Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна розробляє план проведення опалювального сезону без російського газу

  • 21.06.2014, 18:18
  • 788

План повинен передбачати впровадження комплексу заходів з енергозбереження для заміщення природного газу

Віце-прем'єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман розпорядився про розробку плану дій щодо забезпечення стабільного проходження Україною опалювального сезону без російського газу, повідомляє прес-служба уряду.

Відповідне доручення Гройсман озвучив на засіданні енергетичного кризового штабу.

За його словами, цей план повинен передбачати впровадження комплексу заходів, зокрема з енергозбереження, заміщенню природного газу, його альтернативних поставок.

"Забезпечення стабільної роботи паливно-енергетичного комплексу, особливо в осінньо-зимовий період — завдання, поставлене міністрам під їх особисту відповідальність", — зазначив він.

Як повідомлялося раніше,16 червня Росія повністю припинила поставки газу в Україну і на даний момент йде прокачування тільки транзитного палива в бік Європейського Союзу.

"Так, сьогодні в 10:00 "Газпром" постачання газу повністю обмежив. Україна газу для своїх потреб зовсім більше не отримує", — заявив глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Коболєв повідомив також, що газу в підземних сховищах газу України вистачить для потреб держави мінімум до грудня 2014 р. "Зараз червень. В наших підземних сховищах майже 14 млрд куб. м газу... Є час принаймні до грудня", — сказав він. Коболєв додав, що Україна весь час протягом переговорів в рамках контракту закачувала максимальні обсяги газу в ПСГ.

У свою чергу, міністр енергетики Юрій Продан заявив, що Україна забезпечить транзит газу в європейські країни.

Як відомо, 16 червня російський газовий монополіст "Газпром" перевів НАК "Нафтогаз України" на передоплату поставок газу.

"Газпром" також звернулася в Стокгольмський міжнародний арбітраж з позовом до НАК "Нафтогаз України" про стягнення заборгованості в розмірі $ 4,5 млрд за поставлений, але не оплачений газ.

У свою чергу, НАК "Нафтогаз України" подала позов до Арбітражного інституту при Торговельній палаті Стокгольма, вимагаючи встановлення справедливої і ринкової ціни на газ, який ВАТ "Газпром" поставляє в Україну.

Джерело: Дзеркало Тижня

Схожі новини