Передплата 2024 «Добре здоров’я»

А вулиця висуває Банковій ультиматум...

Учора ввечері з великим запізненням влада розпочала консультації з представниками Майдану про вихід із гострої політичної кризи

У понеділок Україна прожила ще один надзвичайно тривожний день у своїй новітній історії. Як і попередній, він не розв’язав головної проблеми — протистояння влади і народу, яке вилилося у криваве зіткнення. Учора у Києві продовжували лунати постріли, вибухи гранат і «коктейлів Молотова», зойки поранених і сирени карет «швидкої допомоги». У протестувальників (і журналістів) цілилися снайпери, активістів «пакували» у «воронки», у відповідь ті робили нові «партизанські вилазки», споруджували катапульту для метання бруківки. Миром навіть і не пахло...

Хоча майже добу перед тим президент повідомив, що погод­жується на переговори, заявивши, що їх від його імені вестиме секретар РНБОУ Андрій Клюєв (на підмогу йому відрядили міністра юстиції Олену Лукаш і радника президента Андрія Портнова). Спливав робочий день, а про початок діалогу — ні слуху ні духу. Лише перед 18-ю годиною з’явилася надія, що порозуміння таки вдасться знайти. Саме тоді рада Майдану відправила на переговори з владою свою делегацію.

Точніше, на «технічну консультацію». Ось що відразу після завершення зборів опозиційного активу розповів кореспондентові «Високого Замку» їх учасник — професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань:

— На раді прийнято рішення, що лідери опозиції будуть розмовляти тільки з Януковичем. І тому до Клюєва на консультації щодо початку цих переговорів з президентом відправлено групу у складі чотирьох чоловік — заступника голови фракції «Батьківщина» Олександра Турчинова, заступника голови фракції «УДАР» Віталія Ковальчука, представника «Свободи», віце-спікера парламенту Руслана Кошулинського, а також Юрія Луценка — як представника громадськості. Ми не називаємо цю розмову переговорами, бо для них має бути виконано ряд попередніх вимог, які передбачають, зокрема, скасування прий­нятих 16 січня псевдозаконів…

На момент підписання газети до друку ще не було відомо, де саме відбувалися ці консультації, скільки вони тривали і чим завершилися. Але знаємо, що опозиція наполягала на п’яти вимогах: негайному оголошенні дострокових виборів Верховної Ради і президента; переобранні ЦВК і внесенні змін до виборчого закону, які гарантували б чесний результат народного волевиявлення; звільненні прем’єра Азарова, відставці генпрокурора, зміні спікера парламенту, формуванні перехідного, так званого технічного уряду; звільненні і притягненні до відповідальності глави МВС Захарченка; скасуванні всіх «ручних» законів від 16 січня, які й загострили кризу. А найпершим пунктом повинна була бути вимога негайно припинити силові дії, відвести «Беркут» і внутрішні війська із центру Києва.

На думку експертів, залучення до переговорного (консультаційного) процесу Луценка є не тільки визнанням його авторитету, внеску у боротьбу із режимом. Польовий командир Майдану 2004 року добре знайомий з Клюєвим, можна сказати, з ним «на «ти», знає його хитрі прийоми і «уловки». І це мало би допомогти досягти результату…

Рішення про початок діалогу між владою і опозицією переговорів визріло, коли недільний конфлікт набув апогею — у центрі Києва, за кілька метрів від Кабміну, йшла справжня війна. Якщо вірити Арсенію Яценюку, у цей момент до нього подзвонив Янукович і запропонував переговори. На той час у резиденції президента перебував Віталій Кличко. Не зумівши вгамувати протиборчі сторони, він поїхав до президента, щоб той зупинив кровопролиття. Це рішення у лідера «УДАРу» виникло спонтанно. Виглядає так, що навіть без консультації з двома іншими соратниками із «Батьківщини» і «Свободи». Тож всі «лаври миротворця» опозиційний електорат мимоволі став приписувати саме політику-боксеру, Автомайдан назвав Кличка вожаком народного спротиву.

На що може погодитися влада? Аналітики сумніваються, що вона у всьому піде назустріч Майдану. Радше, затягуватиме час, щоби перегрупувати свої сили, з допомогою «тітушків» і провокаторів виснажити опозицію, дезорганізувати її, а потім остаточно розгромити. Більше того, не виключено радикальніших дій. Учора Луганська облрада закликала «гаранта» ввести надзвичайний стан. Припускаємо, що такі ж рішення ухвалять регіональні більшості депутатів у Донецьку, Харкові, Сімферополі, Дніпропетровську. Після цього президент може відгукнутися на «прохання трудящих»...

Якщо ж Янукович зіграє роль «голуба миру», то найбільше, на що він може зважитися, — то це на відставку Азарова. Це було би такою собі «кинутою кісткою» Майдану. Так, зокрема, вважає колишній директор Інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв, який добре знає настрої на Банковій.

У випадку, якщо Банкова тягнутиме гуму і прогресу не буде, може активізуватися радикальний «Правий сектор», який у неділю першим з відкритим забралом пішов на «Беркут». Його лідери уже висунули ультиматум Януковичу: подати у відставку і протягом 24 годин евакуюватися з Києва.

А тим часом…

Президент Віктор Янукович звернувся до громадян України із закликом «до діалогу, до компромісу, до спокою на нашій рідній землі» і попросив їх «не йти за тими, хто закликає до насильства».

Думка з приводу

Віктор БАЛОГА, народний депутат

Ну які взагалі можуть бути переговори з людьми, які без дозволу Януковича спати не лягають? Про що з ними можна домовлятися — про розмір шрифту, яким суди штампуватимуть вироки, чи про використання степлерів у роботі канцелярії президента?

Єдина людина, з якою можна сідати за стіл переговорів, — Вік­тор Янукович. Усі решта члени його команди можуть хіба що папірці підносити.

Схожі новини