з усією своєю господаркою для обслуговування «обраних» щороку жирок нагулює. 2015-го ДУСі відпаювали з казни 1 мільярд 93 мільйони гривень. Але їй і цього замало здалося. Поки у Кабміні кроїли проект бюджету на 2016 рік, ДУСині «благодійники» з парламенту («порошенківці» Костянтин Іщейкін та Богдан Дубневич і «фронтовик» Олександр Горбунов) під шумок підсунули Верховній Раді законопроект про щедру фінансову надбавку для Держуправління справами. ДУСі, бачите, під кінець року 29 мільйонів забракло! І на розрахунки за комуналку бідолашній не вистачає, і на пальне для автопарку. Просили ще й на потреби президента та його Адміністрації майже 13 мільйонів підкинути, на VIP-медицину 12 мільйонів додати. Ось тільки тоді у Верховній Раді «прохачам» відмовили. Зате у новому бюджеті ДУСі не 29, а усі... 287 (!) додаткових мільйонів доважили. Тепер у розпорядженні владного «завгоспа» - 1 мільярд 380 мільйонів.

Третину цієї суми витратять на обслуговування президента і його Адміністрації. «Президентська» стаття у бюджеті побила торішній рекорд: 463 мільйони гривень — проти 401 мільйона. Скромність Банкової тане, як цукерки «Рошен» на сонці. За два роки витрати на президента і його Адміністрацію зросли на 170 мільйонів!

25 мільйонів зі свого бюджету ДУСя пожертвує на арсенал. Тільки не подумайте, що Банкова вирішила проспонсорувати сучасною зброєю фронтовиків на передовій. Ні, пана Порошенка ностальгія замучила — за старими, добрими часами, коли він з кумом Ющенком ще «любим друзьом» був. Ось і вирішив Петро І продовжити справу Віктора І — підтримати Ющенкове дітище «Мистецький арсенал». Причому «арсенальні» видатки аж у двох статтях бюджету прописали. В одній — на фінансування «Мистецького арсеналу» (за компанію з камерним ансамблем «Київські солісти» та «Офіційним вісником президента»). В іншій — на створення (?) «Мистецького арсеналу». Створюватимуть вже створене? А що: одна стаття у бюджеті — добре, а дві — краще, додаткові мільйони для «освоєння».

А знаєте, скільки з цьогорічної казни освоять на «парадну приймальню» президента — Маріїнський палац? 95 мільйонів! «Маріїнку», бачите, не лише підмарафетити, а й пристосувати треба. У бюджеті так і прописали - «на реставрацію та пристосування». Під смаки Порошенка пристосовуватимуть чи, може, під бункер для обивателів Банкової (на випадок повномасштабної війни з «рашею»)?

Чи буде депутатам 35 тисяч гривень щастя?

Поки «маленькі» українці рахували, чи вистачить їм решти з оплачених захмарних платіжок за комуналку хоча б на валідол, у Кабміні чиновникам святкові конверти під ялинку готували — з 25-відсотковою надбавкою до зарплати. Серед тих, кому перепало, - і прем’єр, і міністри... З урядовими зарплатами й апетитами пожирнішали і видатки на Кабмін — на 63 мільйони.

А ось Верховну Раду на дієту посадили. «Закрійники» парламентського кошторису аж на 900 мільйонів губу розкатали (і то, мовляв, за найскромнішими розрахунками), у бюджеті ж лише 637 мільйонів прописали. З такими запасами на старі зарплати навряд чи вистачить. А саме на них і «облизувалися», коли проект кошторису ВР на 2016-й укладали. Мріяли, що до 6 тисяч 109 гривень окладу, на які з квітня минулого року народних обранців перевели спікерським розпорядженням, повернуться усі надбавки. Що з ними зарплата депутата зросте утричі — до 17 з гаком тисяч гривень. Що потроїться і сума «депутатських», за витрату яких нардепи не звітують. Що 12 тисяч (торішня зарплата з «депутатськими») знову перетворяться на 35.

Невже губу і цього разу доведеться закатати? Не факт. Он, у торішньому бюджетному законі які дива творилися: видатки на Верховну Раду самі, як на лічильнику, накрутилися. Були на позначці 525 мільйонів, а коли на сайті ВР нарешті опублікували додатки до бюджету (із півмісячною затримкою), у парламентській статті вже інша цифра спливла — 752 мільйони. Це народним обранцям щедро воздалося за те, що наосліп (не бачивши остаточного варіанту розподілу доходів і видатків) держказну ухвалили. Хтозна: може, диво з цифрами повториться, і буде депутатам щастя - і підвищені зарплати, і халявний Wi-Fi в усіх парламентських «точках», і смішні цінники у депутатській їдальні?

Стець — у відставку, «Мінстець» — на фінансове підвищення

Якщо за «папєрєдніків» бюджет був поліцейським (в Януковича не скупилися на режимну гвардію - силовиків), то останні два роки казна в Україні — з військовим креном. Ситуація зобов’язує. 2015-го видатки на Міноборони збільшили одразу на 25 мільярдів. Цьогоріч додали ще, наростивши оборонний бюджет до 47 мільярдів.

Для Нацгвардії передбачили вісім мільярдів гривень. Для Державної прикордонної служби — п’ять. Ось тільки поряд з цією кругленькою цифрою 137 мільйонів, які заклали у бюджетній статті «заходи з інженерно-технічного облаштування державного кордону», занадто скромно виглядають. На облаштування кордону, який досі (коли Україна фактично перебуває у стані війни з Росією) дірами зяє, виділили майже стільки ж, як на «Мистецький арсенал» і реставрацію Маріїнського палацу! А враховуючи ще й неперевершений талант наших «казноосвоювачів», страшно навіть уявити, на скільки сантиметрів виросте так звана прикордонна стіна Яценюка за 137 мільйонів.

Дебютували у цьогорічному бюджеті статті витрат на Національну поліцію (14,7 млрд. гривень), Антикорупційне бюро (482,6 млн.), Нацагентство з питань запобігання корупції (485 млн.). Поліцейських і борців з корупцією вирішили високими зарплатами у «рамках достойності» тримати. Тож на витрати не поскупилися. Куди там, якщо лише на «трудові» для керівника Нацполіції потрібно 1,2 мільйона гривень на рік (98 тисяч на місяць), голови Антикорупційного бюро — 720 тисяч річних (60 тисяч на місяць).

Українську міліцію в архів списали, а по видатках «міліцейського» міністерства і не скажеш. Якщо торік для МВС прописали 33 мільярди гривень, то у нинішньому бюджеті сума зросла до 39,5 мільярда.

Підкинули грошенят і Генпрокуратурі (торішні 2,9 мільярда гривень округлили до 3 мільярдів), і СБУ (збільшили видатки на мільярд). А Міністерство з питань інформполітики одразу 28-кратною добавкою потішили, виділивши 112 мільйонів гривень. Ось тільки чим «Мінстець» нас потішить: підсуватиме чергові розцяцьковані брошурки з парадними звітами про діяльність міністерства (щодо якої — чимало запитань) чи, нарешті, ділом займеться?

Схожі новини