Передплата 2024 «Добрий господар»

Провокація – «картинна». Удар по Україні – справжній

Скандал з викраденими музейними полотнами може торпедувати Угоду про асоціацію нашої країни з Євросоюзом

Набирає обертів міжнародний рейвах, в який вплутано Україну, — він завдає величезної шкоди репутації нашої держави у світі. Українських політиків, військових звинувачують у тому, що вони причетні до викрадення і переховування 24 картин голландських художників ХVII століття, а також великої колекції художніх виробів зі срібла, котрі до 2004 року зберігалися у Музеї Західної Фрісландії (м. Гоорн). Голландці кажуть, що українські “злочинці” вимагали у них величезний викуп за повернення мистецьких цінностей. Новина стала інформаційною “бомбою” на Заході. У Голландії, де про Україну досі згадували у зв’язку з катастрофою на її території малайзійського лайнера і загибеллю 154 своїх краян, ця звістка уже котрий день є темою №1. Вона перебила позитивне враження від недавнього візиту у “країну тюльпанів” президента Порошенка. “Накручені” експерти запитують: чи варто після того, що сталося, приймати Україну в асоційовані члени Євросоюзу?

Одним з авторів скандальної сенсації став представник згадуваного голландського музею Артур Бранд. Цей мистецтвознавець заявив, що до афери зі зниклими полотнами причетні колишній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, лідер українських націоналістів Олег Тягнибок, а також колишній заступник командира добровольчого батальйону “ОУН”, який воював на Донбасі, Борис Гуменюк. Останнього змалювали як злісного вимагача. А керманича ВО “Свобода” зобразили у газетній інфографіці з витягнутою рукою, що нібито символізує нацистське привітання. Дивіться, мовляв, в Україні розперезалися новітні фюрери! За твердженням Бранда, у нього є факти про причетність до цієї справи українських спецслужб. Як доказ шантажу з боку вимагачів, голландці показали начебто надісланий їм знімок однієї з вкрадених картин, на яку (для достовірності) було покладено свіжий номер одного з вітчизняних часописів (на фото)...

За версією голландських фахівців, на них вийшли представники збройних формувань України, котрі воюють на сході. Вони повідомили, що в одному з маєтків (за деякою інформацією, належав соратникові Януковича. — І. Ф.) виявили вкрадені картини. Готові доставити їх законним власникам. Якщо вірити втішеним іноземцям, за доставку раритетів із зони бойових дій вони запропонували військовим винагороду у розмірі 50 тисяч євро. Однак ті начебто назвали “непідйомну” суму — 5 млн. євро, що нібито становило 10% від вартості цих шедеврів (за іншими даними, йшлося про 50 млн. євро. - І. Ф.). Згодом контакти з “вимагачами” перервалися. Після такого шантажу голландці і вирішили вийти з гучною заявою до преси...

Схоже, ця шокуюча “інфа” застала зненацька не тільки її фігурантів, а й вищу українську владу. Після добової паузи міністр закордонних справ Павло Клімкін минулого вівторка сухо заявив, що МЗС займається розшуком голландських картин. Своєю чергою, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що його відомство контактує з голландськими колегами щодо цієї справи. А радник Авакова, народний депутат Антон Геращенко додав: якщо інформація про викрадачів і вимагачів підтвердиться, то всіх причетних до цього злочину українців буде притягнуто до кримінальної відповідальності.

“Злочинці” ж своєї вини не визнають. Категорично заперечили будь-які незаконні дії зі свого боку колишній керівник української спецслужби Наливайченко, згадуваний заступник командира добровольчого батальйону “ОУН” Гуменюк і очільник ВО “Свобода” Тягнибок. “Картинний” скандал вони назвали провокацією російських спецслужб, одним з виявів гібридної війни, яку Кремль веде проти України. На висунуті звинувачення головний “свободівець” відреагував іронічним фото на своїй сторінці у Facebook, де він зображений на фоні портретів діячів національно-визвольного руху Коновальця, Бандери, Шухевича. Підпис під фото Тягнибок зробив такий: “Шановний представник Музею Західної Фрісландії! Ось “знайшлися” картини — приїжджайте, забирайте і виставляйте!”.

Утім, смішного у цій історії нема нічого. Хто б не стояв за компрометацією України - усе це доволі сумно. За словами активіста української громади у Голландії, магістра міжнародних відносин Ярослава Козака, “сталася жахлива PR-катастрофа для України”.

Якщо не буде швидкої і адекватної реакції з боку офіційного Києва, наслідки цієї історії можуть бути фатальними для нашого походу в Європу. Голландія є однією з країн, в якій ще не завершено ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС. Уряд країни вирішив провести у квітні наступного року консультативний референдум. Після намальованої кимось “картинки” про “злочинну” Україну результати цього плебісциту можуть стати для нас ударом під дих...

Коментар для «ВЗ»

Христина РАВЛЮК, прес-секретар лідера ВО “Свобода” Олега Тягнибока

У тих, хто вплітає “Свободу” у цей скандал, хочеться запитати: скільки кілограмів марихуани заплатили російські спецслужби за розповсюдження подібної ахінеї? Важко коментувати маразм, відверту брехню. Ми сприймаємо це (і, сподіваємося, суспільство сприймає так само) виключно як черговий інформаційний вкид проти всеукраїнського об’єднання “Свобода” і особисто проти її лідера Олега Тягнибока. Тут і коментувати нема що! У нас вже скоро буде імунітет на подібні провокації. Ключове питання: кому це потрібно якраз напередодні таких важливих подій в Україні, як приїзд віце-президента США Байдена, можливої відставки уряду, ряду соціально-економічних проблем. Комусь потрібно було роздмухати цей скандал, розповсюдити цю брехню. Прикро, що деякі проукраїнські ЗМІ це перепостили. Вдячна вашому виданню, що поцікавилося нашою думкою з цього приводу.

