Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Депутати погодились розглянути скасування недоторканності

  • 16.01.2015, 15:52
  • 1 922

Пропонується виключити із Конституції статті, що передбачають гарантії депутатської недоторканності

Нардепи включили до порядку денного сесії законопроект №1776 "Про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України і суддів".

За це рішення проголосувало 297 нардепів, передає кореспондент Укрінформу.

Спікер нічого не повідомив щодо подальшої долі цього законопроекту, зокрема, коли він буде розглядатися в парламенті та чи буде направлений до Конституційного Суду.

Метою закону є вдосконалення положень Конституції України щодо недоторканності народних депутатів та суддів і приведення відповідних положень Основного закону у відповідність з міжнародними стандартами.

Зокрема, пропонується виключити із Конституції статті, що передбачають гарантії депутатської недоторканності, а також внести зміни, якими передбачити, що суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції, а не політичного органу — Верховної Ради України, затриманий та до нього не може бути застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до винесення обвинувачувального вироку судом. При цьому такий імунітет судді не поширюватиметься на випадки затримання при вчиненні суддею або безпосередньо після вчинення ним тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи.

Крім того, Конституція доповнюється положенням про те, що притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах. Водночас, пропонується закріпити інститут функціонального імунітету судді, за яким судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв'язку із здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення.

Схожі новини