Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Прогнозування бабака перетворилося на полювання за ним

Львівський бабак Мишко намагався втекти до домівки, а це значить, що зима буде ще шість тижнів

На свято Стрітення Господнього, у суботу, 15 лютого у Львівському міському еколого-натуралістичному центрі розбудили із затяжної сплячки місцевого віщуна погоди — бабака Мишка. Тваринка напророкувала, що весна буде пізньою.

… Щойно клітку з бабаком відкрили, як гризун почав утікати і ховатись. Зловити його вдалося лише через кілька хвилин. Схоже, зимова сплячка не усипила природної прудкості восьмирічного «пенсіонера» Мишка. (бабаки живуть у середньому вісім років — Авт.). У еколого-натуралістичному центрі бабачу втечу пояснюють так: гризун вибіг з клітки та втікав, бо намагався знайти домівку, щоб ще трохи поспати. А це означає, що весна прийде через шість тижнів, тобто у кінці березня — на початку квітня. Існує повір’я: якщо бабак прокидається, бачить свою тінь і починає ховатися — це на пізню весну. І навпаки, якщо не бачить тіні — тоді варто очікувати ранньої весни.

«Натомість інші природні прикмети, які ми відстежуємо за нашими тваринами, показують, що весна не забариться, — розповів директор Львівського еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович. — Очікуємо що весна настане на два тижні раніше, ніж спрогнозував Мишко». Фазани і самці качки уже готові залицятись до самок. Це вказує на близький прихід передувальниці літа.

Бабак Мишко через різке похолодання пішов у сплячку ще 21-22 вересня. Навіть після того, коли відбулося потепління, тваринка не просиналася. Довгий сон відбився на поведінці гризуна — Мишко дещо знервований та агресивний. Гризун спав на півтора місяці довше, аніж традиційно. Зазвичай після «першого виходу у світ» бабаки «кімарять» максимум тижнів два, а далі наступає період активності.

За словами пана Антаховича, потомства у бабака Мишка немає. «У 2007 році приватні особи занесли нам Мишка, сказали, що бабаку рік, — продовжує розмову він. — Зараз тварині близько восьми. Живуть ці тваринки не більше восьми-дев’яти літ. Думаю, цьогоріч бабака відправлятимемо на пенсію і шукатимемо молодого. Напевно, Мишко востаннє прогнозував погоду”.

У центрі було дві самки бабака — Марусі, які потрапили туди теж із приватних рук. На жаль, восени минулого року «дівчата» пішли з життя одна за одною. У бабачих повипадали зуби, і протягом сплячки, так і не проснувшись, тваринки загинули. У Мишка та бабачих спільного потомства не було.

Фото дивіться тут

Фото Мирона Маслюка

Схожі новини