Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Скверна" сесія

На засіданні "міського парламенту" не обійшлося без скандалів

Сесія Львівської міської ради, яка відбулася у четвер, 23 жовтня, традиційно не обійшлася без пікетувань і конфліктів. Під стінами мерії та в її коридорах зібралося близько сотні людей із плакатами. Пікетували підприємці з ринку «Санта-Барбара», вимагаючи надати їм адекватну ділянку для перенесення ринку, оскільки їхню ділянку місто вилучає для будівництва трамвайної колії на Сихів. Підприємці з ринку «Торпедо» вимагали продовження договору оренди земельної ділянки. Підприємці Сихова просили продовжити їм договори оренди біля торгового центру «Зубра». Ініціативна група жителів Сихова вимагала затвердити межі скверу на проспекті Червоної Калини, 109 (біля школи № 98). Сесію пікетували стоматологи, які виступають проти ухвали мерії про створення госпрозрахункових відділень у стоматполіклініках.

Зі «Сквером гідності» примусили повестися гідно

Скандал навколо скверу на проспекті Червоної Калини, 109, мусується не на одній сесії міськ­ради. Двоє бізнесменів, які мали поблизу скверу декілька кафе, збираються побудувати на місці зеленої зони чотириповерховий торговий центр. На минулих сесіях і депутати, і мер захищали мешканців, прийняли відповідне рішення. Однак, як розповіла журналісту “ВЗ” член ініціативної групи Наталя Піпа, питання перейшло в судову площину. мешканці побоюються, що вердикт Феміди буде на користь підприємців. Один із депутатів запропонував назвати зелену зону «Сквером гідності». Питання створення скверу площею 0,361 га поставили на голосування, однак воно не набрало потрібної кількості голосів (забракло двох).

Обурені сихівчани заблокували трибуну сесії. Секретар ради Василь Павлюк попросив їх звільнити сесійну залу і викликав муніципальну дружину. Жінки трималися стійко і йти не збиралися. Лише коли Василь Павлюк пообіцяв повернутися до розгляду цього питання, люди розблокували трибуну. З другої спроби депутати проголосували за ухвалу щодо створення скверу і надання йому назви “Сквер гідності”.

Знову «мочили» Садового

Попри те, що міського голови Львова на сесії не було (він у відрядженні, як стверджують депутати, займається виборчою кампанією), йому також дісталося на горіхи. Міські обранці ухвалили звернення до міського голови, вимагаючи відповісти громаді на питання щодо його співпраці з Партією регіонів та режимом Януковича. “У липні 2011 року міський голова прибув з візитом до резиденції колишнього президента Віктора Януковича, де разом із представниками Партії регіонів та Російської Федерації святкував його день народження та особисто вітав Віктора Януковича, — йдеться у зверненні. — Через таку співпрацю із режимом Януковича міський голова у Львові отримав можливості для перешкоджання малому і середньому підприємництву на догоду власникам великих підприємств, запровадив корупційну бюрократизовану систему стуруктури виконавчих органів у ЛМР».

Також Садовому закидають, що він причетний до незаконної приватизації універмагу на вул. Шевській, 1, вартість якого була занижена у кілька разів. Що погодився назвати львівське летовище так, як запропонував Кабмін Миколи Азарова (була пропозиція назвати аеропорт іменем провідника ОУН Степана Бандери). А при будівництві стадіону “Арена Львів” місто не отримало частки у праві власності на цю будівлю.

У 2006 році він підписав протокол про співпрацю ЛМР і уряду російського Санкт-Петербурга (із тодішнім губернатором Валентиною Матвієнко). Україна потерпає від російської агресії, Матвієнко публічно підтримала окупацію Криму і як один із керівників російської Думи підписала дозвіл для Путіна на введення збройних сил РФ в Україну. Натомість Санкт-Петербург і досі має офіційний статус міста-побратима. Міськрада вимагає від мера припинити дії будь-яких документів про співпрацю між Львовом і Санкт-Петербургом, позбавити його статусу міста-побратима.

Міські обранці вилучили з порядку денного 33 питання, зокрема, “одіозне” щодо створення госпрозрахункових відділень у стоматполіклініках. Натомість внесли в порядок денний понад 17 додаткових питань (переважно щодо земельних ділянок). Також депутати подолали 11 з 15 вето, які раніше наклав міський голова.

Без ексцесів відбулося голосування щодо роботи евакуаторів у Львові. Тепер “експроприйовану” автівку видаватиме власнику державне підприємство МВС Украї­ни «Львів-Інформ-Ресурси». Для отримання машини власник має надати техпаспорт чи інший документ, що підтверджує право власності або користування, копію протоколу про адміністративне правопорушення, дозвіл ДАІ про повернення автотранспорту. Також власник має пред’явити квитанцію про сплату штрафу (відшкодування витрат за роботу евакуатора та за перебування авто на штрафмайданчику).

Переселенці бояться «засвітитись» на Західній Україні

З березня по жовтень на обліку у Львівському обласному центрі зайнятості перебували понад вісім сотень вимушених переселенців. Серед них 395 з Донеччини, 222 з Луганщини, 201 — з Криму та міста Севастополя. Працевлаштували лише 122 переселенців, а одна людина відкрила тут власну справу.

“Люди які приїхали з зони АТО, бояться реєструватись, бояться працевлаштовуватись офіційно. Кажуть, допоможіть нам знайти роботу, але щоб можна було працювати без документів”, — каже директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк. Коли людина працевлаштована офіційно, і йдуть відрахування до Пенсійного фонду, то легко відстежити, де вона перебуває. Люди бояться, що коли бойовикам стане відомо, що вони втекли на Західну Україну, то це може зашкодити їхнім близьким, які лишились в зоні АТО.

Зіновія ВОРОНОВИЧ.

Схожі новини