Передплата 2024 «Добра кухня»

Ой хто-хто в теремочку живе?

Прокуратура намагається через суд відібрати «генеральську дачу» в екс-заступника міністра оборони Михайла Куцина

Вищий адміністративний суд скерував на новий розгляд суду першої інстанції справу щодо прав власності на будинок у смт Брюховичах (зелена зона Львова), в якому живе екс-заступник міністра оборони генерал-лейтенант Михайло Куцин. Прокуратура Західного регіону з нагляду за додержанням законів у військовій сфері намагається довести, що генерал живе у цьому будинку незаконно.

У лісах Брюховичів спочатку Прикарпатський військовий округ, а згодом його наступник — Західне оперативне командування, окрім одного з найбільших артилерійських складів в Україні, володіли ще одним “стратегічним об’єктом”, що ховався за високим парканом. Офіційно цей об’єкт називався “будинком для прийому делегацій”, а офіцери називали його “генеральською дачею”. У цих хоромах, дихаючи чистим повітрям, відпочивали від стратегічних дум вищі чини Міноборони, які навіду-валися до Львова.

Михайлу Куцину, який керував військами Західного оперативного командування з 2004-го по 2010 рік, цей будинок настільки сподобався, що 2006 року він оселився у ньому разом з родиною. А коли генерала почали “сватати” у Київ, на посаду заступника міністра, вирішив його приватизувати. 17 липня 2010 року генерал-лейтенант Куцин скерував на ім’я міністра оборони Михайла Єжеля клопотання: “Прошу Вашого рішення на виключення з числа службових квартиру №1 в одноквартирному будинку №1 1937 року побудови на вулиці Смолистій — Незалежної України в смт Брюховичах, в якому я проживаю з сім’єю з 2006 року, як військовослужбовцю, який прослужив у Збройних силах понад 25 років та в зв’язку з бажанням залишитися на постійне місце проживання. На квартирному обліку у Львівському гарнізоні перебуваю з 06.04. 2005 року в списках осіб, які мають права на першочергове отримання житла”.

26 березня 2010 року, за п’ять днів до призначення Михайла Куцина заступником міністра оборони, Михайло Єжель це клопотання задовольнив. “Будинок для прийому делегацій” став будинком Михайла Куцина.

Військова прокуратура, намагаючись повернути будинок у державну власність, нагадувала в судах, що Михайло Куцин до того, як стати власником “генеральської дачі” в Брюховичах, двічі отримував від Мін-оборони квартири. Першу, чотирикімнатну, йому надали на вулиці Грушевського у Раві-Руській (Львівська область) 1984 року. У 1999 році ця квартира була приватизована та продана. Другу, трикімнатну квартиру, генерал отримав у Рівному, на вулиці Лермонтова, у 2004 році. Згодом цю квартиру приватизувала теща генерала.

Львівський окружний адміністративний суд, а згодом Львівський апеляційний адміністративний суд визнали вимоги прокуратури щодо повернення будинку у власність держави безпідставними. Та Вищий адміністративний суд вважає, що цю справу має ще раз розглянути суд першої інстанції.

Схожі новини