Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Підписати Угоду про асоціацію без звільнення Тимошенко–неможливо»

Інакше західні політики втратили б обличчя перед своїми виборцями, кажуть експерти

Цей тиждень в українській політиці буде на вагу золота. Він визначить справжні пріоритети нашої влади. Стане зрозуміло: Віктор Янукович і його команда таки налаштовані вести Україну в Європу, чи їхні неодноразові заяви про курс на Захід були лише блефом. Ясність настане у четвер, після прийняття/провалу у Верховній Раді трьох євроінтеграційних законів — щодо прокуратури, виборів, вибіркового правосуддя. Законопроекти мали розглядати у вівторок, але перенесли на четвер. Бо у вівторок — великий футбол…

У зв’язку з радянською звичкою вітчизняних правителів відкладати все на останній день, Європейський Союз вимушено переніс з 18 листопада на 28-29 листопада прийняття остаточного рішення щодо підписання Угоди про асоціації з Україною. У понеділок у Брюсселі зібралися міністри закордонних справ ЄС, щоб узгодити позиції щодо України. Але через «довге запрягання коней» у Києві обме­жаться лише обміном думками.

Терпцю європейцям вистачає. Могли б уже грюкнути дверима, але все ж зберігають витримку. Віце-президент Єврокомісії Кетрін Ештон сподівається, що за час, який залишився до початку саміту Східного партнерства у Вільнюсі (всього 10 днів), Україна вирішить проблему вибіркового правосуддя (читай — звільнять з ув’язнення і відправлять на лікування за кордон лідера опозиції Юлію Тимошенко). «Українці знають, що їм треба продемонструвати, що їм треба закінчити, — заявила пані Ештон. — Перш за все, їм треба розібратися з вибірковим правосуддям. Сподіваюся, до саміту у Вільнюсі Україна зможе завершити цю частину шляху».

Своєю чергою, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, який є чи не найбільшим критиком нинішньої україн­ської влади, дав зрозуміти, що Євро­союз у питанні євроінтеграції України визначився, а от чи визначився офіційний Київ — не знає. «Все у руках президента Януковича, — сказав Більдт. — У нас є політика. Але я не впевнений, що політика є у нього».

Водночас колега шведського міністра, глава зовнішньополітичного відомства Литви Лінас Лінкявічюс, заявив, що ще рано говорити про якусь конкретику в «українському питанні». Мовляв, Євросоюз має недостатньо аргументів.

Не додає їх мінлива поведінка більшості у Верховній Раді. Ще якийсь місяць тому, захлинаючись, Чечетов і Ко розповідали, які вони у своїй партії і фракції послідовні євроінтегратори, — а тепер «змінили платівку», кажуть про необхідність «взяти паузу». Чого варта недавня заява того ж Чечетова: «Позитивний результат саміту у Вільнюсі — це катастрофа для України»…

Інший «рупор» ПР, Володимир Олійник, обставляє прийняття необхідних для євроінтеграції законів нереальними поправками. Зокрема, він каже, що для того, аби відправити Тимошенко на лікування у Німеччину, вона має… відшкодувати збиток державі. Ще раніше і сам Олійник, і Чечетов, і голова фракції Партії регіонів Єфремов «на повному серйозі» говорили про 200 млн. доларів, які начебто має повернути Ти­мошенко у державну скарбницю. Або, було б добре, твердив Єфремов, якби за Тимошенко озвучену суму внесли європейці…

Цей тиждень пройде у політичних торгах, пошуку компромісів. Опозиція готова відмовитися від усіх своїх поправок у проекти двох законів (про вибори і прокуратуру), аби лише не затягувати їх прийняття. А також не зволікати з вирішенням проблеми Тимошенко.

У 27-й раз до Києва приїде місія Кокса-Кваснєвського, для якої візити до наших політиків — як кад­ри з фільмів Хічкока (про це екс-президент Польщі сказав газеті «Жеч Посполита»). Своєю чергою, Банкова намагатиметься «вибити» у Європи побільше дивідендів від асоціації. Хоча, як справедливо зазначив посол ЄС у Києві Ян Тадеуш Томбінський, «Угода про асоціацію була побажанням Украї­ни, це не Євросоюз просив про асоціацію».

Ймовірно, політичні апетити Вік­тора Януковича перед поїздкою до Вільнюса виказав у британській Financial Times постійний представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісеєв. Розмірковуючи про майбутній саміт, він каже, що, крім декларативної підтримки, ЄС має надати Україні і практичну допомогу. Зокрема, Європа має посприяти у відновленні співпраці між Украї­ною і Міжнародним валютним фондом (пільгові кредити), у просуванні україн­ської продукції на європейські ринки, залучення коштів для модернізації вітчизняної газотранспортної системи. А ще Єлісеєв натякає, що Європа мала би «зарубати» політично мотивований проект будівництва газопроводу «Південний Потік», який хоче будувати Росія…

Добре говорить наш дипломат, але б ще так само добре дія­ла наша влада. Виходить воно не так. Треба голосувати за закон — поїхали на футбол. Опозиція у четвер запросила президента у парламент, щоб він своєю присутністю «наснажував» однопартійців на прийняття потрібних для євроінтеграції рішень. А Вік­тор Федорович вирішив податися в Австрію…

А тим часом…

Більшість жителів України — 58% — підтримує вступ України до Європейського Союзу. Порівняно з минулим роком кількість прихильників євроінтеграції зросла на 6%. Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке провело київське відділення Інституту вивчення громадської думки IFAK на замовлення Deutsche Welle. На заході і в центрі країни таких прихильників 60%, на сході і півдні — 50%.

Коментар для «ВЗ»

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Думаю, поки що Янукович Путіну не продався. Інакше все розвивалося б швидше. Хоча… Гра ще не закінчилася, від Путіна ближчим часом можуть надійти щедрі пропозиції. Головне завдання Росії зараз — зірвати асоціацію. На це Кремль не пошкодує коштів і зусиль. Януковичу в Москві наобіцяють багато коржиків, щоб потім надурити його чи обміняти на більшого маріонетку. Думаю, наш президент це розуміє. Сам Янукович не хоче випускати Тимошенко, щоб не виглядати слабаком. Водночас хоче грошей для продовження свого правління, домагається фінансової допомоги від ЄС і США. Думаю, інвестиція МВФ в Україну була б однією з найкращих інвестицій Заходу в історії. Нині справді доленосний час для континенту і для України. Якщо Угода про асоціацію і Зону вільної торгівлі з ЄС запрацює, у нас з’являться мільйони людей в усіх регіонах, власною кишенею зацікавлених у Європі. Тому в Москві така істерика…

думки з приводу

Яцек ПРОТАСЕВИЧ, віце-президент Європарламенту

Шанси на підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі оцінюю у 51%. Я вірю, бо є людиною великої віри та стараюся дивитися оптимістично на світ. Нашим національним інтересом є не сидіти з носом у хмарах, а взятися до гри за майбутнє України, бо для нас це теж має бути важливо.

Валерій ЧАЛИЙ, голова Громадської експертної ради при Комітеті Україна-ЄС

Шанси на підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС наближаються до нуля. Швеція, Нідерланди, Велика Британія сказали, що без вирішення питання Тимошенко не зможуть підписати Угоду… Наші європейські партнери не мають можливості, зберігши обличчя, підписати Угоду без звільнення Тимошенко з-за ґрат та виїзду на лікування.

Схожі новини