Передплата 2024 «Добра кухня»

У новий рік – без «Ментів» та «Глухарів»

Верховна Рада прийняла за основу законопроект про заборону російських пропагандистських фільмів

У Верховній Раді вирішили нарешті покінчити з відеопродукцією, яка шкодить національній безпеці України. З телеефірів мають зникнути художні, документальні фільми та серіали, що прославляють збройні формування Російської Федерації. Заборона стосуватиметься фільмів, які вироблені після 1991 року. «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» підготували депутати Микола Княжицький («Народний фронт») і Вадим Денисенко («Блок Петра Порошенка»). У першому читанні законопроект підтримала більшість нардепів.

Законопроект Кня­жи­ць­кого-Денисенка передбачає внесення змін до Закону України «Про кінематографію» і до Закону України «Про телебачення та радіомовлення». На думку авторів, варто заборонити не лише фільми, які вихваляють збройні формування держави-окупанта, а й ті, що популяризують цінності кримінальної субкультури.

Така ініціатива сподобалась не всім депутатам: із 319 зареєстрованих у сесійній залі проголосувало 240. Микола Княжицький повідомив, що лобісти російського телепродукту чинили тиск на Верховну Раду, аби цей законопроект не голосувався. Частина депутатів зауважила, що законопроект потребує доопрацювання. Зокрема, депутат від «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко зауважив: «У дрібницях є дуже багато проблем, які можуть нам нашкодити. Потрібно сформулювати норми таким чином, щоб не чиновник тлумачив фільм, а все було чітко виписано в законі», — сказав пан Томенко. Народний депутат від «Народного фронту» Вікторія Сюмар наголосила, що заборонити популяризувати підрозділи країни-окупанта в ефірі загальнонаціональних каналів необхідно було ще на початку військової агресії проти України. Міністр інформаційної політики Юрій Стець вважає, що в українському телеефірі потрібно взагалі заборонити осіб, які шкодять Україні або публічно підтримують військову агресію РФ. «Якщо людині заборонено в’їзд, то це має стосуватися в тому числі і спроб «впхатися» в Україну за допомогою телевізора. Переконаний, відповідний законопроект через Раду проведу», — зазначив Юрій Стець.

Визначати, яка саме аудіовізуальна продукція шкодить національній безпеці України, буде екстрена група Міністерства культури, а Нацрада з питань телебачення та радіомовлення моніторитиме радіо та телеефіри щодо порушення положень цього закону.

А тим часом Нацрада візьметься за новорічний вогник “Інтера”. 15 січня Нац­рада викличе керівника телеканалу «Інтер» Анну Безлюдну і представників СБУ — для розгляду програмної концепції телеканалу.

Схожі новини