Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українці все ближче до НАТО

Прихильників союзу з цим військовим блоком в Україні більше, ніж противників

Уперше кількість наших співвітчизників, які прихильно ставляться до вступу України в НАТО, перевищила число противників союзу Києва з Північноатлантичним альянсом. За вступ туди виступають 43,3% українців, проти — 31,6%. Це засвідчило соціологічне опитування, що його у першій половині березня провів Центр Разумкова. У ході вивчення громадської думки з цієї проблематики було опитано 2009 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму, окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Цікаво виглядає регіональний спектр. Соціологи кажуть, що на західних теренах України кількість симпатиків НАТО становить 73,4 відсотка, водночас 8,3% опитаних у Галичині виступають проти вступу нашої країни у цю систему колективної безпеки. У центральних областях співвідношення становить відповідно 48,8% і 28,2%, на півдні — 22,8% і 33%, на сході — 29% і 53,5%. Негативні показники і в тих районах Донбасу, які перебувають під контролем української влади — 21,5% і 42,9%. З огляду на російську агресію, яка принесла багато бід на сході і півдні, ці цифри виглядають дивно...       

Нагадаємо, у серпні 2011 року під час аналогічного опитування за вступ України в НАТО готові були проголосувати 17,9%  наших громадян (і 59,6% — проти), у  квітні 2014 року -  відповідно 36,7% (41,6%).

Під час недавнього візиту до Парижа президент Петро Порошенко заявив французьким телеглядачам, що “питання про приєднання України до НАТО є фундаментальним”, пообіцяв провести референдум з цього питання і спрогнозував, що через 5-6 років Україна буде готовою до вступу у цю організацію. Водночас Порошенко назвав стратегічною помилкою закон, ухвалений у 2010 році парламентом (у часи Януковича), про позаблоковий статус України, бо це, за його словами, призвело до знищення української армії.

Думки з приводу

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, політолог

У Франції Петро Порошенко анонсував проведення референдуму щодо  вступу України в НАТО. Тут важливо навіть не те, що влада має намір провести такий референдум, а місце, де цю ідею було озвучено. До недавнього часу Франція була однією з найбільш русофільських країн ЄС, яка послідовно підрізала  крила українським європерспективам. Заява Порошенка свідчить, з одного боку,  про переоцінку у владних і експертних колах Франції ролі України в Європі, а з іншого боку, про пряме звернення, в якому Україна “застовпила” за собою право вступити у НАТО в майбутньому. При всій нереалістичності євроатлантичних перспектив для нас сьогодні це серйозна заявка на майбутній успіх. Ще більш важливо, що цю заявку Франція не заперечує.

Тарас ВОЗНЯК, політолог, редактор культурологічного журналу “Ї”

Щоб ставлення до НАТО на нашому сході-півдні змінилося у кращий бік, потрібно  активніше вести роз’яснювальну роботу з населенням на цю тему. Нарешті через шість місяців після свого створення повинно запрацювати Міністерство інформаційної політики. Результатів його праці не видно, російська пропаганда і далі отруює своєю продукцією східні регіони...

Схожі новини