Передплата 2024 «Добрий господар»

Ми хочемо, щоб Україна перемогла і перемогли всі ми, — президент Чехії

  • 07.07.2023, 09:15
  • 899

В рамках робочого візиту до Чехії президент України Володимир Зеленський провів зустріч із президентом Чехії Петром Павелом

Володимир Зеленський та Петр Павел. Фото з відкритих джерел
Володимир Зеленський та Петр Павел. Фото з відкритих джерел

Про це повідомляє офіс президента.

Під час спільного брифінгу Володимир Зеленський висловив особливу подяку президенту Чехії й кожному чеському громадянину за допомогу українцям, зокрема дітям, які отримали в їхній країні захист від розв’язаної росією війни.

«Ми всі в Україні мріємо про той день, коли зможемо гарантувати безпеку всім нашим людям, а отже — можливість повернутися додому. І я вдячний Чехії за те, що зброєю для України, санкціями проти росії, підтримкою нашого членства у Європейському Союзі, підтримкою нашого членства в Альянсі ваша держава, ваш народ реально допомагають наближати перемогу», — наголосив президент України.

Під час зустрічі лідери двох держав зосередили увагу на питаннях спільної безпеки та взаємодії заради посилення оборони. Було обговорено можливе реагування на створені росією терористичні загрози, зокрема на ситуацію на Запорізькій АЕС.

Володимир Зеленський і Петр Павел також розглянули питання взаємодії України та Чехії на всіх рівнях і спільні зусилля у відносинах із третіми країнами, зокрема в контексті реалізації Української формули миру. Також лідери торкнулися питання посилення альянсів, передусім НАТО.

«Дуже важливо, що Чехія не озирається на Москву чи будь-кого іншого у своїх політичних рішеннях. Як незалежні незалежних, як сміливі сміливих ми прекрасно розуміємо одне одного. І буде правильно, якщо таке розуміння буде відображене конкретним змістом — не порожніми словами, а конкретним змістом у Вільнюсі», — зазначив Володимир Зеленський.

Зі свого боку Петр Павел наголосив на важливості підтримки України саме зараз, коли українська армія почала контрнаступ і продемонструвала всьому світові, що росія не є такою сильною, як позиціонувала себе.

«Підтримувати Україну завжди буде нашою метою. Ми хочемо, щоб Україна перемогла і перемогли всі ми. Щоб ми зберегли цінності, на яких базується наше суспільство», — сказав президент Чехії.

Петр Павел запевнив Володимира Зеленського, що Україна й далі може розраховувати на підтримку Чехії, як це було з першого дня повномасштабної російської агресії.

Президент Чехії також наголосив, що Чехія готова підтримати Україну на саміті НАТО у Вільнюсі й долучитися до фінансової допомоги.

«Я вважаю, що Україну в її бажанні приєднатися до ЄС і НАТО необхідно підтримувати. Ми зробимо все для цього. Ми намагатимемося, щоб переговорний процес було розпочато до кінця поточного року і щоб чітко прозвучало, що Європа в майбутньому буде з Україною», — резюмував президент Чеської Республіки.

Схожі новини