Передплата 2024 «Добрий господар»

Стоматологи знову «голодують»...

Тепер працівники 4-ї комунальної стоматологічної поліклініки Львова. Під кабінетом мера вони вимагають звільнити головного лікаря Галину Ляльку

Комунальну стоматологію Львова лихоманить не на жарт. Не встигли припинити голодування лікарі 3-ї стоматологічної поліклініки, як “поклали зуби на полицю” їхні колеги з 4-ї стоматологічної. Голодують не будь-де, а... перед кабінетом міського голови Львова Андрія Садового. У четвер, 22 травня, десятеро стоматологів, серед яких і заступник головного лікаря Іван Курочка (який є сином колишнього заступника начальника ГУ МВСУ у Львівській області Михайла Курочки), оголосили безстрокове голодування. Вимога у них одна — звільнити головного лікаря 4-ї стоматологічної поліклініки Галину Ляльку.

Щоправда, у четвер міського голови в кабінеті не було — він у відрядженні у Києві. Тож його приймальня, де саме й збиралися розташуватися голодувальники, була зачинена, її охороняли муніципали. Відтак люди з білими пов’язками на головах розташувалися на кариматах у коридорі перед кабінетом. Обіцяють не йти звідти, поки їхні вимоги не будуть виконані. Від 13 травня намет з пікетувальниками-стоматологами стоїть на площі Ринок, перед входом у Ратушу. Там цілодобово сидять протестувальники, які досі не голодували. Намет обвішаний плакатами: “Садовий, геть Ляльку — клан Януковича”, “Лікарі 4-ї стомат. проти корупційних схем головного лікаря Ляльки”.

На минулій сесії міськради представникам колективу надали слово. З трибуни сесії виступали і ті, що за Ляльку, і ті, що проти. Одні називали пані Ляльку “маленьким Януковичем”, звинувачували у зловживаннях, зокрема непрозорому використанні коштів благодійного фонду. Інші — хвалили головного лікаря, стверджували, що благодійний фонд — прозорий, що на підтримку пані Ляльки підписалися 220 працівників колективу, а “бунт” піднімає невеличка частина колективу, яких обізвали “сепаратистами”.

Тоді ж на сесії мер Андрій Садовий пролив світло на те, “звідки ноги ростуть” у цього конфлікту. За його словами, раніше установою керував колишній депутат ЛМР Тарас Бабич, потім він пішов, залишивши в. о. пані Ляльку на рік. Але її заступник Іван Курочка теж бачить себе головним лікарем. Мер повідомив, що проблеми 4-ї поліклініки з’ясовує робоча група. А також пригрозив: “Ці дебати тривають вже рік часу. Це закінчиться тим, що не буде ні одного, ні другого (при владі у поліклініці. — Авт.). Проведемо реформу в стоматології, і люди будуть спокійно працювати, а не займатися політиканством. У країні горе, а стоматологія накручує ситуацію в місті як найбільш “жертовна” професія. Їм, бачте, найважче!”.

Як заявив представник пікетувальників Андрій Петришин, голодувальники чатуватимуть на міського голову під кабінетом, і як тільки він з’явиться на місці, зайдуть у його приймальню і там продовжать акцію. “Навколо ситуації було багато інформаційних маніпуляцій, — заявив журналістам Андрій Петришин. — Буцімто ми боремося за посади. Ми це рішуче спростовуємо. Жоден із людей, що оголосили голодування, не претендує на посаду головного лікаря. Вони стоять уже десять діб, тож знають, чого хочуть, — звільнення непрофесійного керівника, який принижує честь і гідність підлеглих, займається поборами. Вони будуть голодувати доти, доки їхню позицію не візьмуть до уваги і керівника не усунуть”.

Заступник головного лікаря Іван Курочка розповів журналісту “ВЗ”, що не претендує на посаду головного лікаря: “Я офіційно звертався та надіслав листа і директору департаменту гуманітарної політики Олегу Березюку, і меру Андрію Садовому, що я не претендую на жодну посаду, поки очільником управління охорони здоров’я Львова є Володимир Зуб. Версію про те, що я хочу бути головним лікарем, чиновники підхопили, щоб говорити не про Ляльку, а про Курочку. Ми неодноразово спілкувалися з депутатами і з чиновниками міської ради. Ходять чутки, що Галина Лялька, передаючи “подяку” Володимиру Зубу, це якось задокументувала, тому має на нього компромат. От Зуб так активно і став на її захист”.

Коментар для «ВЗ»

Олег БЕРЕЗЮК, директор департаменту гуманітарної політики ЛМР

У двох поліклініках (№3 і №4) дві групи людей вирішили перерозподілити фінансові потоки. Це все — через слабкість головних лікарів. Цей конфлікт триває вже декілька років. “Дуже великі революціонери” у цих поліклініках вирішили скористатися моментом і підставити ніжки одне одному. Це мене страшенно обурює. Складну політичну ситуацію в державі не можна використовувати в такий вульгарний спосіб! Бо мотив у них дуже простий — перерозподіл грошей.

Це навіть не залежить від того, що у місті хочуть перевести стоматологічні комунальні поліклініки на госпрозрахунок. Хоча кампанія очорнення начальника міського управління охорони здоров’я Володимира Зуба почалася саме з цього. Три роки тому він, як грамотний менеджер, добрий лікар і аналітик, говорив із головними лікарями, що така реформа — вкрай необхідна. В Україні вже більш як половина комунальної стоматологічної галузі є госпрозрахунковою. Пацієнти все одно платять за послуги, але при госпрозрахунку ці гроші ідуть у міський бюджет. Чинне законодавство дозволяє легально комерціалізувати цю діяльність. Так є в Луцьку, Франківську, Вінниці, інших містах України. Тоді головні лікарі нібито погодилися з паном Зубом. А потім почали проплачувати інформаційну кампанію проти нього в електронних ЗМІ. Все, що ви читаєте проти Зуба, — це стоматологічне замовлення. А тепер, коли стоматологи почали ці абсолютно вульгарні ігрища, та ще й прикриваючись лозунгами... Це просто обурливо. Зараз Кабмін прислав нам листа про виїмку з бюджету гуманітарної сфери 45-50 млн. грн. Пояснення зрозуміле — складний економічний стан у країні, потреби армії... Ми мусимо шукати компенсацію. Тому запровадження реформи стоматологічної галузі — як ніколи на часі, вона дозволить наповнювати бюджет міста.

Фоторепортаж — Протест-голодування працівників 4-ї стоматологічної поліклініки.

Схожі новини