Передплата 2024 «Добра кухня»

Зірковий коньяк: розведений водою спирт із домішками цукру

Таку отруту виготовляють на Закарпатті у промислових масштабах

В Ужгородському міськрайонному суді завершився процес над подружжям, яке у промислових масштабах виготовляло та постачало в торговельну мережу фальсифікований коньяк відомих марок “Тиса”, “Карпати” та “Закарпатський”.

Підпільний КОНЬЯЧНИЙ завод викрили в одному з приватних обійсть Ужгородського району співробітники податкової міліції ДПА у Закарпатській області. Під час обшуку податкові міліціонери вилучили понад 210 літрів етилового спирту, пляшки з наклеєними на них етикетками коньяку “Ужгород” та акцизними марками, понад сто корків з маркуванням “Тиса”, чимало пляшок з етикетками “Тиса”, “Карпати”, “Ужгород”.

“Під час розслідування цієї справи встановили, — розповів начальник відділу прокуратури Закарпатської області Олександр Андришин, — що виробництво фальсифікованого коньяку налагодили 50-річний житель Ужгородського району та його цивільна дружина. Їхній племінник відповідав за збут фальсифікованої продукції. Виготовляли фальшивий коньяк за простою технологією: спирт розбавляли водою і додавали до нього фарбники та цукор”.

Проти власника підпільного заводу, з’ясувалося після його ареш-ту, у 2010 році вже порушували кримінальну справу за підробку алкогольної продукції. Та розгляд цієї справи в суді чомусь надовго затягнувся.

Фахівці Закарпатського науково-виробничого центру стандартизації, метрології та сертифікації встановили, що у “рідині коричневого кольору” вміст шкідливих домішок (метилового спирту) перевищує допустимі норми. Таким чином “коньяк”, виготовлений кустарним способом, є непридатним для вживання та становить небезпеку для здоров’я і життя людей”.

На суді виробники небезпечного напою своєї вини не визнали. Та суд вирішив, що їхня вина повністю доведена, й засудив організатора злочинного бізнесу до восьми, а його дружину до семи років позбавлення волі.

Михайло ТЕСЛЯ, підполковник, співробітник Державної служби боротьби з економічними злочинами

Боротися з фальсифікаторами горілки та коньяку важко. Вони отримують двісті відсотків прибутків від реалізації своєї продукції. Отож здатні запропонувати її торговельній мережі за цінами, значно нижчими від цін на справжні горілку та коньяк.

Найчастіше правоохоронцям доводиться вилучати фальсифікований коньяк, який буцімто виготовлений на Закарпатському коньячному заводі. Хто був на цьому виробництві, знає, що воно за розмірами невелике, на його площах неможливо виготовити стільки коньяку, скільки зараз стоїть на полицях магазинів в усіх регіонах України.