Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Президентська резиденція має піти з молотка за «грубі гроші»

У гостьовому будиночку на вул. Глінки, 12, може бути будь-що, окрім нічного клубу

Львівська обласна рада нарешті оголосила аукціон з продажу президентської резиденції у Львові на вул. Глінки, 12 (на фото). Охочі придбати ексклюзивний об’єкт (пам’ятку архітектури місцевого значення, пам’ятку історії та культури) повинні подати свої заявки до 20 лютого. Будівлю продадуть з молотка 25 лютого. В облраді запевняють, що підприємці не купуватимуть кота в мішку. Кожен може завітати в резиденцію, подивитися на кімнати, зокрема сауну з міні-басейном, подвір’я. Площа будинку резиденції — 489,9 квадратних метрів. Облрада продає об’єкт разом з огорожею, воротами та земельною ділянкою площею 0,16 га, але без меблів всередині будівлі... Куди подінуть меблі — чиновники обласної ради ще вирішують.

Стартова ціна лота — 28 мільйонів 932 тисячі гривень. Квадратний метр будинку резиденції — 58 тисяч гривень. Крок аукціону (величина, на яку змінюється вартість лота під час торгів) — 10% від стартової ціни об’єкта (2,9 мільйона гривень). Незалежні експерти, громадські активісти Львівщини кажуть, що з ціною не продешевили. Її визначила експертна організація (львівська фірма — ПП “Отава”), яка виграла спеціальний конкурс від обласної ради. Як пояснив на прес-конференції начальник управління майном спільної власності Львівської обласної ради Микола Бандра, вартість лота висока тому, що туди включили земельну ділянку. Спочатку новий власник президентської резиденції матиме ділянку в користуванні, а згодом зможе звернутися до Львівської міської ради за орендою. Після цього — викупити землю, тобто приватизувати...

“Очікування від аукціону — великі, — сказав на прес-конференції голова постійної депутатської комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослав Качмарик. — Це буде суттєве поповнення бюджету розвитку Львівської обласної ради. Частину суми від продажу резиденції хочемо використати на енергозбереження в бюджетній сфері області (орієнтовно 15 мільйонів гривень), решту — на співфінансування проектів з державного бюджету, зокрема реконструкцію Львівського перинатального центру. Чим більше буде учасників аукціону, тим дорожче зможемо продати будівлю на вул. Глінки, 12. На утримання адміністративної будівлі з обласної скарбниці щороку виділяли 170 тисяч гривень, але фактично використовували меншу суму. Тепер виділяти гроші з бюджету немає сенсу, оскільки там давно не гостювали президентські делегації”.

У процесі продажу резиденції є чимало підводних каменів. Якщо аукціон з певних причин не відбудеться (бракуватиме учасників або під час торгів не погодяться з ціною обласної ради), тоді оголосять наступні торги, де стартову ціну зменшать до 30%.

Друге застереження експертів — цільове призначення резиденції після продажу. Ярослав Качмарик зазначив, що після аукціону обласна рада не втручатиметься у те, як новий власник використовуватиме приміщення. Але там не має бути нічного клубу, розважального закладу. “Адміністративна будівля на Глінки зберігає дух старовинної львівської вілли, — відзначив Ярослав Качмарик. — Це унікальний ексклюзивний об’єкт. Подібних у продажу ще не було. Після приватизації шляхом аукціону там може бути офіс компанії, офіційне представництво. Будівлю резиденції можна використовувати навіть як житло, хоча стартова ціна для цього зависока. Сподіваюся, що подальше цільове використання цього будинку не суперечитиме розвитку міста, не заважатиме інтересам тих людей, які проживають на прилеглих територіях”.

З досьє «ВЗ»

Будинок на вул. Глінки, 12, запроектований у жовтні 1937 року як приватна вілла для Адольфа Фінкельштейна (в деяких архівних документах він згадується як радник міста Львова). Архітектор — Артур Штайл. Фасад будинку виконаний у стилі конструктивізму. Після війни в будинку мешкав письменник, громадський діяч Петро Козланюк. У 70-х роках там був відомчий готель облвиконкому. Напередодні саміту президентів східної і центральної Європи (1999 рік) будівлю відремонтували, відреставрували. Згодом будівля була призначена для прийому офіційних президентських делегацій. В будинку є окреме водопостачання, басейн, автономне опалення, кондиціонування, телефонний спецзв’язок, охоронна і протипожежна системи. Раз на місяць туди навідується штатна прибиральниця облради, яка робить “косметичне прибирання”. Напередодні візиту делегацій генеральне прибирання в будинку проводять кілька днів.

Схожі новини