Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Журналістка Тетяна Чорновол ледь не стала другим Гонгадзе…

Брифінг про жорстоке побиття активістки Євромайдану міліція анонсувала за… півдоби до кривавих подій

Трагічна доля закатованого 14 років тому Георгія Гонгадзе у ніч на минулу середу ледь не спіткала іншого журналіста — Тетяну Чорновол. Невідомі особи побили її до невпізнання: зі струсом мозку, переломом носа, численними гематомами активістка Євромайдану перебуває у реанімації, її обличчя нагадує криваве місиво. Як і Гія, Тетяна розслідувала неблаговидні діяння влади, її жирування. Свого часу великого розголосу набув матеріал Чорновол про закриту резиденцію президента. Одна з останніх публікацій «Тут живе кат» — про маєток міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, до якого той добирається на гелікоптері, — вийшла за кілька годин до жорстокої розправи над її автором. Інша публікація Чорновол — про «фазенду» генпрокурора Пшонки з’явитися так і не встигла… В опозиції заявили, що влада взяла курс на тотальні репресії проти учасників Єврореволюції, намагається залякати Майдан. Від масового побиття «Беркутом» перейшла до «точкових зачисток».

Пізно вночі по завершенні своїх громадських і журналістських справ Тетяна поверталася у рідне село Гора, що під Києвом. При повороті з головної дороги помітила «хвіст». Щоб відірватися від нього, різко розвернула машину назад, у напрямку Борисполя. Однак круте авто переслідувачів почало притискати легковик опозиціонерки, кілька разів його ударило своїм кузовом, силкуючись скинути у канаву. Врешті-решт переслідувачі «підрізали» машину, перекрили їй шлях. Невідомі вибили скло у салоні заручниці. Тетяна вискочила і намагалася втекти, однак її наздогнали двоє здорованів і почали немилосердно бити. Після їхньої «чоловічої розмови» журналіст підвестися самостійно уже не могла. На рентген її доправили в інвалідному візку...

Після резонансу, який викликала ця надзвичайна подія, президент Янукович зобов’язав генпрокурора і главу МВС розслідувати цей злочин (а якби такої вказівки не було?). Відреагував і спікер парламенту Володимир Рибак. Про побиту журналістку сказав: «Вона незручна, вона така, як є. І це (побиття) — неприпустимо. Я такі речі ніколи не підтримував і не підтримую».

У міліції називають цю «НП» хуліганством. Однак соратники Чорновол заявили про замах на вбивство. За словами народного депутата Сергія Пашинського («Батьківщина»), йдеться про справжню бандитську спецоперацію. Нардеп переконаний, що до неї мали відношення спецслужби, які вели електронне стеження за опозиціонеркою. «Урки, які зараз при владі, пішли в контратаку, — сказав Пашинський. — Але це не політика. Це бейсбольні бити, пістолети і ножі».

Різку заяву щодо побиття Чорновол зробили у партії «Батьківщина» (Тетяна була узгодженим кандидатом від цієї політсили на парламентських виборах 2012 року у Городоцькому окрузі на Львівщині). «Ніхто не знав про цю поїздку, і те, що її вистежили і влаштували замах на життя, свідчить, що вона була мішенню для влади, яка шукала зручного моменту для помсти за журналістську і громадянську позицію Тетяни. Чорновол вистежували цілеспрямовано, а це означає, що за виконавцями стоять замовники», — йдеться у цьому документі. У ньому зокрема сказано, що міліція покриває цей злочин або є його співучасником.

Натрапити на слід бандитів може допомогти інформація з відеореєстратора, який зберігся у машині Чорновол. Опозиційні активісти скопіювали його записи, за ними проводять власне розслідування (його доручили своєму колезі, колишньому начальнику київської міліції генералу Яремі). Наразі вдалося встановити номер і марку автомобіля трьох нападників. З відео видно, як вони переслідують журналістку, блокують її машину. Є сподівання, що власними силами опозиція знайде «урок» швидше, ніж зробить це МВС.

І таки знайшла. Власником крутого джипа Porch Gayene Turbo (державний номер АА 5399 ЕН) виявився 33-річний Олександр Храмцов, який мешкає на проспекті Перемоги у Києві. За повідомленням журналістки Ольги Червакової, на цього чоловіка зареєстровано первинний осередок… Партії регіонів у Шевченківському районі Запоріжжя. Храмцова затримали. Встановлено особи ще двох осіб, причетних до цього злочину.

До речі, в опозиції знайшли дивну новину і на сайті однієї з державних інформагенцій. У ній повідомлялося про брифінг за участю заступника начальника головного слідчого управління МВС України Олега Татарова «щодо побиття Тетяни Чорновол». Побиття журналістки сталося в ніч на середу 25 грудня, а анонс про брифінг помістили ще у вівторок, 24 грудня, о 15. 40. Звідки міліція наперед знала, що станеться з Тетяною Чорновол? На злодієві шапка горить…

Сергій ПАШИНСЬКИЙ, народний депутат («Батьківщина»)

Тетяна Чорновол у важкому стані перебуває у реанімації. Лікарі кажуть, що для того, аби врятувати їй життя, належить зробити щонайменше три операції...

Коли я розмовляю з вами, завершується рада Народного об’єднання НО «Майдан». Вона прийняла рішення вимагати відставки міністра Захарченка. Генпрокурору Пшонці даємо 48 годин на розслідування цієї справи. Якщо результату не буде, «Майдан» має план адекватних дій.

До речі…

— Репресії проти активістів Євромайдану відбуваються по всій країні.

— 15 грудня у Житомирі місцеві «тітушки» побили учасника мирних протестів у столиці — голову місцевого осередку ВО «Свобода» Віктора Брокарєва.

— 21 грудня у Києві невідомі напали і тяжко поранили з вогнепальної зброї Володимира Моралова, соратника євромайданівця Андрія Дзиндзі. Автомобіль Моралова спалили. Того ж дня хтось намагався влаштувати аварію депутату обл­ради, активісту Євромайдану з Харкова Івану Варченку — відкрутив болти на колесі його авто, що загрожувало фатальними наслідками. Варченко каже, що до цього причетна місцева влада.

— 23 грудня у Торезі на Донеччині депутат-«регіонал» Василь Бондаренко ще з двома особами нагайкою побив Олега Галазюка, який розписав центр міста гаслами проти Віктора Януковича.

— 23 грудня у Житомирі у під’їзді власного будинку скоєно напад на голову осередку «Демальянсу» Дмитра Ткачука.

— 23 грудня у Києві від отриманих ран помер 41-річний Павло Мазуренко. Зі словами «Як нам набрид ваш Майдан!» його побили кийками троє невідомих силовиків.

— 24 грудня у Харкові 12 ножових поранень завдано активісту Євромайдану Дмитру Пилипцю.

— Спалено автомобілі активістам Євромайдану Олегу Гаврилку — з Херсона, Вікторю Поштарю з Києва, Ярославу Шафару з Ужгорода, Євгену Буркуту з Одещини. Скоєно напад на авто євромайданівця Сергія Ковальського із Сімферополя.

Схожі новини