Передплата 2024 «Добрий господар»

На українсько-словацькому кордоні – колапс

Через кордон, переконався кореспондент «ВЗ», пропускають по 2-3 авта за годину

Останніми днями на всіх пунктах сполучення України зі Словаччиною утворилися кількасотметрові черги з автівок. Словацькі прикордонники без пояснень почали прискіпливо, із залученням службових собак, оглядати кожен автомобіль, пропускаючи не більше 2-3 авто за годину.

У цьому мав змогу переконатися наш кореспондент, приїхавши спочатку близько 11-ї години на пункт пропуску “Ужгород — Вишнє Нємецьке”, що на околиці обласного центру Закарпаття, а потім відвідавши пункт пропуску “Малий Березний — Убля”.

Український прикордонник попереджає, що перед словацьким КПП величезна черга. До українських митного та прикордонного контрольних пунктів доїжджаємо за півгодини. Чимала черга автівок з українського боку досить оперативно перемістилася до словацької сторони. На цьому рух на кордоні зупинився. Вирішуємо з’ясувати, що ж тут коїться, у чергового митника. Той розповідає, що величезна черга через бездіяльність словацьких прикордонників організувалася ще з самого ранку. Відтак давати будь-які прогнози щодо зрушення кордонного колапсу митник не взявся.

За годину стояння кількасотметрова черга зрушилася максимум на два автомобілі. Один із прикордонників розповідає, що такого давно не було. “Словаки завжди працюють дуже повільно, — зауважив сержант. — Але щоб так, як сьогодні… Я такого давно не бачив. Та й свят ніяких нема і офіційних причин. Вони собі просто так вирішили і все… Така зміна”.

За дві години стояння на кордоні спостерігаємо, як старші офіцери української прикордонної служби намагаються домовитися зі своїми словацькими колегами. Судячи з нерухомої протягом години черги, домовленості дійти не вдалося…

Аби не гаяти часу у стоянні посеред мертвої автомобільної черги, чимало українських водіїв розвертаються і їдуть на інший українсько-словацький пункт пропуску “Великий Березний — Убля”, що за 40 кілометрів від Ужгорода. Їдемо за ними.

Через чергу у кілька десятків авто до самого пункту пропуску не доїдеш. Після цієї черги за українським шлагбаумом — автівок у кілька разів більше. Тут — також колапс. Прикордонник на в’їзді до пункту пропуску каже, що усе застигло з 10-ї години. І справді: автівок у чергу перед КПП прибуває, а в середині зони прикордонного контролю все стоїть. Так триває годину, дві…

Від українських прикордонників дізнаємося, що у словаків раптом спочатку зник Інтернет, потім вони його відновили і пропустили три-чотири автомобілі за годину. Після цього у них раптом зникла «електрика». Насправді ж (підійшов впритул до словацького КПП), — «електрика» там є. Світять ліхтарі, виє якась сигналізація, та й автомобілі зі словацького боку запускають. Самі ж словацькі прикордонники ліниво ходять поміж автомобілями, що стоять у черзі, і, позіхаючи, їх оформляють, по чотири рази ходячи до автомобіля і нічого не пояснюючи українцям, які їдуть до ЄС.

Не витримавши кількагодинного стояння на одному місці, українські водії починають тиснути на словаків сигналами. Але тим — хоч би що… Натомість на пункт пропуску приїжджають представники служби довіри української прикордонної служби і намагаються домовитися зі словаками. Ми ж з цього сумного приводу звертаємося за коментарем до прес-секретаря Чопського прикордонного загону Романа Павленка. Пан Роман каже, що корки на українсько-словацьких пунктах пропуску через уповільнену роботу словацьких прикордонників — не новина. Однак він припускає, що зараз ситуація могла виникнути через наплив автомобілів напередодні католицького Різдва та після свята Миколая. “Прикордонна служба України і офіцери нашого загону у таких випадках не стоять осторонь, — каже прес-секретар. — Намагаємося домовитися зі словацькими колегами. Але наше слово для них — не закон. Вони, звичайно, вислухають, а чинять по-своєму…

Спілкуємося з жінкою-капітаном, яка бігає від українського до словацького КПП, втішаючи, чим може, водіїв. “Я вже тричі до них (словацьких прикордонників) ходила, — зізнається. — Вони щоразу посміються, потиснуть руку і кажуть, що роблять свою роботу. Я ж не можу їх змусити… Я — не їхнє керівництво…”.

А тим часом...

Через наближення свят, зокрема католицького Різдва, попередив помічник начальника Мостиського прикордонного загону майор Іван Галкін, прогнозується традиційне для такого часу утворення значних автомобільних черг перед пунктами пропуску через українсько-польський кордон “Шегині — Медика” та “Краковець — Корчова”. Українські прикордонники для пришвидшення перетину кордону залучатимуть додатковий персонал. Проте просять врахувати ситуацію та, за можливістю, обирати для перетину кордону інші, менш завантажені пункти пропуску.

Схожі новини