Передплата 2024 ВЗ

Де взяв, де взяв? Купив!

За «липовий» диплом нардеп Береза може відбутися 850 гривнями штрафу

Після шквалу скандалів кількарічної давності зі сумнівними дипломами чиновників та депутатів дипломна буря так само різко стихла. З такими подіями в країні не до «фігових» спеціалістів, кандидатів і докторів «липових» наук було. Але спокійний сон «мудрагелів» тривав недовго. Його перебило наближення виборчої кампанії — час, коли про претендентів на руку і серце електорату багато маловідомого спливає (звісно ж, з подачі конкурентів). Не обійшлося і без чергового дипломного скандалу. Його героєм став нардеп Борислав Береза, який цієї неділі ще й за крісло столичного мера у другому турі побореться.

Не «чорнухою», а криміналом попахує

Історія з дипломом Борислава Берези розпочалася ще у травні, коли правдивістю вищої освіти нардепа зацікавилися у Генпрокуратурі. Тоді ж ГПУ порушила кримінальну справу за фактом підробки диплома про закінчення Київського національного економічного університету (КНЕУ). Копія вишівського документа, який викликав інтерес слідчих, спливла в Апараті Верховної Ради, а дані про нього — в автобіографії одного з народних обранців нинішнього скликання. Що йдеться саме про Борислава Березу, стало відомо лише минулого місяця, коли подробиці справи щодо «липового» диплома оприлюднив на своїй сторінці у Facebook київський юрист Клим Братківський.

Чому у Генпрокуратурі мовчали? Очевидно, не через таємницю слідства, а щоб уникнути звинувачень щодо політичного переслідування тоді ще потенційного кандидата на крісло столичного мера (про намір Берези балотуватися було відомо ще до офіційного старту виборчої кампанії). Хоча не важко здогадатися, що «наводку» на диплом Берези ГПУ дали зовсім не борці з вишівською «липою». Без старань політичних конкурентів тут, очевидно, не обійшлося.

Хто злив інформацію, не важливо. Важливо те, що вона виявилася не «качкою», а фактом, який підтвердили у КНЕУ. У відповіді на запит Генпрокуратури (лист із підписом ректора університету оприлюднив вже згадуваний юрист Братківський) у виші повідомили: «Серед базового випуску студентів 2000 року Бляхер-Береза Борислав Юхимович не значиться, диплом серії ЛТ ВЕ №503758 у КНЕУ з державних майстерень не надходив».

Коли тільки спливла історія з фіктивним дипломом, Борислав Береза списав її на чорний PR. «Не можна реагувати на бруд і «чорнуху», які ллють на вас з боку конкурентів. Адже саме цього вони і домагаються. Їхня мета — спровокувати вас на перепалку, яка приверне увагу до скандалу», - написав тоді нардеп у своєму Facebook, заявивши, що «вкидання» з дипломом його не зачепило.

Але цього разу Березі, очевидно, таки доведеться прояснити історію з дипломом у подробицях. Факти і документи свідчать проти нього. Та й тут вже не стільки «чорнухою», скільки криміналом попахує. Ось тільки покарання за статтею про використання завідомо підробленого документа може зам’яким бути — до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (максимум 850 гривень). З жорсткішої кари передбачено арешт до шести місяців чи обмеження волі до двох років.

Дипломними скандалами і дрібні клерки забруднилися, і нардепи з міністрами

Гучна історія з вигаданими дипломами екс-міністра юстиції Романа Зварича давно притчею во язицех стала. «Веселі яйця» навіть багатосерійний відеокомікс ПроФФесору-2 присвятили.

2009 року героєм дипломного скандалу став тодішній заступник голови Служби безпеки України Андрій Кислинський. За використання підробленого диплома Київського національного університету ім. Шевченка Кислинський відбувся лише звільненням.

Того ж року «дипломні» неприємності спіткали нардепа (двоюрідного брата Віктора Балоги) Василя Петьовку. Його колега, Геннадій Москаль, заявив, що ніякого вишу за плечима у випускника Мукачівського кооперативного технікуму Петьовки немає. На що скривджений нардеп звинуватив Москаля у дискредитації української освіти і забажав вибачень. На цьому скандал і замовк.

Зацікавився Геннадій Москаль і «вишівськими» досягненнями Наталії Королевської, коли та ще міністром соцполітики була. На повідомлення про втрату Королевською диплома (на вулиці, мовляв, загубила) він взявся власне розслідування проводити. Пробував навіть розшукати однокурсників Королевської, не вірячи, що та закінчила економічний факультет Східноукраїнського університету імені Даля. На підтвердження своєї версії, що «далівський» диплом міністра «липовий», Москаль оприлюднив довідку з Донбаського гірничо-металургійного інституту (пізніше перейменованого у Вищу школу бізнесу). «Королевська, - пояснив, - навчалася у цьому закладі з 1992 до 1995 року. 20 жовтня 1995 року її відрахували. Через два роки, 22 жовтня 97-го, вона поновилася, а 4 грудня того ж року її знову відрахували — за несплату». Зацікавив Москаля не стільки дубль із відрахуванням, скільки час навчання Королевської у метінституті. Дивний, мовляв, збіг, якщо взяти до уваги інформацію про те, що у Східноукраїнському університеті Королевська навчалася з 1993 до 1997 року. «Виникає запитання, — заявив Москаль. — Якщо Королевська з 93-го року навчалася в університеті у Луганську, навіщо вона так заповзято «штурмувала» малопривабливу Вищу школу бізнесу в Алчевську. То, може, вона все-таки не навчалася у Східноукраїнському університеті?».

Не обійшлося без гучних викриттів «фальшиводипломників» і на місцях. 2011-го розгорівся скандал довкола тодішнього начальника міського управління освіти Львова Володимира Огури, в якого виявили «липовий» вишівський диплом. Огуру звільнили і порушили кримінальну справу. А згодом опального екс-чиновника амністували.

Услід за Огурою посадами за підроблені дипломи поплатилися ще семеро чиновників з львівської ратуші. Того ж року полетіли «мудрагелівські» голови й у Державній митній службі, де виявили понад два десятки посадовців з «липовою» вищою освітою.

Ходовими серед посадовців і депутатів залишаються не лише фіктивні дипломи спеціалістів, а й куплені наукові ступені. Фальшиві кандидати та доктори наук примножуються й у столиці, і на периферії. Навіть скандальна екс-мер Слов’янська Неля Штепа, яка публічно обзивала журналістів суками, а підлеглих лякала заявочками а-ля «Я не б’ю два рази: по морді і по кришці труни. Я відразу — по кришці труни!», і та — з кандидатською «корочкою». Закінчила пед­інститут, а через 26 років раптом кандидатську дисе­ртацію в Українській інженерно-педагогічній академії захистила. Та ще й яку «вумну»: «Математичне моделювання розподілу корисних копалин методами інтерлінації та інтерфлетації функцій»! Зацікавившись, чого це раптом пані Штепа у науку «вдарилася», журналісти провели розслідування. І з’ясували: дисе­ртацію (причому власну) градоначальниці «підігнав» її дядько, який працював в уже згадуваній академії. За інформацією ЗМІ, ціна питання — 15 тисяч доларів і пляшка елітного коньяку Hennessy. На радощах від нового досягнення Штепа навіть забула, що купила. Виступаючи після так званого захисту дисертації перед працівниками тролейбусного депо у Слов’янську, похизувалася, що захистила докторську.

Схожі новини