Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Догналівці тероризують священиків і парафіян

Щоб вирішити проблему, настоятель храму Петра і Павла кличе на недільну літургію міського голову Львова Андрія Садового

Ситуація з недільними псевдо-літургіями під стінами храму Святих апостолів Петра і Павла (отців Єзуїтів), які “відправляють” представники Української правовірної греко-католицької церкви (в народі парафію називають сектою догналівців), дійшла до критичної межі. Останнім часом священики церкви, зокрема отець Степан Сус (на фото), терплять утиски від догналівців. Отцю Степану погрожують розправою, вимагають визнати “правовірну” віру. Щоб покласти край цій проблемі, Степан Сус запрошує на недільну Службу Божу (17 листопада) перших осіб Львова, насамперед міського голову Львова Андрія Садового.

Настоятель храму скаржиться, до такого кроку змушений вдатися через те, що Львівська міська рада не реагує на звернення парафіян церкви та священиків. Щонеділі вірні храму не можуть молитися, бо до церкви з двору через гучномовці доносяться проповіді та співи секти. Може, мер Львова нарешті “розрулить” ситуацію?

Кількасот парафіян гарнізонного храму поставили свої підписи у листі до Андрія Садового щодо “бєспрєдєлу” секти Догнала в центрі міста: “Висловлюємо своє обурення щодо бездіяльності міської влади у справі угруповання секти Догнала. 8 листопада Львівський окружний адміністративний суд заборонив проведення заходів під стінами храму для парафіян та представників секти Догнала. Та міська рада не відреагувала чи приховала заяву від громадської організації “Союз християнських матерів”, яка має відношення до секти, щодо проведення заходів під стінами гарнізонного храму. Просимо вжити заходів, щоб не повторити випадків дискримінації парафіян церкви. Просимо мера прийти на Службу Божу, щоб разом з нами пережити дискомфорт, якого нам завдають догналівці. Просимо також пояснити, чому такі факти (йдеться про неконтрольовані стихійні літургії сектантів. — Авт.) можуть виникати в нашому місті?”.

Від “атракцій” догналівців страждають не лише парафіяни гарнізонного храму, а й іноземні туристи. Останні дивуються, як у європейському місті дозволяють такі виступи. Дехто каже: храм такий великий, а священики чомусь відправляють літургії надворі. Степан Сус розповів, усі свої “літургії” догналівці знімають на відеокамеру... Можливо, комусь звітують?

«Вірні» секти доволі агресивні. Минулої неділі отець Тарас окропив своїх парафіян свяченою водою. Крапля потрапила на одного з прихильників секти Догнала. Чоловік нахабно накинувся на священика, кричав на нього. Якби не міліціонери, отець Тарас ризикував отримати синці. Один зі священиків, який раніше зробив зауваження представникам секти, почув на свою адресу нецензурні слова... Отець Тарас боїться за своє життя, бо не впевнений, чи сектанти не стежать за ним.

Журналіст “ВЗ” запитала отця Степана Суса про нещодавні погрози представників секти. Він відповів, що його перестріли адепти секти (молоді хлопці міцної статури), вимагали визнати, що у світі єдина правдива церква — секта Догнала. “Глава цієї церкви — Ілля, який перебуває у розшуку, — продовжує Степан Сус. — Міграційна служба не знайшла механізму виконання рішення суду, щоб Іллю депортувати з держави. Друга дія догналівців — це образи на кшталт чорта, демона, послідовника кришнаїтів. Від них можна чекати будь-чого. Я став ворогом номер один для цієї секти. Мені порекомендували попросити у військових охорони ”.

Однак Степан Сус не звертався до міліції за фактом погроз від сектантів. Вважає, правоохоронці й так знають про їхню агресію та переслідування багатьох містян.

Чому догналівці атакували саме один з найбільших храмів Львова? Степан Сус припускає, що гарнізонний храм є хорошою рекламою діяльності секти. Мовляв, де їм піаритися — у Брюховичах чи у Підгірцях? Друге припущення — можливість показати роботу організації, яка начебто обстоює свої права, виборює місце під сонцем, зазнає дискримінації від парафіян протилежних релігійних поглядів.

Коментар для «ВЗ»

Андрій САДОВИЙ, міський голова Львова

Спілкувався на цю тему з отцем Степаном Сусом телефоном. Я був і є на боці храму, сам часто туди ходжу. Догнали роблять неправильно. Вони не мають заважати людям молитись. Було одне звернення в суд, було друге звернення в суд, яке заборонило будь-які заходи в неділю. Але догнали це ігнорують, подають нові і нові документи.

На наступне засідання сесії буде підготовлено ухвалу, щоб будь-які заходи біля церкви могла проводити тільки громада цього храму. А іншим заборонити там літургії. Така ухвала буде підтримана, і ми це питання вирішимо. Бо воно переходить межу здорового глузду.

Схожі новини