Передплата 2024 ВЗ

«Тушок» і далі порціями подаватимуть»

Наступна може бути вже цього тижня, каже політолог Володимир Фесенко.

Після четвергового поповнення «тушкованих» рядів у Верховній Раді у щоденнику опозиції зачервонів ще один «лебідь», а «регіонали» вишкрябали на дошці своїх перемог чергову паличку. Далі буде, зловтішаються у ПР, і озвучують «колобкову» арифметику. Договорилися до того, що список потенційних «тушок» розрісся з чотирьох позицій до 25—ти. В опозиції теж цифри називають. Тільки не штуками рахують, а доларами. Кажуть, за вихід з «Батьківщини» депутатам пропонують до п’яти мільйонів «зелених»... То скільки ще «колобків» добровільно—примусово викотяться з опозиції? Про це — у розмові з керівником Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимиром Фесенком.

—Процес «ТУШКУВАННЯ» продовжуватиметься. У загашниках або вже заяви про вихід є, або попередні домовленості,— каже Володимир Фесенко.— Думаю, у рядах «Батьківщини» потенційних тушок ще від шести до восьми набереться. Коли вони заявлять про свій вихід— це вже питання тактики. Немає сенсу всіх відразу виводити. Очевидно, це і далі робитимуть порціями. Виникає конфліктна ситуація— опозиція робить демарш, і під час цього конфлікту демонстративно оголошується про вихід однієї—двох «тушок», як це було минулого тижня. Якщо відбудеться позачергове пленарне засідання Верховної Ради (яке ініціювали «Регіони.— «ВЗ»), хтозна, чи не почуємо чергових заяв. Приводом для них може стати критика дій керівництва фракції «Батьківщина» чи незгода з обранням Яценюка одним з лідерів партії «Батьківщина». Позачергове засідання Ради можуть провести саме під час з’їзду «Батьківщини». Це буде «подарунок» для Яценюка і партії.

— Ви кажете, що невдоволення політикою Яценюка може стати ширмою для чергового «призову» «тушок». А чи може бути так, що «Батьківщина» втратить частину депутатів, які не вдавано, а реально в опозиції до Яценюка?

— Це — один з мотивів. Реальне незадоволення діями Яценюка і ситуацією у «Батьківщині» дійсно є. Простий приклад — заяви Юрія Одарченка, який керує київською міською організацією «Батьківщини». З усього очевидно, що у нього— прямий конфлікт з Мартиненком і що він не задоволений діями Яценюка. Якщо конфлікт продовжуватиметься, Одарченко може вийти з фракції саме через це.

— Висмикування «тушок» з «Батьківщини»— продумана тактика, чи до «УДАРу» ще черга не дійшла?

— У «Батьківщині»— найбільше потенційних «тушок». І це була серйозна помилка Яценюка, Турчинова, Мартиненка — тих, хто формував виборчий список. Заради збору коштів включили у список багатьох сумнівних людей, заклавши тим самим міну сповільненої дії. Те, що відбувається зараз,— наслідки цього. В «УДАРі» потенційні «тушки» теж є. Але наразі, поки ситуація у фракції відносно стабільна і Віталій Кличко залишається одним з головних претендентів на посаду президента (з найвищим серед опозиціонерів рейтингом), такого «тушкування» не буде.

— Наскільки вагомий у процесі «тушкування» фактор грошей? В опозиції говорять про шалені гонорари— три, п’ять мільйонів доларів.

— Гроші ні для кого не зайві. Якщо йдеться про мільйони, не кожна людина встоїть перед такою спокусою. Але, наскільки знаю зі слів багатьох депутатів, великі гроші (п’ять мільйонів) пропонують, лише коли йдеться про надзвичайну ситуацію. Ну, наприклад, коли потрібна конституційна більшість для голосування, скажімо, за зміни до Конституції. В інших ситуаціях ні про які мільйони не йдеться. Це явне перебільшення або намагання виправдатися, чому «тушки» не переводяться. Може бути й інша ситуація. Депутат, який заплатив п’ять мільйонів за місце у списку, ставить питання так: «Я витратився, компенсуйте мені ці витрати, тоді перейду на інший бік».

Діють різні схеми, і далеко не завжди мотивом для виходу з опозиційної фракції є хабар у декілька мільйонів. Якщо це бізнесмен, то можливі домовленості про якісь преференції, гарантії. Ще один варіант (його використовували на київських виборах 2008 року): спонсори платять гроші, заводять у список опозиційної сили своїх людей, щоб потім вивести їх з фракції.

— Після появи у «Батьківщині» чергової партії «тушок» пішло вкидання інформації про те, що наступним «на вихід» може стати Анатолій Гриценко. Під нього, мовляв, обіцяють створити фракцію з депутатів—втікачів та кількох позафракційних мажоритарників на додачу.

— Я не поділяю таких думок. Гриценко вже давно є публічним критиком Яценюка. Іноді він припускає, що у разі загострення конфліктної ситуації може постати питання про його відокремлення від фракції. Але, думаю, Гриценко усвідомлює величезний ризик для себе від таких дій. Тому, швидше за все, він залишиться у «Батьківщині». Якщо тільки у фракції не відбудеться якихось розломів. Але Гриценко ініціатором розколу не буде. Бо це стало б серйозним іміджевим ударом по ньому. До того ж у Гриценка не так багато прихильників всередині фракції. Більшість незадоволених — це представники старої «Батьківщини», яких не влаштовує посилення впливу Яценюка. Але ці люди теж не підуть на розкол, бо Тимошенко проти цього.

— На критику про особисту відповідальність за «тушок» Яценюк відводить удар від себе, розповідаючи про підступні плани Банкової на знищення «Батьківщини», тиск на депутатів і підкупні. Багатьох це, м’яко кажучи, коробить: чи може, мовляв, поводитися так політик з претензіями на лідерство?

— Зрозуміло, що більшість «тушок», які вже вийшли з «Батьківщини» і ще можуть вийти,— це пряма відповідальність Яценюка. Думаю, він і сам це розуміє. А далі починаються парадокси. Яценюк бореться за лідерство у «Батьківщині», й у нього є союзник — Турчинов. Турчинов — не публічна фігура. Плюс — у старої «Батьківщини», я так розумію, зараз немає грошей. Яценюк і Мартиненко знаходять гроші для підтримання на плаву і партії, і фракції. І тому Турчинову потрібен Яценюк. Звідси — зацікавленість в об’єднанні. В принципі, ідея об’єднання належить Тимошенко. Вона підтримує цей процес, хоча не задоволена швидким зростанням впливу Яценюка і, думаю, послаблюватиме його позиції через публічну і непублічну критику його дій. Але на розкол іти ніхто не зацікавлений. Якщо фракція розколеться — все. Це буде тотальний програш, і про 2015 рік можна буде забути. Яценюка критикують через незадоволення його посиленням і тим, що він набрав «тушок». Але альтернативи нема. Доводиться миритися з Яценюком і його лідерством. Розколу у «Батьківщині», швидше за все, не буде, а ось «разброд и шатания» продовжуватимуться.

Схожі новини