Передплата 2024 «Добра кухня»

І що це так засмерділо?

У Львові знову нагадав про себе «запашок». У «Львівводоканалі» не знають, яке підприємство винне...

Львів’яни знову змушені затуляти носи. У центрі Львова та на деяких віддалених від центру вулицях нагадав про себе неприємний запах. Сморід мучить нас уже кілька років... До Євро-2012 проблему частково вирішували: комунальні служби ЛМКП “Львівводоканал” промивали каналізаційні труби. У міській раді говорили про купівлю спеціальної техніки, яка має прочистити намул, що накопичився в каналізації і стає причиною смороду. Друга причина неприємного запаху — промислові підприємства скидають у каналізацію надмірно забруднені стоки. Чому у Львові знову смердить і як з цим планують боротися комунальні служби, дізнавалася журналіст “ВЗ”.

Жителька вул. Героїв УПА пані Оксана розповідає, що нестерпний сморід дошкуляє їй уже кілька тижнів. “Вночі неможливо відкрити вікно, бо вся кімната наповнюється неприємним запахом, — жаліється жінка. — Мої діти мають алергію на сморід, доводиться сидіти на пігулках. Я теж не переношу “запашку”. Найгірше в центрі. Вранці їхала на роботу через центр, довелося затуляти ніс. Невже не можна вирішити проблему? Чому стільки років топчемося на місці, ніхто не карає промислові підприємства, які забруднюють довкілля?”.

У ЛМКП “Львівводоканал” визнають проблему. Як розповіла “ВЗ” прес-секретар “Львівводоканалу” Уляна Горбата, цього року комунальники не почистили жодного метра старої і засміченої каналізації. Також не проводили модернізаційних робіт. Причина — бракує грошей. “Маємо розроблені проекти модернізації каналізації міста, але до реалізації не доходить, — зазначає пані Уляна. — На біологічну очистку стічної води потрібно 99 мільйонів гривень. Другий проект, який плануємо впровадити разом зі шведами, — переробка мулу на очисних спорудах. Мул має пройти дегазацію (звільнення від біогазу), потім з нього можна виробляти електроенергію. Так би ми одним пострілом вбили двох зайців: мали б електроенергію на очисних спорудах та давали б раду з накопиченим мулом. Цей проект розроблений і чекає інвестора. На впровадження потрібно 22 мільйони євро. Третій проект — побудова двох станцій дозування хімреагентів. На це у міському бюджеті на 2013 рік передбачили 650 тисяч гривень”.

За словами речниці “Львівводоканалу”, на станції дозування хімреагентів у каналізаційні труби запускають хімічні засоби, які очищують від сірководню (винуватця смороду) та знищують сірчану кислоту, котра роз’їдає труби до корозії. Станції дозування реагентів зведені у деяких містах Польщі. Торік чиновники і депутати Львівської міськради їздили у польський Вроцлав, щоб подивитися, як там позбулися “аромату”. Зведення станції хімреагентів на каналізаційному колекторі (перекачує стоки з усього Сихова) має покращити повітря на вул. Стуса. Проект розроблено, але казначейство блокує гроші на реалізацію. Станцію можна звести за півтора місяця.

Чому СМОРІД знову став дошкуляти містянам, у “Львівводоканалі” не знають. Раніше цапом-відбувайлом був завод “Ензим”. Навесні дріжджзавод завершив процес зведення необхідних очисних споруд. У прес-службі “Ензиму” журналісту “ВЗ” сказали, що дотримуються екологічних вимог, очисні споруди працюють добре — згідно з проектом.

“Не буду стверджувати, що тепер винуватцем смороду є “Ензим”, — каже Уляна Горбата. — Потрібно подивитися на контрольні проби стічних вод. На різних промислових підприємствах проводимо дослідження постійно. За період з 1 січня до 28 березня 2013 року ми взяли 417 проб стічної води з підприємств Львова. З них 139 проб — з перевищенням допустимих норм забруднюючих речовин. Підприємствам-порушникам виставлені претензії. До “Львівводоканалу” надійшло понад 550 тисяч гривень штрафу. Понад 100 тисяч гривень (п’ята частина від суми штрафів) потрапляє у міський бюджет — екологам”. Однак водопостачальне підприємство приховує назви підприємств, які шкодять довкіллю. Сказали лише, що до смороду причетні заводи, що працюють в галузі харчової промисловості (у стічних водах виявлено перевищення норм органіки).

Причину “аромату” пояснив виконувач обов’язків начальника управління екології та благоустрою Львівської міськ-ради Андрій Галушка: “Зараз у місті активно ремонтують дороги. Дорожники відкривають каналізаційні люки, замінюють стічні трубопроводи. Тому в деяких районах, зокрема на вул. Городоцькій, час від часу трохи смердить”.