Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Два роки «Арени Львів»: 500 тисяч глядачів, мільйонні борги та перспектива занепаду

Стадіону “Арена Львів” “стукнуло” два роки. Напередодні Євро-2012 не бракувало скептиків, які говорили, що споруда простоюватиме, буде нерентабельною і навіть... заросте деревами.

Скептики частково мали рацію. Сьогодні стадіон не заробляє навіть на утримання, не кажучи вже про прибутки, має мільйонні борги із зарплати та за комунальні послуги. Кілька місяців тому жартома говорили, що його вигідніше розібрати на будматеріали... Позитивні та негативні сторінки дворічної історії “Арени Львів” проаналізувала журналіст “ВЗ”.

Найяскравіша сторінка історії стадіону — три матчі під час Євро-2012, на яких побувало майже 100 тисяч уболівальників. Три футбольні команди з Німеччини, Португалії та Данії, котрі зіграли матчі чемпіонату Європи у Львові, забили дев’ять м’ячів. За 2 роки збірна України зіграла на «Арені Львів» три матчі, забивши 11 м’ячів, пропустивши лише один. А цього року національна команда здобула рекордну перемогу у

своїй історії — з рахунком 9:0 над збірною із Сан-Марино. Також відбулися на стадіоні поє­динки молодіжних, юнацьких, дівочих збірних України, фінал дитячо-юнацької футбольної ліги України.

Два роки поспіль на «Арені Львів» розташовується штаб та сервіс-парк ралі «Галіція». Цього року відбулася автопромислова виставка, тест-драйв. Концерти групи «Океан Ельзи», співака Дзідзя зібрали майже 60 тисяч глядачів. За два роки лише на масових заходах, що відбулися на «Арені Львів», побували майже 500 тисяч глядачів.

Заборгованість за комунальні послуги — близько мільйона гривень

Не бракує скандалів. Один із найбільш потужних — нещодавнє рішення ФІФА про дискваліфікацію на п’ять років. Причиною рішення став відбірний матч між збірними України та Сан-Марино, на якому представники ФАРЕ (організації-партнера ФІФА) вгледіли у діях уболівальників прояви расизму.

Найбільша проблема спортивної споруди — борги за компослуги, зарплату та неможливість заробити бодай на утримання. У серпні цього року правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження за фактом невиплати зарплати працівникам стадіону “Арена Львів”. На офіційному сайті немає інформації про оренду споруди на спортивні та комерційні заходи. Мабуть, непрозорість відштовхує під­приємців від спів­праці. “Арена Львів” не цікавить поп-зірок світового масштабу: щоб їхній концерт був рентабельним, об’єкт повинен вміщати принаймні 40 тисяч глядачів. Львівський євростадіон розрахований майже на 35 тисяч.

За два роки з посади директора стадіону пішло двоє людей — Олексій Жуковін та Олег Серновський. Останній на посаді не попрацював навіть місяця. Як розповіли “ВЗ” джерела у Львівській ОДА, обидва директори “Арени Львів” відмовилися від посади, бо зрозуміли, що стадіон — непідйомний спортивний об’єкт.

Як розповів для “ВЗ” генеральний директор Державного концерну «Спортивні Арени України» Сергій Сімак, цього року на утримання «Арени Львів» з державного бюджету виділено менше 3,5 мільйона гривень. Частина коштів уже надійшла, решту чекають до кінця року.

— Вартість комунальних послуг, включаючи витрати на електроенергію та водопостачання, — майже 130 тисяч гривень на місяць, — зазначив пан Сергій. — Під час проведення масових заходів (футбольний матч, концерт) місячні витрати за компослуги зростають майже до 330 тисяч. В опалювальний сезон додаються витрати на газопостачання — близько 250 тисяч гривень. Сьогодні заборгованість за комунальні послуги — близько мільйона гривень. Однак борги обіцяють погасити до кінця листопада за рахунок надход­жень із державного бюджету. На стадіоні працюють 46 штатних працівників, середня зарплата — 3 тисячі гривень. Заборгованість із зарплати — 1 мільйон 42 тисячі гривень.

— Яким чином можна вийти з кризи? Чи розроблено бізнес-план розвитку?

— Бізнес-план розвитку стадіону, безу­мовно, є. Концерн «Спортивні арени України» та ДП «Арена Львів» щодня працюють над тим, щоб на стадіоні проводили масові, комерційні, корпоративні заходи. Ми не вважаємо ситуацію на арені кризовою. До концерну «Арена Львів» увійшла із боргами, які поступово ліквідовують.

— Чому на стадіоні не проводять обіцяних весіль у ресторані?

— Це той напрям, який необхідно розвивати. Над цим працює відділ продажу ДП «Арена Львів». Вочевидь, результат цієї роботи буде більш помітний навесні, у теплу пору року. Ми готові організувати весільні, і не лише весільні, церемонії, корпоративи, святкування.

— Яка вартість оренди на футбольні та інші заходи?

— В угодах, які укладає стадіон щодо проведення заходів з комерційними організаціями, наші контрагенти включають пункт про комерційну таємницю. Розголошувати суму прибутків було б з нашого боку некоректно. Працюємо для того, аби ця сума була достатньою, щоби вирішити питання із зарплати, а в майбутньому дозволити «Арені Львів» отримувати прибуток.

З досьє «ВЗ»

Кошторис будівництва стадіону “Арена Львів” ріс як на дріжджах... Початкова ціна — 680 мільйонів гривень. Згодом вартість “роздули” до двох мільярдів 300 мільйонів гривень.

Перший директор стадіону оприлюднив на прес-конференції розцінки оренди. За одну подію треба викласти 160 тисяч гривень. Річний бюджет утримання споруди — 20 мільйонів гривень.