Передплата 2024 «Добрий господар»

Німці сподіваються, їхній міністр привезе Тимошенко на своєму літаку

«Регіонали» кажуть, що, як і Луценка, президент може «уласкавити» екс-прем’єра

На два передвихідні з Берліна до Києва вилетів міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервеллє. Чи не останню свою ділову поїздку (з посадою голови зовнішньополітичного відомства ФРН цей чиновник розпрощається за результатами недавніх виборів) він присвятить вирішенню найпроблемнішого питання у відносинах Німеччини і України. Йдеться про справу Тимошенко. Вирішити її — справа честі для німецького канцлера Меркель та головного дипломата Вестервеллє. Отож у четвер-п’ятницю гість з берегів Шпрее матиме на дніпровських берегах багато роботи.

Вестервеллє візьме участь у міжнародній конференції «Шлях вперед для Східного партнерства», де вкотре підніме питання української євроінтеграції. Уже переговорив зі своїм київським колегою Леонідом Кожарою, керівниками опозиційних парламентських фракцій Арсенієм Яценюком, Віталієм Кличком, з донькою екс-прем’єра Євгенією Тимошенко. Але найбільше сподівань мав на розмову з президентом Вік­тором Януковичем. У німецьких ЗМІ роблять сміливе припущення, що після цих розмов станеться прорив, і права рука Меркель на своєму літаку може доставити Тимошенко на лікування у берлінську клініку «Шаріте». «Якби міністру закордонних справ Німеччини, який незабаром покине арену великої політики через поразку його Вільної демократичної партії на недавніх парламентських виборах, справді вдалося привезти Тимошенко на борту свого літака на лікування до Німеччини, це могло б стати апофеозом його дипломатичної кар’єри», — зазначає Deutsche Welle. У федеральному МЗС ці чутки не підтвердили і не спростували, зазначивши, однак, що «пропозиція надати Тимо­шенко медичну допомогу в Німеччині зали­шається в силі». Проте обслуга міністра охолодила фантазії журналістів: лікарів до Києва-Харкова Вестервеллє цього разу зі собою не бере... Після четвергової розмови з Януковичем жодних сенсацій пресі Вестервеллє не повідомив. Схоже, їх відкладають на пізніше.

Разом із міжнародним активізувався внутріукраїнський фронт підтримки Тимошенко. До справи підключилася «важка артилерія». Колишній президент, колись великий опонент землячки Леонід Кучма каже, що Юлію Тимошенко треба відпустити на лікування до Німеччини. «Найпростіше — що і пропонують європейці,— відправити її на лікування до Німеччини. Тимошенко справді потребує операції. Хай лікується». Відповідаючи на запитання, в чиїй компетенції вирішити цю проблему, Кучма додав: «Це питання тільки до однієї людини — чинного президента. Він усе знає, а я можу тільки передбачати».

А от колишній голова Адміністрації президента при Кучмі, екс-спікер парламенту Володимир Литвин думає, що до вільнюського саміту, на якому таки підпишуть Угоду про асоціацію, Тимошенко з тюрми не випустять. Однак її звільнення зроблять умовою ратифікації цього документа. За цією логікою, термін виходу екс-прем’єра з в’язниці може пересунутися на весну 2014 року.

У тому, що немає жодних перешкод для помилування Тимошенко, переконаний Сергій Головатий, який двічі був міністром юстиції. «Потрібна тільки політична воля. Помилування — це прерогатива глави держави: хоче — помилує, не хоче — не помилує. Тому, навіть, якщо заважають деякі положення указу, радник президента Портнов давно би міг написати ті положення, які потрібно змінити, — це робиться в одну секунду, клацанням двох пальців».

А от радник президента Ганна Герман у добре знайомій всім манері теж не відмовила собі у бажанні спрогнозувати долю лідера опозиції. На її думку, Віктор Янукович може помилувати Юлію Тимо­шенко, якщо та напише йому листа з відповідним проханням. «Так само, як Луценко був уласкавлений, президент проявив милосердя до нього, це станеться колись і з Тимошенко. Але це не може бути результатом якихось погроз, шантажу, тиску на президента, якихось умов для президента, ні. Це має бути акт доброї волі тоді, коли на це прийде час».

Частину своєї роботи зі звільнення лідера виконує опозиція. У парламенті вона зібрала понад 170 підписів народних депутатів з проханням до Віктора Януковича підтримати клопотання співголів місії Європарламенту щодо помилування Юлії Тимошенко. Автографів фракції Партії регіонів на цьому посланні немає.

Захист Тимошенко вкотре використовує і юридичні механізми для полегшення долі екс-прем’єра. Зокрема, повторно подав до Верховного суду України клопотання суду про скасування та перегляд «некоректного, незаконного вироку», який ухвалив Печерський суд у «газовій» справі. «Ми даруємо Януковичу ще одну можливість вирішити штучно створену ситуацію з Тимошенко», — заявив захисник Тимошенко Сергій Власенко.

А тим часом…

В опозиції побоюються, що у випадку, якщо президент зволікатиме зі звільненням Тимошенко з тюрми, ситуацією можуть скористатися недруги України, які не хочуть її євроінтеграції. Про це сказав народний депутат від «Батьківщини» Володимир Бондаренко. «У нас є сусіди, які не дуже хотіли б, щоб ми йшли до Європи, — сказав депутат. — А тому найлегше зробити якісь речі, які зовсім були б нестандартними: ми пам’ятаємо історію Литвиненка в Англії, пам’ятаємо ще деякі нові історії, які пов’язані ще з кількома бізнесменами і політиками… Тому уявіть собі, що Юлія Володимирівна одного разу вранці, не дай Боже, не прокинеться, і тоді всі питання знято — до Європи ми не потрапляємо, тому що тут вже пляма лягає на українську владу, знищила свого опонента…».

Схожі новини