Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Рівненщині обрали небіжчика, на Одещині — імператора...

А «свободівка» Ірина Фаріон пролетіла над облрадою, як орлиця.

Хоча офіційні підсумки виборів ще не всюди підбили, уже відомих результатів на кілька хіт-парадів з репертуару «очевидне-неймовірне» вистачить. «ВЗ» пропонує свою добірку поствиборчих цікавинок.

Уже всьоме всьому голова

Знаєте, де в Україні найвідданіші виборці? У Малому Раковці на Закарпатті. На всіх місцевих виборах тут голосують за одну і ту ж голову сільради — Емілію Лях (перший і наразі єдиний раз вона програла лише 2002 року). Нинішня перемога стала для 57-річної сільрадівської «довгожительки» сьомою.

А ось у селі Мирному на Миколаївщині сушать голови, як «уламати» голову на ще один термін. Після десятирічки у сільраді Віра Савчук вирішила більше не балотуватися. Й усе б нічого, якби на все село знайшовся хоча б один кандидат їй на заміну. Жодного! Тож виборчкому довелося скасувати вибори сільського голови. А заразом — і вибори до сільради, балотуватися до якої зголосився аж... один кандидат. З другої спроби владу у Мирному обиратимуть 29 листопада. До цього часу, сподіваються селяни, і попередня «головиха» на їхні вмовляння балотуватися пристане, й охочі подепутатствувати знайдуться.

Став депутатом на «тамтому світі»

На Рівненщині до Сарненської райради пройшов... небіжчик. 58-річний Іван Тотовицький (балотувався від «Батьківщини») не дожив до виборів п’ять днів. Чоловіка поховали, а у бюлетенях він так і залишився живим. У виборчкомі спохопилися лише після підрахунку голосів, коли з’ясувалося, що переможець в окрузі — на цвинтарі.

Перехрестившись, місце небіжчика у райраді віддали іншому кандидатові від «Батьківщини», який після кончини колеги піднявся у партійному рейтингу на прохідну сходинку.

«Наш дурдом голосує за Порошенка»

Результати місцевих виборів в Івано-Франківську так і просяться у прикарпатський рімейк на хіт російського рок-гурту «Рабфак» «Наш дурдом голосует за Путина, наш дурдом будет Путину рад...». Достатньо лише прізвище замінити — з Путіна на Порошенка. За президентську «Солідарність» у тутешній психлікарні проголосували... 100 відсотків виборців. Ще б електорат у гамівних сорочках до виборів допустили, тоді б повна солідарність була.

Тільки б після виборів психлікарня стінка на стінку з кардіологічним диспансером не зійшлася. Той же 100-відсотково підтримав «УкрОП» Коломойського (а у Бєні з Порошенком - «поножовщина»).

У Мукачевому — Балога-2

Мандати у Закарпатській облраді дісталися одразу чотирьом очільникам області: нинішньому — Геннадію Москалю (пройшов від «Солідарності») і трьом колишнім - Віктору Балозі (вів на вибори «Єдиний центр»), його «одноцентристу» Василю Губалю та «опблоківцю» Олександру Ледиді, який очолював Закарпаття за Януковича.

Поки Балога-батько обмиває вдалий похід своєї партії на Ужгород, Балога-син вибирає парадний костюмчик для мерської інавгурації. То «неньо» мером Мукачевого був, то дядько (нинішній нардеп Василь Петьовка), а тепер і до молодшого коліна черга дійшла. Щоб у вотчині Балог та й Балога не переміг! Десь електорат продається, а у Мукачевому у спадок передається.

Плюс — Тягнибок, мінус — Фаріон

У перезавантаженій Львівській обл­раді засідатиме молодший брат головного «свободівця» Андрій Тягнибок. 23,6% відсотка голосів, які він набрав у своєму окрузі, вистачило, аби посісти другу сходинку у партійному рейтингу.

А ось «орлиця» Ірина Фаріон цього разу до прохідної частини списку не долетіла. Навіть у першу двадцятку не потрапила, набравши лише 14,7 відсотка голосів.

Глухів згадав добро, Одеса — зло

Невеличким містечком Глухів на Сумщині керуватиме мер з величним родоводом. Ключі від ратуші городяни вручили внукові славетного цукрового магната і мецената Михайла Терещенка. Приїхавши з Франції (де народився і виріс) в Україну, Мішель Терещенко тут і залишився. А у березні цього року отримав українське громадянство.

Поки глухівці за нащадка добродійного роду голосували, одесити несли свої «галочки» злому володарю з «Зоряних воєн». Їхніми стараннями Імператор Палпатін пройшов до міської ради. На котовському окрузі за нього проголосували майже 55 відсотків виборців, яких на «владику» потягнуло. Дмитро Палпатін (який до забавок у героя «Зоряних воєн» Фісінчуком був) у документах для реєстрації кандидатом так і вказав, що працює імператором у «Палпатін фінанс груп».

Одеситам «Зоряні війни» більше не показувати. А то «кінозбоченці» скоро реально Дарта Вейдера мером оберуть. Достатньо, що на цих виборах у нього сім тисяч послідовників в Одесі знайшлося. «Якщо ми готові у такій кількості голосувати за Дарта Вейдера, то чому ображаємося і робимо винним когось іншого? Робіть висновки», — прокоментував «зоряну хворобу» одеситів голова обласного відділення Комітету виборців Анатолій Бойко.

Схожі новини