Передплата 2024 «Добра кухня»

Прощання Мартиненка з депутатством. Хіба хочеш – мусиш...

Скандальний соратник глави уряду змушений пакувати валізи з парламенту.

Верховна Рада України у четвер, 10 грудня, запланувала розглянути одне з найбільш резонансних питань - про припинення депутатських повноважень “ветерана” вітчизняної політики - голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Миколи Мартиненка. І зробити це ВР мала на його ж прохання, яке Мартиненко озвучив ще 30 листопада. Інтриги додавало те, що фракція “Народний фронт” пообіцяла “одноголосно” задовольнити просьбу свого товариша і що у кулуарах Мартиненко запевняв: якщо з першого разу задовольнити його відставну заяву не вийде, він подаватиме її знову і знову. Повідомити читачам “ВЗ”, чим закінчився цей політичний театр за участю правої руки прем’єра Яценюка і головного фінансиста “НФ”, ми не встигли, бо “голосування дня” змістили на кілька годин пізніше очікуваного терміну, коли цей номер потрібно було підписувати до друку...

Добровільна заява Мартиненка про складення депутатських повноважень — його вимушений крок. Зробив депутат це в умовах жорсткого пресингу, який влаштувало громадянське суспільство і преса, отримавши шокуючу інформацію про кримінальне переслідування Мартиненка на Заході, де українського політика підозрюють у корупції, хабарництві. Зокрема, у тому, що, будучи бенефіціарним власником панамської офшорної компанії Bradcrest Investmets, отримував “відкати” у розмірі 15-20% від суми контракту між українською держкомпанією “Енергоатом” і чеським заводом “Шкода” - як “компенсацію”. За даними народного депутата Сергія Лещенка, який відстежує корупційні справи одного з “любих друзів” Яценюка, згадана чеська компанія вигравала винятково підряди у системі “Енергоатому”, який очолює соратник Мартиненка Юрій Недашковський. Як свідчать дані, наведені в інформації швейцарського віце-прокурора Урса Кьолі на адресу генпрокурора України Віктора Шокіна, обсяг “комісійних”, які назбирав згадуваний офшор на рахунках у банках BNP Paribas і Banque Hottinger & Cie після оборудок Мартиненка, становить понад 6,39 млн. євро.

Сам Мартиненко категорично заперечує склад злочину у своїй діяльності. І каже про “руку Москви”, про “заказуху” російського олігарха Костянтина Григоришина, на якого буцімто працює нардеп Лещенко. Щоб довести свою правоту, Мартиненко вирішив демонстративно позбутися депутатського імунітету. Каже, що не боїться слідства навіть без парламентської “броні” - бо почувається невинним. А ще заявляє, що свідомо пішов з депутатів - щоб не підставляти під удар реформаторський уряд, фракцію “НФ”. Затіяну проти себе кампанію називає наміром ворогів України очорнити владу, призвести до політичної дестабілізації у державі.

Слідчі процедури щодо Мартиненка уже відбуваються. У період з 4 по 8 грудня Генпрокуратура України спільно з правоохоронцями Чехії допитала політика. Невідомо тільки, чи проведено обшуки, виїмку документів з офісів і житла Мартиненка, на чому наполягали у своєму клопотанні чеські прокурори.

Схожі новини