Передплата 2024 «Добрий господар»

«Дітобивцям» – по 500 доларів. Побитим майданівцям — СІЗО

Жертв спецназівського «бєспрєдєла» більшає. Є зниклі безвісти

Показова каральна операція на Майдані і спровоковане побоїще на Банковій лише розпалили владну жагу «майданівської» крові. Бойовиків зі спецназівського «вольєра» («беркутівців», «ягуарівців») заохочують за розтрощені голови преміями. А їхнім жертвам шиють кримінал і кидають за ґрати. У міліцейській теці — вже понад півсотні кримінальних справ щодо порушників владного спокою. Дев’ятьох євромайданівців кинули в ізолятори. Щодня множаться і списки тих, хто поїхав з дому на Майдан і досі не повернувся.

Поки організовані владою провокатори, які підбурювали людей на штурм президентської Адміністрації, а потім відсиджувалися за спинами «спецназівців», гуляють на свої криваві гонорари, у «кривосудних» коридорах призначають винних за спровоковані «найманцями» побоїща. Бійню на Банковій зі судом, але без слідства (а отже, й доказів) повісили на дев’ятьох хлопців. Їм висунули звинувачення в організації масових безпорядків у Києві 1 грудня і рішенням Шевченківського суду столиці запроторили на два місяці за ґрати (і це — лише запобіжний захід). Серед заарештованих є і багатодітний батько. Але для нашого «найгуманнішого» суду навіть це — не привід звільнити на поруки. Депутатське поручительство відхилили, пославшись на те, що написане воно, бачите, не на бланку.

За першими дев’ятьма будуть і наступні. Послухати прокуратуру, то президентську Адміністрацію ледь не організоване злочинне угруповання штурмувало. Причому з 300 осіб, екіпірованих з голови до ніг і озброєних до зубів пневматичними пістолетами, ножами і газовими балончиками. Ще, заявили у прокуратурі, у затриманих на Банковій були при собі «матеріали для виготовлення коктейлів Молотова». А шахідських поясів на них не було?

Із заявами про злочинне угруповання прокурори не помилилися. Тільки «братки» — не ті, кого кинули в ізолятор, а «бугаї» у спецназівських формах, які по-звірячому розправлялися з учасниками акції на Банковій, затягуючи їх у своє «логово». Ці садистські відеокадри, які розійшлися Інтернетом, викликають не лише огиду, а й ненависть. Заштовхавши жертв у двір президентської Адміністрації, їх кидали на землю, копали, лупцювали кийками під крики «на колени, б...дь!, «будеш, с..ка, чоботи мені цілувати». Ось вони — «братки» у погонах. І цим «подонкам» замість наручників — подяки і премії роздають. Як і їхнім «корєшам» з «Беркута» і «Ягуара», які місили на Майдані дітей. Як повідомила «Українська правда» з посиланням на власні джерела, «спецназівців», котрі влаштували «майданну м’ясорубку», відзначили преміальними — по півтисячі доларів кожному.

І ці «герої» спокійно сплять, поки їхні жертви лікують каліцтва, а батьки тих, кого і досі не знайшли, сивіють, не відаючи, що з їхніми доньками і синами. Списки людей, які зникли після кривавих подій на Майдані і Банковій, поповнюються. Рахунок вже на четвертий десяток пішов. Небайдужі поширюють фото й інформацію про зниклих у соцмережах. Рідні розклеюють портрети на вулицях і вокзалах, пишуть заяви про зникнення до міліції.

Від себе звертаємося до всіх, хто розшукує своїх рідних і близьких, які не повернулися додому з майданів: ми розуміємо ваш відчай, тільки не думайте про найгірше, шукайте, телефонуйте, розпитуйте. Сподіваємося, ця історія, яку ми дізналися від мами зниклої на Майдані дівчинки, зміцнить вашу надію. Нам вдалося зв’язатися з пані Світланою з Броварів, яка розшукує свою 16-річну доньку Марину Цибоєву і її 18-літню подругу Лілю Хачатурову. Ось що розповіла жінка:

— Нам вдалося з’ясувати, що минулого понеділка Марину з подругою бачили на майдані у Львові. Даючи покази у міліції (ми заявили про зникнення доньки), двоє хлопців розповіли, що бачили наших дівчат, і навіть описали, як вони виглядали, у чому були вдягнуті. Де зараз Марина, ми не знаємо. Революційний запал, плюс підлітковий вік. Можливо, наші діти вже десь на майданах в іншому місті. Виходили у соцмережах на контакт, запевняли, що з ними все добре, але де вони, не кажуть. Батьки — на вухах. Що б в країні не відбувалося, але це — наші діти, і ми не знаємо, де вони. Підключаємо всіх, кого можливо: хто щось бачив, чув. Хлопці, які спілкувалися з Мариною у Львові, казали, що вона з подругою збиралася ще на одеський майдан. А вчора надійшла інформація, але неперевірена, що зранку дівчата були у Києві. Стільки дзвінків, що я вже сама не знаю, чому вірити. Не знаю, що робити. Зараз розклеюємо на залізничному вокзалі листівки з проханням повідомити будь-яку інформацію про наших дітей.

— Мобільні дівчат не відповідають?

— Останній дзвінок від Марини був минулої суботи. Сказала татові, що вона на мітингу у Києві. Після того мобільні дівчат не відповідають. Швидше за все, сіла батарея.

Прохання до всіх, кому хоч щось відомо про людей, чиї прізвища — у списках зниклих на майданах (списки можна знай­ти за цією інтернет-адресою), допомогти у розшуку, повідомивши інформацію телефонами волонтерів Євромайдану — 0685481241, 0666849830, 0633379573.

Тим часом по різні боки євромайданівських барикад заговорили про можливі провокації з убивствами — для загострення ситуації. «Обговорюється питання про вбивство когось на Майдані або підкинути труп», — заявив у середу на брифінгу «регіонал» Володимир Олійник, пославшись на інформацію від «особи, близької до керівників Майдану». У відповідь опозиціонери оприлюднили свою заяву, оголосивши, що Олійник розкрив подальші криваві плани Банкової. «Влада хоче спровокувати ескалацію конфлікту. Цей сценарій розробив секретар Ради національної безпеки України Андрій Клюєв. Він особисто давав вказівку заступнику міністра внутрішніх справ Ратушняку впроваджувати силовий сценарій і розганяти Майдан», — заявив Арсеній Яценюк. Опозиція вимагає від Генпрокуратури оприлюднити інформацію про кількість затриманих за час Євромайдану і тих, хто потрапив з каліцтвами до лікарні.

Схожі новини