Передплата 2024 «Добра кухня»

Несвятий Петро пішов стопами грішника Павла?

На інвалідному кріслі екс­ректор Податкової академії Петро Мельник, якого звинувачують у хабарництві, зумів забратися аж до Америки. Фахівці кажуть: свідома дезінформація!

Маршрут втечі сумнозвісного екс­прем’єра Павла Лазаренка повторив інший, не менш скандальний український високопосадовець — колишній ректор Податкової академії Петро Мельник. Через місяць після таємничого зникнення з­під домашнього арешту його слід відшукали у Сполучених Штатах Америки. Цілу Європу і Атлантичний океан Мельник перетнув без будь­яких проблем, хоча за кілька днів перед зникненням корчив із себе важкохворого, а на суд, імітуючи проблеми із серцем, з’являвся в інвалідному візку, із заплющеними очима…

Несвятий Петро пішов стопами грішника Павла?

В Америку Мельник пробрався за одним із закордонних паспортів (їх у нього виявилося кілька), де були ще чинні візи. Проміжними зупинками у його «круїзі» були Білорусь, Австрія. Притулок за океаном йому могла підшукати дочка від першого шлюбу, яка живе у Лос­Анджелесі. Втім, кажуть, найвідомішого українського втікача бачили у місті Сан­Маркос (штат Каліфорнія). Гуляв там без будь­якої боязні. Затримати американська поліція його не могла, оскільки з українськими колегами у неї відсутня домовленість про видачу і затримання розшукуваної особи. Але у цілковитій безпеці Мельник почуватися не може: за «наводкою» Інтерполу влада США анулювала його американську візу, тож тепер він вважається нелегалом.

Міністерство внутрішніх справ знизує плечима — кажуть, що нічого не чули про перебування Мельника у США. Разом із МЗС перевіряють цю інформацію. Раніше в обох цих відомствах не знали про затримання екс­ректора на білоруському кордоні. Після того, як головному міліціонеру країни Віталію Захарченку президент дав орден, наче на підтвердження доблесної роботи МВС, джерело у міністерстві повідомило: ми знаємо, де ховається Мельник, ось­ось затримаємо. І назвало країну, назва якої починається на букву «Р». Скільки правди у «поінформованості» високих чинів, можете судити самі…

Хоча з Америкою у нас угоди про правову допомогу немає, уряд Барака Обами може видати нам спритного втікача. За умови, що Київ відповість люб’язністю на аналогічне прохання.

Але чи не є вся оця сенсація з американськими походеньками Мельника булькою?

Коментар для «ВЗ»

Народний депутат Геннадій МОСКАЛЬ («Батьківщина»), генерал­лейтенант міліції у запасі

Я сам з Буковини. У нас кажуть: шукає сокирку під лавкою. Отак і наша міліція шукає Мельника…

Засоби масової інформації свідомо втягнули у кланову боротьбу. Мельник став розмінною фігурою у боротьбі між «старими донецькими» і «молодими донецькими». Одні підлаштували йому хабар, інші задокументували це, ще інші — проґавили його. Серіал «Мазурок­2»… «Компетентні джерела» весь час кажуть різне. Одного разу твердять, що Мельник перебуває в одній з європейських країн, з якою немає закону про екстрадицію. Але це ж дурня! Всі, хто входить у Раду Європи, а не тільки в ЄС, підписали Європейську конвенцію про видачу правопорушників. Коли «джерела» побачили, що ця брехня не проходить, пишуть, що Мельник у США, що з цією країною у нас нема правових угод. У суспільстві створюється атмосфера: ну, знаєте, все одно Мельника не знайдуть, а якщо знайдуть, то не видадуть, бо у нас слабенька правова база. Це роблять ті, кому не вигідно, щоб Мельника було затримано. Дезінформацію у ЗМІ запускають свідомо. Коли прочитав про Мельника в Америці, сам себе щипав, чи не сплю. Такої наглої брехні годі придумати. Подзвонив до знайомих у МВС. А вони: хоч нас убивайте, ніхто нічого не знає… Пропав, як кажуть у нас, як катран (тобто використана ганчірка) з плоту. Або, як кажуть блатні донецькі, «в натурє нєту єго». Наші люди потрапляють під брехливі інформаційні потоки двох кланів, двох банд. Одні роблять все, щоб Мельника знайти, інші — щоб його до 2015 року ніхто не знайшов. Створюють ілюзії, що Мельник є політичним покійником, тому навіщо його шукати. Мовляв, Лазаренка не видали, то куди нам до Мельника?

Мельник не є політичним біженцем, тому ніде не може отримати політичного притулку. Що він скаже? Що його гнобила Партія регіонів? У це ніхто не повірить, хоча насправді ПР помножила його на нуль. Але для західних демократичних інституцій це не буде аргументом.

До 2015 року Мельника не знайдуть. А після 2015­го… Як кажуть гуцули: дасться знати — дасться чути, дасться чути — дасться видіти.

Де може бути Мельник? І в тої, і в тої команди є досвідчені менеджери. І та команда, і та команда змагається, у кого менеджери кращі. Поки кращі в Азарова… Якби мене, фахівця з міграційного права, запитали, я б підказав, де Мельнику заховатися так, щоб його не знайшли. Таких країн є повно. Вже не одного консультував. З них ще ніхто не попався. Польща, Угорщина, Румунія відхрещуються, що Мельник не перетинав їхні кордони. Напевно, через городи він втік у невизнане Придністров’я, де нема до кого звертатися. Там за 100 доларів можна спокійно місяць прожити…

Смішки­смішками, але через цю комедійно­сумну історію з Мельником з нас сміється весь світ.

Схожі новини