Якщо і надалі цей скандал роздмухуватимуть, якщо і надалі очорнюватимуть “Свободу” та її лідера, ми залишаємо за собою право вирішувати це питання у правовому полі.

Спеціально для «ВЗ» — пряма мова «вимагача»

«Хтось захотів стати героєм Голландії...»

Борис ГУМЕНЮК, письменник, учасник АТО, колишній заступник командира добровольчого батальйону “ОУН”, волонтер

Мене ця інформація застала минулого понеділка під Донецьком. У вівторок я мав бути у Волновасі, у середу — у Маріуполі, де чекала купа важливих справ у моїй волонтерській місії. Через оту провокацію довелося все кинути.

Щодо голландських картин. Ще влітку 2014 року до нас у батальйон надійшла оперативна інформація на цю тему. Загалом, оперативної інформації про вчинені і заплановані злочини надходило безліч. Вона почала ширитися вже наступного дня після розстрілу Небесної сот­ні, коли майданівці поїхали у “Межигір’я” до Януковича та Пшонки і побачили там колекції живопису, антикваріату, іконопису. Ці “колекціонери” десятиліттями грабували українських людей. Зайдіть у Львові, скажімо, у музей Новаківського, і спробуйте з’ясувати, скільки там висить оригіналів, а скільки — копій... Всі оті януковичі, пшонки грабували не тільки музеї у своїй країні, а й на Заході. Тому ні для кого не було би дивиною, якби Янукович чи хтось з його оточення 10 років тому дав заказуху на пограбування музею у Голландії...

Отже, була оперативна інформація про те, що в одному з маєтків людини з оточення Януковича, у передмісті Донецька, на території, підконтрольній так званій ДНР, є колекція картин, яка може мати мистецьку вартість. Що вона може бути колекцією, яку викрали у Голландії десять років тому.

Що повинна зробити чесна, порядна людина у ситуації, коли вона почула про це? Така інформація не може бути цікавою для наших правоохоронних органів — через різні причини. Який сенс повідомляти українську міліцію, що на території Донецька хтось скоїв злочин - якщо український прокурор не може перевірити це?

Коли прийшла оперативна інформація про те, що під Донецьком може бути мистецька колекція, яку вкрали 10 років тому у Голландії, я, як свідомий громадянин, як людина, котра безпосередньо причетна до культури, вважав за необхідне поінформувати про це голландську амбасаду в Україні. Скандал був би тоді, якби я поінформував про це американців, арабських шейхів чи ще когось — щоб вони купили ці картини за грубі гроші. Але я пішов до посла Голландії, зустрівся у голландському посольстві з офіційними представниками і сказав їм: хлопці-дівчата, є неперевірена, попередня оперативна інформація про те, що, можливо, знайшлася ваша колекція, яку у вас було вкрадено 10 років тому. Вважаю, цю колекцію треба повернути законному власникові — чи то музеєві, чи то приватній особі, чи то муніципалітетові. Так і сказав дипломатам: ви в Україні представляєте інтереси Голландії, тому прийшов до вас, щоб вести переговори. Як тільки буде можливість з’ясувати, чи ця колекція є, як тільки буде можливість витягнути її з Донецька на мирну землю, її буде передано вам. І все! Крапка!

Цю розмову я мав у посольстві приблизно 1 серпня. А далі... Інформація про колекцію виявилася фейковою. Колекції не виявили.

А щодо того, що мене у голландських ЗМІ зобразили у злочинній схемі. Видно, Артур Бранд, який вів усі ці перемовини, вирішив стати героєм Голландії, який повертає своїй країні колекцію живопису. Йому не вдалося бути цим героєм і повернути цю колекцію. Як і не вдалося цього нікому з нас. Очевидно, Артур Бранд став сліпим знаряддям у руках російських спецслужб.

Оперативну інформацію про ймовірну колекцію голландських картин знали тисячі людей ще півтора року тому. Але з того часу досі ніхто не може ані спростувати, ані підтвердити її реальність. Ніхто колекцію в очі не бачив, ніхто в руках ці картини не тримав. Повідомлення про те, що ця колекція перебуває в українських воїнів — брехня! Як і те, що я причетний до якогось вимагання. Видно, звідки вуха ростуть, хто замовник усього цього. Є одна країна, яка не хоче української інтеграції в Європу. Цю країну звати Російська Федерація. Вона робитиме все можливе, щоб ми в Європу не потрапили. У Голландії незабаром має бути референдум з приводу Угоди про асоціацію України і ЄС. Російські спецслужби готують голландське суспільство до того, як воно має голосувати на цьому референдумі. Голландців лякатимуть чим завгодно, зокрема Тягнибоком. До речі, з керівником “Свободи” я спілкувався єдиний раз в житті під час мітингу на цьогорічну Покрову. А Наливайченка взагалі не знаю...

Схожі новини