Передплата 2024 ВЗ

Міліціонери покалічили людину. А суд дав їм «умовно»

Прокуратура домоглася перегляду вироку, яким перевертням у мундирах призначили настільки м’яке покарання

Колись успішнй підприємець Олег Кучеренко після важких травм, яких йому завдали під час розбійного нападу, сьогодні живе на пенсію з інвалідності 800 гривень. Цих грошей йому не вистачає навіть на ліки. Зловмисники, які покалічили Олегові життя, тим часом перебувають на волі. Проте цими днями прокуратура домоглася того, що їх знову посадять на лаву підсудних.

Очуняв, коли зійшов сніг...

Львів’янин Олег Кучеренко займався бізнесом, пов’язаним із купівлею та продажем автомобілів. 2012 року бізнес підприємця обірвався, а він сам лише чудом залишився живим. Життя підприємця пішло шкереберть після того, як одного дня йому зателефонував інспектор відділу ДАІ міста Львова 23-річний Володимир. У цього міліціонера Олег незадовго до цього купив автомобіль, отож дзвінок його не здивував. Цього разу правоохоронець запропонував підприємцеві купити за сім тисяч доларів автомобіль “Ауді”. Зустрітися домовилися 29 лютого 2012 року на вулиці Пасічній. Даішник попередив підприємця, що той мусить мати при собі готівку, щоб одразу розплатитися за автомобіль.

Знаючи, що має справу з міліціонером, Олег без жодних вагань поїхав на зустріч, поклавши в барсетку 10 тисяч доларів. Коли приїхав на вказане місце, задзвонила мобілка. Даішник повідомив, що зупинився на “Ауді”, яка продається, неподалік, за три сотні метрів. Олег вирішив пройтися пішки. Вийшов зі свого автомобіля, прихопивши барсетку з грошима, пройшов кілька метрів... “Більше нічого не пам’ятаю, — розповів Олег кореспондентові “ВЗ”. — Поїхав за новим автомобілем узимку, коли лежав сніг, а очуняв уже навесні, в лікарні. Коли прийшов до тями, не міг пригадати, хто я і що зі мною трапилося. Не упізнавав навіть дружини та сина...”.

Непритомного чоловіка, у якого з вуха текла кров, побачив на вулиці випадковий перехожий, який викликав “швидку”. Лікарі зафіксували у госпіталізованого перелом лівої половини кісток черепа, розрив лівої барабанної перетинки, забій головного мозку. З таким травмами, кажуть медики, виживають одиниці.

Перевертні у мундирах

За фактом нападу на підприємця в Личаківському райвідділі міліції Львова порушили кримінальну справу. Вона мала всі шанси залишитися “глухарем”, проте у травні 2012 року Олег нарешті згадав усе, що з ним трапилося, та віддав свій мобільний телефон слідчим. Ті встановили, що останній дзвінок на телефон Олега надійшов з мобілки, власник якої жив у місті Шепетівці Хмельницької області. У цьому місті оперативники затримали 27-річного Анатолія, який працював геодезистом. Затриманий зізнався, що нападав у Львові на підприємця разом із... двома міліціонерами.

Коли стало відомо, що до нападу можуть бути причетні працівники міліції, подальше розслідування справи перебрала прокуратура. Її слідчі незабаром арештували 23-річного інспектора ДАІ Володимира та 24-річного сержанта з батальйону судової міліції “Грифон” Івана. Під час слідства з’ясувалося, що напад на підприємця спланував даішник.

Гуманність суду не знає меж

Вину обох міліціонерів та їхнього поплічника було повністю доведено під час процесу, який завершився у березні 2013 року в Личаківському районному суді Львова. Хоча стаття 187 ККУ — “розбій” передбачає мінімальне покарання позбавленням волі на строк від восьми років, за ґрати на три роки відправили лише шепетівця. Організатора злочину — даішника Володимира, засудили до чотирьох років позбавлення волі (умовно). Другого міліціонера-розбійника, “грифонівця” Івана, також засудили до умовного терміну. Екс-міліціонерів звільнили з-під варти у залі суду...

Говорячи юридичною мовою, екс-міліціонерам призначили покарання “нижче нижчого”. Чому ж суд цього разу виявився таким гуманним? На рішення суду, мабуть, вплинуло те, що міліцейське керівництво дало своїм колишнім підлеглим такі характеристики, що їх хоч до рани прикладай. До того ж один із міліціонерів пообіцяв у подальшому допомагати потерпілому боротися з хворобами. Та обіцянки своєї не виконав. Бо у вироку суду лише вказали, що засуджені до умовних строків покарання екс-міліціонери мають “забезпечити” та “допомагати” своїй жертві в подальшому лікуватися. Якою саме має бути ця допомога, судді не вказали.

На вирок Личаківського районного суду подала апеляцію прокуратура. Проте Апеляційний суд Львівської області залишив цей вирок без змін. “З огляду на те, що призначені засудженим покарання були очевидно несправедливими, — повідомили у прес-службі прокуратури Львівської області, — прокуратура оскаржила рішення судів першої та апеляційної інстанції у касаційному порядку. Вищий спеціалізований суд України незаконні судові рішення скасував, а кримінальну справу скерував на новий судовий розгляд”.

Схожі новини