Передплата 2024 ВЗ

Російський культурний центр – на межі «депортації»

Остаточний вердикт винесе сесія Львівської обласної ради.

На одну з найближчих сесій Львівської обласної ради винесуть драстичне питання: виселення з Російського культурного центру (вул. Короленка, 1-а) у Львові усіх громадських організацій, що там “сидять”, і повернення приміщення у комунальну власність області. Постійна депутатська комісія з питань комунального майна та приватизації Львівської обласної ради обстежила стан будівлі на вул. Короленка, 1-а.

«Враховуючи те, що приміщення будівлі за адресою: вул. Короленка, 1-а, м.Львів, використовуються сторонніми організаціями, а не організацією, якій ці приміщення передані на баланс, доручити управлінню майном спільної власності підготувати проект рішення щодо скасування рішення виконавчого комітету Львівської обласної ради народних депутатів від 21.08.1990 №293 «Про передачу приміщення кінотеатру ім. Короленка у м. Львові «Товариству друзів російської і української культур ім. О.Пушкіна», - йдеться у рішенні комісії майна від 22 грудня. - Доручити управлінню майном спільної власності здійснити заходи щодо вивільнення вищезазначених приміщень та повернення на баланс обласної ради».

“Власне, рішення про те, виселяти організації з приміщення чи ні, прийматиме сесія облради, яка відбудеться 26 січня, - пояснив голова постійної депутатської комісії комунального майна та приватизації Львівської обласної ради Ігор Комарницький. - Угоду свого часу укладали із обласною організацією Товариства імені Пушкіна, але вона розпалася. Та організація, що зараз міститься на вул. Короленка, 1-а, — міська. Тож, на мою особисту думку, приміщення їй має надавати місто. Але усе це, знову ж таки, вирішуватиме сесія. Як і питання щодо подальшої долі будинку на вул. Короленка. Можливо, його або винесуть на приватизацію, або віддадуть іншим громадським організаціям. До нас уже звернулося близько двадцяти громадських організацій, починаючи від “Варти”, закінчуючи “Самообороною”, які не мають приміщення”.

Як розповів начальник управління майном спільної власності ЛОР Микола Бандра, приміщення, де міститься Російський культурний центр, у неналежному санітарному стані. За весь час існування там РКЦ якихось суттєвих чи капітальних ремонтів там не проводилося.

Директор Російського культурного центру Альберт Астахов розповів «ВЗ», що товариство не має можливості проводити належний ремонт, оскільки членських внесків не вистачає навіть на те, щоб заплатити рахунки за комунальні послуги. А крім того, нарікає, що місцева влада та політичні організації не тільки не допомагають, а й шкодять РКЦ. «Усе почалося у 2013 році, коли комісія облради досліджувала приміщення, - каже Альберт Астахов. - У 2014-му нам зумисне підпалили дах. Це робота людських рук. Електропроводка була в порядку. Від слідчих органів ми не отримали жодного документа про підпал. Цей підпал «з’їв» усі наші гроші. Комісія нас не вислухала, написала, що приміщення в антисанітарному стані. Акт не дали на руки. Це все роблять «Свобода» і «Самопоміч»… Усі організації, які є у цьому центрі, - члени Російського товариства імені О. Пушкіна. Тож вони мають право тут перебувати. Ми жодної копійки не отримали з бюджету. Після підпалу 4 травня 2014 року ми просили допомоги у Садового. Кажуть, у бюджеті немає грошей. Однак іншим культурним товариствам надавали допомогу з бюджету, зокрема угорському, польському, єврейському…».

Довідка «ВЗ»

У 1990 році виконком Львівської обласної ради передав приміщення кінотеатру імені Короленка (на вул. Короленка, 1-а) «Товариству друзів російської і української культур ім. О. Пушкіна». Будівля була у занедбаному стані. Ремонтом займалися члени Російського товариства ім. О. Пушкіна, які організовували для цього суботники. Кошти на проведення ремонту та оплату великих боргів за комунальні послуги надали місцеві підприємці. Центр розпочав діяльність у 1996 році, він межує з територією храму РПЦ МП. 4 травня 2014 року сталася пожежа на даху РКЦ. Вогонь знищив дерев’яне перекриття даху на площі 30 м кв., через що постраждало приміщення бібліотеки. Згідно із попередньою інформацією правоохоронців, причиною пожежі могло бути замикання старої електропроводки. Водночас представники РКЦ стверджували, що це зумисний підпал.

Схожі новини