Передплата 2024 «Добрий господар»

Кремль витягнув з рукава «кримську» карту…

Щоб ще більше дестабілізувати ситуацію в Україні

В і без того небезпечне вогнище політичної кризи, яке уже третій місяць палахкотить в Україні, порцію дровець підкинули кримські сепаратисти. Не якісь там вуличні пройдисвіти чи політичні маргінали, а вище керівництво автономії. На президії Верховної Ради АРК воно підняло питання про внесення змін в українську і кримську конституції, проведення загальнокримського опитування про статус півострова. Більше того, вирішило звернутися до Росії за «підтримкою, допомогою, захистом», щоб Москва стала «гарантом і захисником» Криму. Ні більше, ні менше!

Тон цьому шабашу задав спікер кримського парламенту Володимир Константинов (той самий, якого дратує, коли міністри з Києва листуються з органами кримської влади українською мовою). Константинов передав «стривоженим жителям» півострова, що за нинішньої політичної ситуації у керівництва АРК «вистачить сил стати на захист інтересів автономії». І зазначив, що ведеться активна робота зі створення «кримських добровільних дружин», завдання яких — «надавати допомогу органам правопорядку на місцях у протидії спробам екстремізму на півострові».

Потім слово узяв колишній спікер кримського парламенту, голова російської громади Криму, співголова руху «Русское единство» Сергій Цеков. Сказав, що у ситуації, яка склалася, «гарантом і захисником Криму може виступити тільки Російська Федерація». І запропонував підготувати відповідне звернення до Москви. Спікер дав добро на підготовку такої чолобитної.

Поплакався через «ущем­лення» кримчан голова однієї з комісій пан-товариш Кличников. Сказав, що права автономії «все більше розмиваються, заговорюються, ігноруються». Що до влади в Україні на хвилі популістських гасел про європейські цінності «рветься група націонал-фашистського штибу». Що вона замахується не тільки на статус республіки (мовляв, у програмі ВО «Свобода» прямо говориться про ліквідацію Автономної Республіки Крим), а й на «героїчну історію предків, велику російську мову». На сесії ВР АРК, яка відбудеться 19 лютого, Кличников запропонував створити робочу групу з внесення змін і доповнень у Конституцію АРК і України, провести серед жителів Криму опитування про статус Криму. А ще — звернутися до президента Росії і Законодавчих зборів РФ з проханням виступити… «гарантом непорушності статусу автономії, захисту прав і свобод громадян».

Цілком очевидно, що «дискусія» серед керівництва кримського парламенту — не його власна ініціатива, а «рекомендація» з Білокам’яної. Політичні негаразди в Україні — слушна нагода для Кремля, щоб розшматувати сусідню державу. Не випадково з уст «регіоналів» в останні дні все частіше звучать заяви про запровадження федеративного устрою. Вимоги змінити статус кримської автономії — пісня з того ж московського репертуару. Завдяки агентам впливу кремлівські сценаристи домоглися відторгнення від суверенних держав Південної Осетії, Абхазії, Придністров’я. Тепер не проти провернути таку ж спецоперацію і в Україні? «Благодатний ґрунт» уже підготовлено. Не виключено, що «обращение соотечественников» і інспірований конфлікт може стати (тьху-тьху!) приводом для російської інтервенції. Законодавство Російської Федерації таке дозволяє. Тривожні симптоми є. Кілька днів тому колишній радник президента Путіна Андрій Іларіонов заявив, що Кремль готується до розчленування України, що її доля вирішиться протягом найближчого тижня-двох...

Досі кримських сепаратистів не остудив президент України. Віктор Янукович оперативно реагує на ефемерні прояви «екстремізму», обіцяє «дати по руках» політичним опонентам, коли ж горе-чиновники з квитком Партії регіонів збираються руйнувати державу — наче води у рот набрав. А повинен би був негайно викликати Генпрокурора, керівника СБУ і дати їм команду поставити сепаратистів на місце.

Пана Януковича мало би перекривити уже від того, що своїм «гарантом» ці «державні мужі» бачать не його, а Путіна. Однак Янукович удає, що не помітив цієї зневаги до країни.

Єдиним, хто з «регіоналів» обмовився про фантазії кримських сепаратистів, був керівник парламентської фракції Олександр Єфремов. Він заявив журналістам, що «погано ставиться до того, що хтось неконституційним способом намагається до когось звернутися для вирішення проблем, які є в нашій державі». Щоправда, додав реалістичне: якщо самі не можемо домовитися, то мимоволі з’являються посередники, які потім намагаються вирішити наші ж питання.

У згадуваному засіданні президії кримського парламенту брав участь призначений Януковичем голова Ради міністрів АРК Анатолій Могильов. Він обмежився закликом «не допустити провокування конфлікту і екстремістських проявів на території Криму».

Гостро відреагувала на новий сплеск сепаратизму опозиція. За словами народного депутата від «Батьківщини» Миколи Томенка, Верховна Рада України повинна невідкладно розглянути ситуацію у Криму і підготувати рішення про розпуск тамтешнього парламенту.

Думки з приводу

Вадим КАРАСЬОВ, директор Інституту міжнародних стратегій

Провокаційні ініціативи кримського парламенту прозвучали, щоб посилити загальну політичну дестабілізацію і політичну фрагментацію країни. У такий спосіб Верховна Рада Криму хоче попередити опозицію, в якій бачить представників винятково західного регіону, що її прихід до влади означатиме подальшу автономізацію Кримського півострова і можливе випадання Криму із загального державного тіла України. Такі дії треба присікати! Політика політикою, але територіальна цілісність країни — це імперативна, абсолютна цінність, яка не повинна бути розмінною монетою у політичній грі.

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, політолог

В Україні зараз два регіони, які дозволяють собі робити заяви «на грані фолу», — Харків і Крим. За цими антиконституційними заявами сміливо можна порушувати кримінальні справи. В Україні такий час, що проявляється сутність людей, зокрема тих, які входять у проросійську «п’яту колону». Такі заяви — не просто сепаратизм. Вони показують, що Партія регіонів уже не в змозі контролювати ситуацію у країні. Це удар у спину влади, удар у спину Януковича. Просити допомоги у Росії, у Путіна означає, що Партії регіонів для того, щоб втриматися, потрібні підпорки.

Схожі новини