Передплата 2024 ВЗ

Звіт уряду

  • 11.12.2015, 10:08
  • 2 718

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у Верховній Раді України виступив із звітом про роботу Кабміну за рік.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман відкрив пленарне засідання парламенту, в сесійній залі зареєструвалося 293 нардепи.

На засіданні присутній Кабмін у повному складі на чолі з Прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Яценюк: «Через 10 років Україна в стані буде експортувати природній газ».

Таку заяву зробив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, виспупаючи з парламентскої трибуни зі звітом про роботу уряду.

За його словами, такий експорт вестиметься за рахунок власного видобутку.

Глава уряду також нагадав, що Україна подала до суду на російський "Газпром", тож "ціна буде ще нижча, ніж у поточному кварталі".

Прем'єр-міністр: «Україна зекономила $2 млрд на економії газу в опалювальний сезон».

Україна зменшила щоденне споживання газу на 22%

"Загальний обсяг споживання газу щоденно зменшився на 22%. В середньому ми споживаємо природного газу на 50 млн кубічних метрів менше, ніж в минулому році. Кожен день ми платимо за природній газ на 11,3 млн доларів менше", - зазначив він.

За словами Яценюка, завдякі енергетичній політиці, Україна скоротила витрати українських домогосподаств та зменшила виплати "Газпрому" в опалювальному сезоні на майже $2 млрд.

Також Яценюк заявив, що сума боргових зобов’язань України скоротилася до $66 млрд за $73.

Яценюк: «Раді вдавалося ухвалювати навіть складні ініціативи уряду».

Парламенту, попри доволі складну ситуацію, вдавалося ухвалювати навіть складні ініціативи уряду.

За словами Яценюка, “не дивлячись на доволі складу ситуацію в стінах українського парламенту, від імені уряду я хочу подякувати кожній фракції коаліції”. Він зауважив, що в першу чергу йдеться про фракцію “Народний фронт”, а також перерахував інші фракції коаліції та подякував фракції Радикальної партії, яка пішла з коаліції, “за підтримку ініціатив уряду”.

Як сказав Яценюк, впродовж “цього року ми багато що зробили, цього року нам багато що вдалося, але нам ще треба спільно набагато більше ще зробити”.

Прем’єр-міністр нагадав, що нинішній Кабінет міністрів був сформований парламентською коаліцією.

Україна виконала всі критерії для запровадження безвізового режиму з Європейським Союзом.

Прем’єр-міністр заявив: “Україна виконала всі критерії для запровадження безвізового режиму”.

За словами Яценюка, "15-го числа буде оприлюднений звіт (15 грудня буде оприлюднена доповідь Єврокомісії щодо виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму)".

Він наголосив, що Україна “заслуговує на те, щоб ЄС так само, як і Україна для ЄС, відкрив свої кордони для українських громадян”.

На переконання Яценюка, “кордони для українських громадян будуть відкриті”.

15 мільйонів українців одержали субсидії на послуги ЖКГ.

«П'ять мільйонів домогосподарств не просто підписалися, а отримали субсидії... це майже 15 мільйонів українців», - сказав Яценюк.

Прем'єр пояснив, що уряду вдалося добитися того, аби малозабезпечені сім'ї отримали допомогу від держави, тоді як заможні власники великих будинків платять за послуги ЖКГ повну вартість.

Голова уряду: «Росія перестала бути газовим диктатором України».

«Росія перестала бути газовим диктатором стосовно України. Ми позбулися російської газової наркотичної залежності», - сказав Яценюк.

«Ми разом із нашими європейськими партнерами в 2014 році запустили реверсний потік, ми вигнали всіх посередників з НАК «Нафтогаз». Ми не маємо жодних угод, де присутні сумнозвісні українські олігархи», - сказав прем'єр-міністр.

Кабінет Міністрів вніс до парламенту проект Податкового кодексу.

"Уряд учора затвердив податкову реформу, сьогодні ця податкова реформа відправлена до парламенту, і Президент України своїм листом звертається до парламенту розглянути даний законопроект за невідкладною процедурою та включити його до порядку денного. Ми дуже просимо, щоб цей законопроект був підтриманий і проголосований, і тіло Податкового кодексу набуло чинності з другого кварталу 2016 року. Там маса новацій, до яких платники податків повинні звикнути", - сказав Яценюк.

Також Прем’єр-міністр України заявив, що Кабмін вніс до парламенту проект держбюджету на 2016 рік.

Яценюк заявляє, що прийме рішення ВР про відставку, якщо таке буде ухвалено

«Я взяв на себе всю повноту відповідальності за самі непопулярні кроки в нашій країні, які ніхто не робив 20 років. І коли я йшов на цю посаду, я знав, що буде з моїм рейтингом, я це знав. Я прийшов сюди не для власного політичного рейтингу, я для того, щоб провести реформи і рейтинг був нашої країни», - сказав він.

Яценюк зазначив, що парламент має повні конституційні повноваження, щоб поставити на голосування рішення про відставку уряду.

