Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Преміальні для АТОвців

Український уряд вирішив фінансово стимулювати захисників Вітчизни

За ініціативою президента Кабмін затвердив новий розмір грошового утримання наших бійців і винагороди за знищену військову техніку окупанта.

Удвічі збільшено платню військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь в АТО, воєнних конфліктах. Тим, хто захищатиме Україну з моменту оголошення воєнного часу, платитимуть утричі більше, ніж досі. Кожен “робочий день” на передовій оцінюватиметься у тисячу гривень (пригадує­ться, платити стільки Петро Порошенко обіцяв ще під час своєї виборчої кампанії).

Є “прейскурант” на уражені цілі противника. Підіб’єш вороже авто — отримаєш

12 тис. грн. (десять мінімальних зарплат). За знешкоджений танк терористів заплатять 48 тис. грн. Якщо пустиш з вогнем сепаратистський “Град”, — заробиш 60 тис. грн. А якщо від точного пострілу “вріже дуба” бойовий літак — рахунок зенітника поповниться на 121 тис. грн. Як запевнили в уряді, гроші на “преміалку” для влучних воїнів у бюджеті є...

Новація фронтових винагород не така вже й нова. Ще в часи Другої світової у Червоній армії було передбачено доплату за знищену техніку фашистів, за евакуацію і ремонт своєї. За повідомленням “КП”, кожному льотчику, який скинув бомби на Берлін, платили по 2 тис. рублів. За один збитий літак — 1000 руб. Якщо льотчик мав у своєму активі 10 збитих “юнкерсів”, то йому виплачували 5 тис. рублів і присвоювали звання Героя Радянського Союзу. За потоплений корабель чи підводний човен командирам видавали по 10 тис. руб­лів, рядовим — по 2500 руб. Десантники отримували за кожну спецоперацію 500 руб. Стільки ж платили за підбитий танк. А от снайперам діставалося лише по 200 рублів на місяць..

Коментар для «ВЗ»

Андрій СИНИЦЯ,

учасник АТО

Ми воювали, як треба, коли нам не платили нічого, тож і обіцяні “премії” нашого ставлення до свого обов’язку не змінять.

А взагалі-то, ідея ця трохи абсурдна. Хто і як визначатиме “автора” підбитого танка, хто з бійців і як доводитиме це? Почнеться знайома бюрократична тяганина, знайдуться ті, що наживатимуться на чужих подвигах...

Не чекаю від наших чиновників жодних благ. Скільки у Міноборони говорили про те, що забезпечили солдатів усім необхідним, а я досі ходжу у тому, що привезли волонтери.

Схожі новини