Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сорос: "Міжнародна спільнота очікує впровадження реформ в Україні"

  • 13.11.2015, 21:00
  • 1 854

Джордж Сорос заявляє, що міжнародна спільнота очікує від президента Петра Порошенка впровадження реформ в Україні.

Про це він сказав в ході конференції "Реформи: долаючи «стару» Україну".

"І народ, і ті, хто підтримує нову Україну за кордоном, очікують, що президент візьме на себе відповідальність за процес реформ, яких вимагає громадськість. Я переконаний, що він готовий до цього, і щойно він так вчинить - країна наслідуватиме його приклад", - заявив Сорос.

Також, він сказав, що, на його думку, глава Української держави та прем'єр-міністр Арсеній Яценюк близькі до згоди щодо деяких персональних змін в уряді. Сорос вважає, що це повинно "усунути теперішню невизначеність та надати новий поштовх процесу реформ".

Українці не повинні платити за газ, втрачений в процесі його доставки.

Також Джордж Сорос вважає, що українське населення не повинно платити за природний газ, втрачений в процесі його доставки до домогосподарств.

"Станом на сьогодні, домогосподарства мусять платити не лише за спожитий ними газ, але й за газ, втрачений в процесі його доставки. Це треба виправити ", - наголосив Сорос.

У цьому зв'язку він звернув увагу, що наступного року, компанії, які постачають блакитне паливо українським споживачам, повинні взяти на себе відповідальність за зазнані домогосподарствами втрати. Сорос вказав, що до таких компаній, зокрема, належать такі олігополії, які контролює олігарх Дмитро Фірташ.

"Якщо їм цього не вдасться, то вони мають збанкрутувати, а їхній бізнес перейде до компетентних операторів", - наголосив Сорос.

Низька зарплата чиновників породжує корупцію.

Джордж Сорос наголосив на необхідності проведення реформи державної служби в Україні.

Він зазначив, що важливо в Україні провести реформу державної служби та податкової системи. Він звернув увагу, що всебічна законодавча база для реформи держслужби була розглянута у першому читанні у Верховній Раді ще у квітні.

На його переконання, "президент України та прем'єр-міністр повинні подбати про те, щоб остаточне голосування за ці закони, яке заплановане на 24 листопада, було успішним".

Відомий фінансист нагадав, що Європейська комісія зарезервувала значні кошти для підвищення заробітної плати для державних службовців, але обумовила виділення цих коштів необхідністю впровадження нового законодавства про державну службу. До цих умов також відноситься схвалення Кабінетом міністрів України стратегії та відповідного плану дій.

Сорос нагадав заяву голови представництва Європейського Союзу в Україні Яна Томбінського, що ЄС надасть допомогу Україні для реформи державної служби. Сума, яку ЄС планує надати Україні, становить 160 мільйонів доларів.

Джордж Сорос також висловився за необхідність збереження чинної коаліції у Верховній Раді України.

Сорос наголосив, що перебуваючи в Україні впродовж тижня, він зрозумів, що ситуація в державі не така перспективна, як йому здавалося ззовні. "Нова Україна була дивовижно успішною, коли об'єднувалася проти зовнішньої загрози: невблаганної ворожості Путіна. Після років злиднів та жертв, люди прагнуть відпочити й опікуватися своїми особистими чи політичними інтересами. Це відкриває розриви, які досі стримувала зовнішня загроза з боку Росії", - заявив Сорос.

У цьому зв'язку відомий філантроп зазначив, що "бачить реальну можливість того, що мета, якої Путін не зміг досягнути військовими засобами, може дістатися йому без жодних зусиль внаслідок тривалого припинення вогню. Правляча коаліція має дуже вузький вибір. Країна не може дозволити собі ані нових загальнонаціональних виборів, ані змін у складі коаліції".

На його переконання, нові вибори можуть підірвати діяльність українського уряду на декілька місяців, а країна може зазнати остаточної кризи, якщо не виконає умов Міжнародного валютного фонду.

Джерело: УНІАН.

Схожі новини