«Ставте і голосуйте. Я прийму рішення українського парламенту. Я за це крісло не тримаюсь», - підкреслив Яценюк.

Яценюк заявив про "безпрецедентне" фінансування оборони.

Прем`єр-міністр Арсеній Яценюк вважає фінансування сфери оборони й безпеки безпрецедентно високим.

«У поточному році в нас безпрецедентна сума фінансування національної безпеки та оборони - 5% від ВВП», - сказав Яценюк.

За його словами, майже 100 млрд грн було профінансовано урядом України на забезпечення безпеки та оборони, підвищення заробітної плати військовим, соціальних стандартів, придбання нової техніки.

«Наступного року загальний обсяг фінансування, відповідно до проекту Державного бюджету, який ми внесли, за рахунок спеціального фонду і за рахунок державних гарантій становитиме 113 млрд грн», - запевнив глава уряду.

Яценюк визнав, що розмір зарплат і пенсій не покриває ріст цін

Прем'єр-міністр України заявив, що вдалося підвищити соціальні стандарти лише на 13,19%

"У поточному році я визнаю про те, що нам не вдалося скомпенсувати ріст цін підвищенням соціальних стандартів. Це правда, тому що сьогодні рівень інфляції складає 42%. Нам вдалося підвищити соціальні стандарти на 13.19%, але в наступному році, ми прогнозуємо, що підняття соцстандартів скомпенсує ріст цін і тарифів", - заявив Яценюк.

Він додав, що одним з головних завдань на 2016 рік є підвищення соціальних стандартів.

"Є перші позитивні зрушення, тому що у листопаді рівень інфляції склав всього лиш 2%, на противагу галопуючій інфляції протягом поточного року", - сказав прем'єр.

Яценюк сказав, що основна причина підвищення цін - це тарифи, підвищення цін на енергоносії.

Прем'єр назвав сім ключових завдань на 2016 рік.

Перед урядом стоїть сім ключових завдань на наступний рік.

"Перше - це освітня реформа. Це реформа, у першу чергу, середньої освіти як базової. Для того, щоб українська молодь мала майбутнє. Щоб держава мала освічений український менталітет", - наголосив глава уряду.

Другим завданням Яценюк назвавреформи в медицині. "Я визнаю, що в реформі медицини зробили дуже мало. Це перехід від фінансування ліжка до сервісу надання медичної допомоги", - заявив він.

"Третє — це приватизація. Четверте - нові податкові правила і нова податкова політика. П'яте - продовження процесу децентралізації. Шосте — угода про Зону вільної торгівлі з ЄС і запровадження безвізового режиму", - сказав прем'єр.

Сьомим завданням глава уряду назвав "завершення судової реформи в країні".

"Такий повинен бути наш спільний план на 2016 рік", - резюмував Яценюк.

Яценюк: «Рівень інфляції за рік склав 42%, але є позитивні зрушення».

Про це на годині запитань до уряду заявив прем'єр Арсеній Яценюк.

"І ми плануємо на наступний рік підвищення соціальних стандартів на 12%", - зазначив Яценюк.

Він також повідомив, що наразі рівень інфляції в Україні складає 42%.

"В поточному році, я визнаю, що нам не вдалось компенсувати ріст цін з підвищенням соціальних стандартів. Це правда. Тому що рівень інфляції сьогодні складає 42%. Нам вдалось підвищити соціальні стандарти лише на 13,19%. Але в наступному році ми прогнозуємо, що підняття соціальних стандартів скомпенсує ріст цін", - зазначив він.

У ВР під час доповіді Яценюка сталася бійка.

Побилися депутати від "БПП" та "Народного фронту".

Після інциденту голова фракції БПП Луценко приніс вибачення «за вчинок депутата Барни».

"Від імені фракції БПП я прошу вибачення за неетичний вчинок депутата Барни", - заявив голова фракції БПП у Раді.

Як видно з фото, нардеп від БПП Олег Барна намагався підняти прем'єра Арсенія Яценюка на руки під час його виступу у Верховній Раді.

1

Барна пояснив, чому накинувся в Раді на Яценюка.

Він також висловив невдоволення, що нардепи не ставлять свої підписи за відставку уряду, які він збирає.

Депутат з фракції БПП «Солідарність» Олег Барна прокоментував свою атаку на прем'єра Арсенія Яценюка у Верховній Раді.

«Вчинок, може, не європейський, але інакшим методом це зло... Бо якщо Яценюк не піде, я дуже боюся, що його винесуть люди», — сказав він.

«Прем'єр, рейтинг політичної сили якого падає до нуля за півроку, автоматично повинен йти у відставку. Прем'єр, який не виконав домовленостей, повинен йти у відставку», — вважає Барна.

Він також висловив невдоволення, що нардепи не ставлять свої підписи за відставку уряду, які він збирає.

«А це треба питати тих сил, які критикують Яценюка, але два тижні думають підписувати чи не підписувати. Це нагадує ставлення повії до клієнта», — додав він.

Джерело: УНІАН, Укрінформ, Еспресо.TV, Gazeta.ua.

Схожі новини