Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мирні посиденьки у Мінську. Дубль третій...

Завтра, 9 грудня, у Мінську спробують реанімувати мирний процес на Донбасі

Через три місяці фальшивого затишшя у цій гарячій точці, що призвело до сотень нових смертей, у столиці Білорусі за посередництва ОБСЄ повинна відбутися чергова зустріч між представниками України, Росії і самопроголошених ДНР, ЛНР. Нові “посиденьки” анонсував президент України Петро Порошенко. За його словами, учасники переговорів планують затвердити план-графік імплементації (втілення) вересневих домовленостей. Його реалізація має розпочатися із припинення вогню, відведення важкої зброї, налагодження контролю з боку міжнародних експертів.

Стимулював чергові мінські переговори президент Франції Франсуа Олланд, який, повертаючись з Казахстану, на кілька годин зупинився у Москві, щоб поспілкуватися з Путіним.

Петро Порошенко сподівається, що вівторок, 9 грудня, стане днем “артилерійської тиші”. А потім упродовж 30 днів українські силовики і проросійські бойовики відійдуть на позиції, що їх було обумовлено під час вересневих переговорів у Мінську. Йдеться про “крок назад”, величиною 15 км, який повинна зробити кожна з протиборчих сторін. А також про дієву інспекцію у цьому “коридорі” з боку ОБСЄ. Як випливає з коментаря глави нашої держави, у разі виконання цих рішень можна було би перейти до політичних переговорів Києва, Донецька, Луганська. На Банковій вважають, що самопроголошена влада на Донбасі повинна скасувати результати виборів так званих “голів урядів” і депутатів, які відбулися 2 листопада. А вибори у місцеві ради на окупованих територіях мають пройти суто за українським законодавством.

У вітчизняному політикумі звістку про нову “мирну паузу” сприймають з песимізмом, нагадуючи, що всі попередні домовленості сепаратисти та їхні патрони з Росії не виконали.

У Вінниці говорять про «контрреволюцію»...

Іван ТЕРЕН

Вулкан пристрастей бушує у завжди спокійній Вінниці, на батьківщині президента Петра Порошенка і спікера парламенту Володимира Гройсмана. У неділю, 7 грудня, на “народному віче”, де зібралося до двох сотень людей, мітингувальники проголосували за відставку голови Вінницької ОДА Анатолія Олійника і призначили “народним губернатором” керівника місцевого осередку ВО “Свобода” Олексія Фурмана. Та найбільш гарячі, кровопролитні події, розгорталися у суботу, 6 грудня. Внаслідок штурму активістів було розгромлено приміщення адмінбудинку, де розташована ОДА і облрада. Внаслідок сутичок між протестувальниками і міліцією до лікарні потрапило 14 осіб, у тому числі 8 правоохоронців (троє з них опинилися у реанімації).

Причина «боїв» — особистісний конфлікт між головою обласної ради Сергієм Свитком (його на цю посаду у лютому призначили активісти Майдану) і головою ОДА Анатолієм Олійником. Стосунки у них були діловими, та після виборів — загострилися. Олійник вбачає у штурмі спецоперацію Кремля. У команді Свитка вважають, що губернатор копає під їхнього висуванця яму, з допомогою депутатів, колишніх “регіоналів”, намагається “вчинити контрреволюцію” — усунути його з посади. Питання про недовіру Свитку і повинні були розглядати у суботу. Щоб підтримати голову облради, під адмінбудівлю прийшли кілька сотень його симпатиків, вимагали впустити їх на сесію. Така велика кількість активістів вміститися там не могла, тож міліція виставила кордон. Слово за словом — ситуація загострилася. У хід пішли петарди, кийки, петарди, “коктейлі Молотова”, каміння, балончики зі сльозогінним газом. Сесію перервали, а голова ОДА, наляканий таким розвитком подій, втік. Молодики, які увірвалися в середину, розтрощили його кабінет.

Місцеві експерти кажуть, що у Вінниці — міжусобиця кланів, кожний з яких прикривається майданною риторикою. Це сильно б’є по авторитету влади, у тому числі центральної (очільники якої так і не відреагували на штурм). Зате вінницька масакра неабияк потішила російські ЗМІ. Протягом останніх двох днів вони тільки й говорять, що про “бардак” у стані української “хунти”, про наслідки Євромайдану. А керівництво сепаратистів на Донбасі навіть обмовляється про “Вінницьку народну республіку”...

Ніякої аналогії з Майданом у вінницьких подіях немає, — каже політолог Олександр Палій. На Майдані люди вийшли за порятунок країни, за європейський розвиток і людську гiднiсть. А цi — б’ються за посади, прикриваючись Майданом. Хоча для змiни керiвництва є всi законнi методи.

Схожі новини