Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Викладали науку на... війні

Замість указок викладачі Львівського державного університету внутрішніх справ взяли у руки автомати

Зі сходу України до рідного вузу повернулися викладачі Львівського державного університету внутрішніх справ. Шестеро педагогів на чолі з ректором університету Валерієм Середою разом зі своїми вихованцями засвоювали військову науку у зоні АТО.

Коли до бойових дій на сході почали готувати сформований з добровольців батальйон особливого призначення патрульно-постової служби міліції “Львів”, вчорашніх цивільних взялися навчати необхідних на війні знань викладачі Львівського університету внутрішніх справ. На навчальній базі університету “Верещиця” добровольців вчили влучно стріляти, облаштовувати блокпости, зачищати населені пункти.

12 липня, коли бійці батальйону “Львів” складали присягу, ректор університету внутрішніх справ Валерій Середа повідомив, що написав рапорт, в якому просить керівництво МВС відрядити його в зону АТО. Чесно кажучи, кореспонденту “ВЗ” тоді ця заява здалася бравадою, бо хто, міркував, відпустить ректора вузу на війну?

Та разом з бійцями батальйону “Львів” на схід справді вирушили їхні наставники — ректор Валерій Середа, начальник кафедри психології та соціології Степан Гнатюк, доцент кафедри філософії Петро Вишинський, доценти кафедри тактико-спеціальної підготовки Микола Моргун та Юрій Йосипів, старший інспектор Володимир Цьорох.

На сході викладачі Львівського університету внутрішніх справ виконували роль інспекторів і координаторів. Вони допомагали офіцерам батальйону планувати та проводити спецоперації. Разом із бійцями “Львова” викладачі університету упродовж серпня просунулися далеко на схід Луганської області, звільняючи від сепаратистів міста Гірське, Золоте, Кримське. Під час цих боїв двох бійців батальйону тяжко поранили, один міліціонер загинув. Та якби не допомога освітян, які викладали військову науку не в затишних аудиторіях, а в боях, жертв серед добровольців могло бути більше.

Схожі новини